Op woensdag 6 maart 2013 laten dokters Clara, Cathy en Jan een voorlopig laatste keer binnenkijken in de consultatieruimte van Het Spreekuur. Ze ontvangen er opnieuw patiënten met kleine en grote medische problemen, en dokter Clara stelt haar lichaam in dienst van de wetenschap.

Dokter Cathy opent haar dokterskabinet voor de 55-jarige Albert. Hij heeft voortdurend last van jeuk en daardoor staan zijn armen en benen vol open wonden. Volgens de dokters is stoppen met krabben de enige oplossing, maar daar ligt nu net het probleem. Albert voelt een constante drang om te krabben, met alle gevolgen van dien. Dokter Cathy stuurt haar patiënt naar een psychodermatoloog in de hoop dat zij de vicieuze cirkel kan doorbreken.

Brenda is 29. In haar puberteit ontwikkelde ze een boezem zoals de meeste meisjes, maar door de combinatie borstvoeding-gewichtsverlies verdwenen haar borsten met de tijd. Haar zelfvertrouwen kreeg een deuk. “Ik voel me meer man dan vrouw”, aldus Brenda. Dokter Jan stuurt zijn patiënte naar een diëtiste om op een gezonde manier enkele kilo’s bij te komen. En hopelijk heeft dat ook een gunstig effect op haar boezem…

Ook de 32-jarige Nancy loopt langs bij dokter Jan. Zij bloost uitzonderlijk snel en baart haar zorgen. “Het stoort me dat mensen denken dat ik angstig ben of me ongemakkelijk voel als ik bloos”, aldus Nancy. Dokter Jan zoekt uit of het probleem van Nancy op te lossen valt.

Een glaasje rode wijn per dag is goed voor je lichaam: het is een misverstand dat we vaak te horen krijgen. Dagelijks alcohol consumeren is echter schadelijker voor je lever dan 1 nachtje per week stevig doordrinken. Dokter Clara houdt een spreekuur op café en voegt de daad bij het woord. Enkele tooghangers ondergaan een pijnloze levertest, en die brengt onthutsende resultaten naar voor. Maar dokter Clara stelt ook haar eigen lichaam ten dienste van de wetenschap. Zij zoekt uit wat wodka met je hersenen doet. Heel wat, zo blijkt…

In de EHBO-rubriek van deze week toont dokter Clara wat je moet doen wanneer je kind of een volwassene zich verslikt. Beide gevallen vergen namelijk een andere aanpak. Wat moet je precies doen en wat is uit den boze? Je ziet het in de voorlopig laatste aflevering van Het Spreekuur.

Het spreekuur vanavond om 21.30 uur op vtm

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: