Het Koning Boudewijnstadion in Brussel vormt 3 dagen lang het decor voor één van de meest explosieve en opwindende shows die er bestaat. De legendarische Duitse industrial metalband, Rammstein, betreedt hier het podium met een rugzak vol hits en een show die je naar adem doet snakken.

Ondanks dat Rammstein de voorbije weken negatief in het nieuws is gekomen (Till Lindemann wordt beschuldigt van o.a. seksueel wangedrag), zakken duizenden fans af naar het stadion om te komen genieten van de muziek.

Met een streepje klassieke muziek zien we het videoscherm centraal op het podium de lucht in gaan met daarop het logo van de band. Plots verschijnt Till Lindemann op het scherm met verlichte mond, een verwijzing naar de videoclip van Ich Tu Dir Weh. Als een echte rocklegende zien we hem afdalen met de lift die achter het scherm verborgen zat. Till Lindemann zet Rammlied in tijdens zijn afdaling naar het podium. Met zijn krachtige stem en charismatische uitstraling heeft hij het publiek meteen in zijn greep. De mars van Rammstein werd meteen verder gezet met Links 2, 3, 4.

De setlist was een mix van oude klassiekers en enkele nieuwere nummers. Nummers zoals Mein Herz Brennt, Du Hast en Sonne werden met enthousiasme ontvangen door het publiek, dat vaak luidkeels meezong. Maar ook de nieuwe nummers zoals Angst en Giftig werden zeer goed onthaald. Het publiek werd meegesleept door de energie en passie van de band, die alle nummers met de nodige intensiteit brachten.

Door de jaren heen heeft Rammstein een ijzersterke live reputatie opgebouwd. Hun adembenemende en soms controversiële podiumproducties zijn misschien nog wel beruchter dan de band zelf. Ook deze avond stelden ze niet teleur met de show die we te zien kregen. Pyrotechniek speelde vanzelfsprekend een centrale rol tijdens het concert. Want Rammstein zonder vuur is als een café zonder bier. Vlammenwerpers schoten meters hoge vuurballen de lucht in en vuurwerk verlichtte de duisternis. Het voelde met momenten aan alsof het stadion zelf in vuur en vlam stond.

Het was echter niet enkel met spektakel dat het publiek omver werd geblazen. Rammstein wist ook op emotioneel vlak te raken met nummers als Zeit en Ohne Dich. Het grootste kippenvelmoment was toch wel toen de heren verschenen op de b-stage en daar een ingetogen versie van Engel brachten onder pianobegeleiding. Alle gsm-lichtjes gingen aan in het stadion en er werd zacht meegezongen.

Na ruim 2 uur van non-stop energie en passie, eindigde Rammstein de avond met een indrukwekkende reeks encores o.a. Du Riechst So Gut, Rammstein, Ich Will. Echt afsluiten wordt gedaan met Adieu. Gevolgd door een oorverdovend applaus. Alle leden van Rammstein verschijnen vooraan op het podium en maken een diepe buiging voor het publiek. Till Lindemann spreekt nog een kort dankwoord uit in het Frans, Nederlands en Engels. En op de tonen van de piano versie van Sonne stappen de heren de lift in en groeten ze het publiek nog een laatste keer.

Rammstein heeft deze avond niet enkel hun muzikale meesterschap getoond, maar ook hun vermogen om een onvergetelijke show te creëren. Duizenden fans hebben kunnen proeven van de magie van Rammstein en hebben een blijvende herinnering. Hopelijk was het geen adieu, maar gewoon een auf wiedersehen en mogen we hen in de nabije toekomst nog eens begroeten. En twijfel dan zeker niet om er bij te zijn!

© Sanne Goetschalckx

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Rammstein
Meer over