De Port of Ghent Publieksprijs gaat naar ‘Short Term 12’ van Destin Daniel Cretton, de Canvas Publieksprijs is voor ‘The Lunchbox’ van Ritesh Batra. Eerder werd al bekend dat Deben van Dams kortfilm ‘De weg van alle vlees’ met de ACE Image Factory Publieksprijs aan de haal gaat in de Belgische Studentenkortfilmcompetitie.

Port of Ghent Publieksprijs: ‘Short Term 12’ (Destin Daniel Cretton)

Was het de aanwezigheid van regisseur Destin Daniel Cretton en hoofdrolspeelster Brie Larson, of de weldoordachte keuze om American Independent Cinema in de kijker te zetten? In ieder geval, het publiek koos massaal voor indieparel ‘Short Term 12’ van Destin Daniel Cretton. De film behaalde een gemiddelde score van 4,73 op 5. In België komt de film op 19 februari 2014 in de zalen.

'Short Term 12' wordt verteld door de ogen van Grace (Brie Larson), begeleidster van tieners in een zorginstelling. Grace is een formidabele verzorgster, gepassioneerd maar ook taai wanneer het nodig blijkt. Ze heeft een langdurige relatie met haar collega Mason (John Gallagher Jr), maar haar eigen moeilijke verleden - en de verrassende toekomst die zich plotseling aandient - brengen haar in de war. Des te meer wanneer een getalenteerd maar getroebleerd jong meisje, met wie Grace een sterke band voelt, haar opwachting maakt in de instelling. Schrijver-regisseur Destin Daniel Cretton baseerde zich op zijn eigen ervaringen als verzorger en mijdt zorgvuldige de clichés van de "instellingsfilm". Deze terechte winnaar van het SXSW festival in Texas is American independent cinema zoals we die het liefste zien: een klein, karaktergedreven verhaal met een sterke cast en bijzondere aandacht voor kleur, camerawerk en geluid.

Canvas Publieksprijs: ‘The Lunchbox’ (Ritesh Batra)
Kwaliteitszender Canvas laat zich tijdens het festival opmerken met een eigen publieksprijs. Canvas kiest uit het volledige festivalprogramma een aantal films die aansluiten bij waar de zender voor staat. Ritesh Batra’s ‘The Lunchbox’ kreeg de hoogste waardering van het festivalpubliek en zal dus worden aangekocht en uitgezonden op Canvas. Bovendien staat deze film op de tweede plaats in de publiekstop met een score van 4,70 op 5. In de Belgische zalen vanaf 11 december 2013. 

Dit magisch-realistisch langspeeldebuut van Ritesh Batra vertelt het verhaal van de ongeveer 5000 dabbawallas die actief zijn India. Zij zijn al sinds 1880 de lunchleveranciers die dagelijks tussen de 175.000 en 200.000 'brooddozen' met behulp van een complexe kleuren- en symbolencode van en naar de kantoren van hun hongerige echtgenoten brengen. Het feilloze systeem van de dabbawallas is zo stipt en efficiënt dat slechts één op alle zes miljoen lunchpakketten bij de verkeerde afzender terechtkomt. 'The Lunchbox' is het verhaal van zo'n foute levering.

Huisvrouw Ila Vaid (Nimrat Kaur) bereidt erg bijzondere lunches voor haar afstandelijke man in de hoop zijn interesse terug te winnen, maar haar maaltijden worden afgeleverd bij Saajan Fernandez (Irrfan Khan uit 'Life of Pi'), een misantropische weduwnaar die op het punt staat met pensioen te gaan. Terwijl de lunchbox over en weer gaat ontspint zich tussen de twee eenzame zielen een romantische correspondentie - een soort Indische variant op '84 Charing Cross Road' - die hen de harde dagdagelijkse realiteit van Mumbai doet vergeten.

ACE Image Factory Publieksprijs: ‘De weg van alle vlees’ (Deben van Dam)
Film Fest Gent organiseerde op zondag 13 oktober de derde editie van de Competitie voor Belgische Studentkortfilms. Winnaar van de ACE Image Factory Publieksprijs werd ‘De weg van alle vlees’, gemaakt door Deben van Dam die aan het RITS studeert. De publieksprijs is goed voor een grading-sessie ter waarde van €6500 bij het audiovisueel postproductiehuis ACE Image Factory voor een volgend filmproject. In zijn kortfilm toont van Dam op een verrassend lichte toon hoe we omgaan met terminale ziektes.

Op woensdag 16 oktober reikte de jury al zijn competitieprijzen uit. 

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over