Donderdagavond ging de laatste productie van dit speelseizoen voor Loge 10 Theaterproducties in première. Het Kerkhofclubje is een theaterstuk van de hand van Ivan Menchell. Bruno Van Heystraeten ging samen met cast en crew aan de slag om er een uitmuntende versie van neer te zetten.

Ida, Lucille en Doris zijn al jaren bevriend. Samen met hun mannen Willy, Harry en John maakten ze vele uitstapjes tot het noodlot er anders over besliste. De vriendinnen werden één voor één weduwe. Nadat Harry was komen te gaan en ze dus alle drie weduwe waren, besloten ze een clubje op te richten voor iedereen die weduwe was. Het clubje bleef echter beperkt tot de vriendinnen. Elke maand gaan de vrouwen samen naar het kerkhof om hun mannen te bezoeken. Maar deze maand is speciaal, Doris (Leah Thys) haar man is namelijk vier jaar dood en dat heeft een herdenking tot gevolg. Hun bezoekje wordt echter verstoor door Sam (Erik Goris). De beenhouwer van het dorp, die ook recent zijn vrouw Marie verloor. Doris en Lucille (Ann Pira) krijgen ruzie en Ida wilt de twee kost wat kost verzoenen. Net als het kerkhofclubje uit elkaar dreigt te vallen, slaagt Ida (Marleen Merckx) er onbewust in de vriendinnen terug bij elkaar te brengen. Lucille en Doris zien een gemeenschappelijke vijand in Sam. Hij lijkt namelijk een boontje te hebben voor Ida. Ze zijn bang dat als Ida een relatie begint met Sam hun clubje zal worden opgedoekt.

Ida is echter niet zeker of ze wel klaar is voor een nieuwe man in haar leven. Maar alleen zijn vindt ze ook moeilijk, dus besluit ze toch te daten met Sam. Terwijl Ida en Sam rustig aan daten, smeden Lucille en Doris een plannetje om hen uit elkaar te krijgen. Lucille is er voorstander van dat Ida date, maar niet dat ze een relatie heeft. Zelf zet Lucille elke week de bloemetjes buiten en sleurt ze alle mannen mee in haar versiertoer, zelfs Sam. Doris blijft trouw aan haar John en is er heilig van overtuigd dat ze nooit meer iemand anders graag kan zien. Ze heeft genoeg gehad. Maar Lucille wilt meer, genoeg is niet voldoende. En zo begint Ida er stilletjes aan ook over te denken. Zal Ida aan een nieuwe hoofdstuk beginnen? Of slagen Lucille en Doris erin om deze prille liefde terug uit elkaar te krijgen? Zal het Kerkhofclubje blijven bestaan? Of valt het in duigen uiteen door de spanning? En wie is Hélène (Ann De Winne)? Wordt zij het nieuwe en vierde lid van de club? Zal zij Ida vervangen? Of komt ze helemaal iets anders doen in het verhaal?

U kan het nog tot en met 25 juni in de rode zaal van het Fakkeltheater te weten komen. Daarna gaat de productie nog op tournee, maar data en locaties zijn nog niet bekend.

Het podium werd in twee delen verdeeld. Aan de ene kant de woonkamer van Ida, waar de dames koffie dronken, tetterden en ook wel eens een feestje bouwde. En aan de andere kant het kerkhof met de drie zerken van hun mannen. Een zeer mooi decor! Ook voor de laatste keer dit seizoen, sloeg loge 10 erin ons een fijne avond te bezorgen. Een prachtige prestatie van de cast. Hun droge en soms wat ironische humor sloeg er meermaals in de zaal aan het lachen te krijgen. Maar ook de scènes op het kerkhof wisten voor ontroering te zorgen. Kortom een fantastische voorstelling die je zeker nog moet gezien hebben.

Meer tickets en info kan je vinden op: www.loge10.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: