De EP 'Searching for Grace' komt uit op 6 maart !

Dominique Van Cappellen-Waldock kijkt niet om en volgt enkel haar eigen pad. Zowel in haar leven als in haar muziek. Het omhult ze allebei met de pas uitgekomen gratie van een fragiele krijger, op zoek naar licht onder de schors. Zo begint haar verhaal: geboren uit een Engelse moeder, leerde ze snel de juiste dingen, opgroiend in een vredig landschap niet ver van Brussel. Tot er een einde kwam aan haar onschuldige en zorgloze kindertijd. Haar ouders scheiden en het is in de buitenwijken van Londen dat ze het licht zal zoeken bij haar grootouders en later in de buurt van haar vrienden van Crass, het beroemde punkcollectief.

Ze vindt troost in muziek, neemt gitaarles op 17-jarige leeftijd. Ze luistert naar hardrock terwijl ze letterkunde studeert en zegt dat ze geïnspireerd is door de tragische kant van Siouxsie and the Banshees. In hetzelfde jaar ontmoet ze Ronnie James Dio (Rainbow, Black Sabbath…), die haar overtuigt om te zingen. Een vermoeid leven lijkt echter op de loer te liggen. Secretaresse als job. Maar ze weigert deze bestemming te aanwaarden.

Op 45-jarige leeftijd werd Dominique een fulltime muzikant, brengt in 2011 « No Fear » uit, het eerste album van Baby Fire. Onderdeel van DIY-beweging die artistieke vervalsingen verwerpt, werd beschreven als de ‘first lady’ van de Brusselse underground, weet dat haar fragiele maar compromisloze aard de kern is van haar muzikale ziel, met oprechte kwetsbaarheid en compleetheid, ondanks talrijke muzikantenwissels. Een balans, een bescheiden ongetemdheid die haar zelfs dwingt om een concert te geven met een gebroken schouder.

Wanneer Baby Fire door de speakers binnenstroomt weten we wat te verwachten: een vrouwelijke trio met een bedreven samenwerking; niettemin compromisloos. Dit ontdek je bij « Searching for Grace », een digitale EP uitgebracht in maart 2020, in samenwerking met verschillende gastmuzikanten zoals: gitarist Joe Goldring (Enablers, ex-Swans…), Eve Libertine (Crass), evenals Mathias Bressan. De EP wordt vergezeld door een weelderig kleurboek geïllustreerd door de Britse kunstenaar Alice Smith.

Daarvoor werkten ze samen met Tony Barber (ex-The Buzzcocks), die hun tweede album produceerde. Ze namen duetten op met Eve Libertine en Penny Rimbaud (Crass) en Eugene Robinson (Oxbow, Bunuel…). Hun 3e album werd geproduceerd door Pierre Vervloesem (dEUS, Madensuyu…).

In hun roadboek merken we op dat Baby Fire heeft opgetreden in Frankrijk, in de VS, in Duitsland, in Nederland en voorprogramma was van Godspeed You! Black Emperor, Laetitia Sheriff, Lydia Lunch & Gallon Drunk, Mike Watt, And Also the Trees, Part Chimp, USA Nails, Bardo Pond.

Als we luisteren naar « Searching for Grace » horen we vier intense liedjes. Intens alsof ze zachtjes van binnenuit werd verscheurd door een kat, om de lichtflitsen beter te laten ontsnappen. Gedragen door de stem van de zangeres met Engelse roots, verleidt « Searching for Grace » met haar blote schoonheid en haar bewoonde gratie. Geserveerd door tekstschijven zonder gemarkeerde effecten. Post-Punk, voortkomend uit droge texturen van de gitaar, is slechts een detail. Omdat we geen besef hebben van dag of nacht, licht of donker, of liever dit fragiele moment dat van de ene naar de andere slingert, op zoek naar genade.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer informatie
Meer over