Wat te doen wanneer je je vinger verliest bij het snoeien van de haag? En op welke manier kunnen we hoofdluizen te lijf gaan? Op die vragen kennen we sinds vorige week het antwoord. Dan gaven dokters Cathy, Clara en Jan namelijk de aftrap van een nieuw seizoen van Het Spreekuur. De eerste aflevering wist 542.764 geïnteresseerden te boeien (live +5).

In de tweede aflevering van Het Spreekuur – uitzending op woensdag 20 februari 2013 – krijgt dokter Clara een ongeruste patiënt over de vloer. Ronny is 42 en merkte enkele jaren geleden plots veranderingen aan zijn rechtertepel op. Sindsdien slaapt hij slecht en leeft hij met de constante vrees dat hij borstkanker heeft. Kledij dragen of een autogordel die over de borstkast wrijft: het doet allemaal pijn. Ronny hoopt dat dokter Clara hem kan geruststellen. Zij stuurt haar patiënt door naar het ziekenhuis voor een echo- en mammografie.

Borstkanker bij mannen? Het komt vaker voor dan we denken. Jaarlijks krijgen zo’n 67 Vlaamse mannen te horen dat ze borstkanker hebben en gemiddeld sterft er elke maand een man aan de gevolgen van de ziekte. Het vroegtijdig opsporen van eventuele gezwellen is dus van levensbelang. Dokter Jan bezoekt de stoere mannen van het ijshockeyteam uit Turnhout om hen te wijzen op het nut van zelfonderzoek.

Terug in de consultatieruimte van Het Spreekuur krijgt dokter Jan een verontruste moeder over de vloer. Haar dochtertje Kyra is 9 en hoort niet goed. Elke twee maanden gaat ze naar de dokter, maar een verbetering blijft uit. Om uit te zoeken waarom Kyra die vervelende oorproppen blijft krijgen, stuurt dokter Jan het meisje naar een neus-, keel- en oorspecialist.

Micheline is een 60-plusser en kreeg zo’n vijftien jaar geleden plots een vervelende huidziekte die niet meer te stoppen lijkt. “Als ik ergens gezeten heb, kan je de sporen volgen. Zoals de kruimeltjes van Hans & Grietje”, aldus Micheline. De rode huidvlekken op haar lichaam en in de huidplooien bezorgen haar flink wat last en wijzen volgens dokter Cathy op psoriasis. Ze raadt haar patiënte een behandeling met lichttherapie aan.

Een vuiltje in het oog, we hebben er allemaal wel eens last van. Maar hoe verwijder je zo’n vuiltje op een veilige manier? Dokter Cathy toont het woensdag in een nieuwe EHBO-tip.

Het spreekuur vanavond om 21.25 uur op vtm

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: