Het vonnis bij top 20 succesvolste Vlaamse films ooit

De twaalfde langspeelfilm van Jan Verheyen bereikt dit weekend de 318.467 bezoekers. Met dit aantal duikt de film de top 20 van de best scorende Vlaamse films ooit binnen.

Het Vonnis is inmiddels in zijn 7de programmatieweek en nog steeds te zien in meer dan 30 bioscopen. In de grote steden staat Het Vonnis in de top 5 van de bezoekersaantallen en zal de komende weken dus wellicht nog een paar plaatsen stijgen in de top 20.

"Het succes van Het Vonnis is geheel te danken aan de zeer sterke mond-aan-mond reclame door de toeschouwers zelf." aldus producent Peter Bouckaert. 

"Films als Ben X, Rundskop, the Broken Circle Breakdown en Het Vonnis tonen aan dat het Vlaamse publiek houdt van kwalitatieve maar veeleisende films. Er hoeft geen tegenstelling te zijn tussen publieksbereik en kwaliteit, integendeel. Het zijn bovendien trouwens nét die films die op hun thuismarkt hoge ogen scoren, die ook internationaal een sterke carrière hebben." 

Het Vonnis is al de vijfde (!) film van regisseur Jan Verheyen die zich in de top 20 plaatst en - na Dossier K. en Zot van A. - zijn derde film op rij met meer dan 300.000 bioscoopbezoekers.

Opmerkelijk is ook dat meer dan de helft (11) van de films uit de top 20 dateren van 2000 of later, en zelfs 5 films sinds 2010. De veelbesproken nieuwe dynamiek van de Vlaamse film en zijn populariteit bij het publiek gaat dus nog steeds in stijgende lijn. Het Vonnis is een productie van Peter Bouckaert voor Eyeworks (Marina, Tot Altijd) naar een scenario geschreven door Jan Verheyen. De fotografie was in handen van Frank Van den Eeden, Philippe Ravoet stond in voor de montage. Steve Willaert componeerde de soundtrack bij het verhaal. Het Vonnis komt op 9 oktober in de Belgische zalen, verdeeld door Kinepolis Film Distribution (KFD).

De film kon rekenen op steun van oa het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege, Bruxellimages, VTM en de Belgische tax shelter voor filmfinanciering. Het Vonnis is op 9 oktober uitgebracht in Vlaanderen en Brussel en wordt verdeeld door KFD (Kinepolis Film Distribution).

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over