Op 21 december 2013 beleven we de langste nacht van het jaar. Voor velen is dit het ideale moment om eens bij te slapen, voor romantische zielen betekent het misschien sterren kijken bij kaarslicht, maar voor de dierenliefhebbers van Wild van Dieren krijgt deze gelegenheid nog een hele andere invulling: de zoektocht naar de meest bijzondere nachtdieren.

De nachtelijke zoektocht leidt Staf tot bij het nachtdier bij uitstek: de vleermuis. Over dit mysterieuze wilde dier doen veel enge verhalen de ronde, maar in realiteit is er bitter weinig over geweten. Aan Staf om daar verandering in te brengen. Samen met Daan van Jeugd, Natuur & Milieu uit Diepenbeek probeert hij vleermuizen te zenderen en te volgen naar één van hun zeldzame schuilplaatsen om ze nadien te beschermen.

Joeri van Natuurpunt wil aantonen wat voor geweldige beestjes vleermuizen zijn. Hiervoor zet hij samen met Staf een uniek experiment op touw in de Mergelgrotten in Riemst. Ze kijken door de ogen van een vleermuis met een gloednieuwe technische uitvinding, geïnspireerd op de echolocatie van vleermuizen: de batbril. In de duistere doolhof van een mergelgrot gaan ze de uitdaging aan. Wie is de snelste in het donker, de man met de batbril of de vleermuis? Het wilde dier legt de weg als het ware blindelings en aan een sneltempo af. Benieuwd hoe Staf het er van afbrengt met zijn bril…

De nacht, dat is ook een klein beetje griezelen. De eeuwenoude begraafplaats van Ukkel is het gedroomde terrein voor een alternatieve nachtsafari met Koen. Met zijn twee zelfgemaakte cocktails voor de nachtvlinders en een warmtecamera probeert hij het wilde nachtleven te observeren. Plots beseft hij dat hij zelf in de gaten wordt gehouden, en wel door een vos die steeds dichterbij komt… Koen kan zijn ogen niet geloven: “Dit is niet normaal. Ik heb een vos kunnen aanraken, te zot voor woorden. Dit is één van de hoogtepunten uit mijn leven.

Mariene biologe Marlien duikt letterlijk en figuurlijk de nacht in, want ook onder water is de nacht uitermate boeiend. De donkere diepte van het Grevelingenmeer in Nederland verbergt een kleurenpracht en diversiteit die je in onze streken niet voor mogelijk houdt. Marlien haalt een joekel van een kreeft boven water en wil bewijzen dat dit wilde dier zo sterk is dat het zelfs je vinger zou kunnen verbrijzelen met zijn klauwen.

Wild van dieren elke zaterdag om 19.50 bij VTM

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: