De nieuwe LUX-prijs, nu uitgereikt door het Europees Parlement samen met de European Film Academy, werd op 5 september gelanceerd tijdens het filmfestival van Venetië in Italië.

Sabine Verheyen (EPP, DE), voorzitter van de Commissie cultuur en onderwijs in het Parlement, onthulde de details voor deze nieuwe prijs. De voorzitter van het Europees Parlement, David Maria Sassoli (S&D, IT) sprak het publiek toe met een videoboodschap.

De prijs werd gezamenlijk voorgesteld door Mike Downey, voorzitter van de European Film Academy, Claude-Eric Poiroux, directeur-generaal van het netwerk van bioscopen voor de circulatie van Europese films Europa Cinemas, evenals de LUX-coördinator Doris Pack en de Europese commissaris naar innovatie, onderzoek, cultuur, onderwijs en jeugd Mariya Gabriel(op afstand).

Vanaf dit jaar zal de LUX-filmprijs - opgericht in 2007 door het Europees Parlement en elk jaar uitgereikt om de voortreffelijkheid van de Europese cinema te vieren - fusioneren met de People's Choice Award - EFA Audience Award en worden uitgereikt samen met de European Film Academy en in samenwerking met de Europese Commissie en Europa Cinemas. Bijgevolg wordt de naam van deze prijs de "LUX – European Audience Film Award by the European Parliament and the European Film Academy".

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: