Hoe zit het met het gevoel voor humor van de Vlamingen? Is geloof anno 2013 nog een thema in Vlaanderen? Zijn we echt zo’n plantrekkers als we zelf graag geloven? En hoe en waar wonen we? In de week van 28 januari zetten Bruno Wyndaele en Sam De Bruyn hun introspectie in de Vlaamse eigenheid verder in Het spiegelpaleis. Gunter Lamoot, Jean Paul Van Bendegem, Marc Reynebeau en Pascale Naessens zijn de experts van de week.

Maandag: humor
Hoe zit het met het gevoel voor humor van de Vlamingen? Welke humor vinden we leuk en waar kunnen we echt niet om lachen? Bruno en Sam delen de kandidaten in het parlement onder in comiclezers, Jommeke-lezers, Kiekeboe-lezers, Kuifje-lezers, Suske en Wiske- lezers en niet-striplezers en doen de test. Komiek Gunter Lamoot is de expert van de dag.

Dinsdag: geloof
Hoe zit het anno 2013 met het geloof in Vlaanderen? Bruno en Sam onderscheiden agnosten, atheïsten, katholieken, ex-katholieken, andere monotheïsten en aanhangers van het principe “er moet iets zijn” en peilen naar het geloof van de Vlaming. Filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem is de expert.

Woensdag: plantrekkerij
Wij zijn plantrekkers, zegt men wel eens. Bruno en Sam nemen de proef op de som en ondervragen mensen met verschillende opleidingsachtergronden over plantrekkerij: kandidaten zonder diploma, kandidaten met een diploma van de lagere school, de middelbare school, de hogeschool, de universiteit en mensen met meer dan één master. Journalist en columnist Marc Reynebeau laat zijn licht schijnen over het onderwerp.

Donderdag: wonen
Hoe woont de Vlaming? Bruno en Sam verdelen de kandidaten op basis van hoe ze wonen, van kamerbewoners en mensen die met roommates samenwonen, over appartementbewoners en rijhuisbewoners (mannen en vrouwen), tot villabewoners. Pascale Naessens, presentatrice van Huis en thuis, zit als expert in het parlement.

Over het spiegelpaleis
In Het spiegelpaleis gaan Bruno Wyndaele en Sam De Bruyn zes weken lang op zoek naar de ware aard van de Vlaming. Dat doen ze in het Vlaams Parlement, samen met 106 kandidaten uit heel Vlaanderen. Zo houdt Het spiegelpaleis de kijkers een spiegel voor van zichzelf. Elke aflevering focust op een ander thema.

De quizzers in het Vlaams Parlement zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. Uit elke groep kandidaten worden elke dag de zes beste quizzers naar voren geroepen. In vier rondes met meerkeuzevragen en een finale plaatst een van die zes zich rechtstreeks voor de finaleweek. De andere vijf blijven in de quiz strijden voor een van de felbegeerde plaatsen in de finaleweek. Daarin zullen de besten het tegen elkaar opnemen tot er een ultieme winnaar wordt bekroond.

Het spiegelpaleis: van maandag tot en met donderdag om 21.30 uur op één

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: