Gisterenmorgen ging de zon onder aan de voeten van de windmolens en dit voor de vijfde dag op rij. Dour Festival, de 31ste van zijn naam, vertrekt nog één keer diep de nacht in voor de editie van 2019... Hoog tijd om een stand van zaken op te maken.

Na een tijd van aanpassingen en verhuizen, verstevigd Dour zijn status. Een evenement zowel toegankelijk als vlijmscherp in zijn programmatie. Zowel B-boys met petjes, onstuitbare rockers, de nieuwe generatie, fervente club- bers en nachtuilen ontmoeten elkaar in het land waar iedereen thuis hoort. Het Festival voor zowel nieuwsgierigen als pioniers met als enige constante het verlangen, gedurfd en gevarieerd, ontvangt met open armen het inter- nationaal circuit en draagt met trots zijn nationale kleuren. Naar de top van de slakkenhopen tot ver daarbuiten...

Vanaf Woensdag organiseerden ware vertegenwoordigers van Dour Festi- val met deze gedachtegang eclectische reünies. Aan het stuur: Roméo Elvis, Amelie Lens, Bonobo en Salut c’est cool, vier curatoren van verschillende horizonten en stijlen die de site vulden met hun favoriete muzikale projecten. De allereerste dag herenigde ons met onze familie en zorgde voor eeuwig nazinderende herinneringen! De terugkeer van de betoverende Bonobo en zijn magische selectie wierp zijn vruchten af. Salut c’est cool stelde een le- gendarische affiche samen om kronieken over te schrijven. En dan hebben we het nog niet over de explosieve komst van Sheck Wes gehad, de nieuwste superheld uit de Amerikaanse rapwereld uitgenodigd door Roméo Elvis met een exclusieve passage in België deze zomer. Tot slot de koningin van de dansvloer Amelie Lens stak het podium in brand en nam maar liefst 20.000 dansende medeplichtigen mee naar de Red Bull Elektropedia Balzaal.

Iedereen vindt zijn weg op Dour Festival op Donderdag en kan met volle teugen genieten van het festivalmenu. De line-up getuigde opnieuw van zijn fenomenale kracht. Terwijl we in de schaduw van Le Labo met Deena Abdelwahed of DJ Marcelle de nieuwe muzikale trends ontdekten, rijsde een grootschalige eensgezindheid op tijdens de optredens van de mastodonten op de affiche. Eerst in naam van hip-hop met de Amerikaanse veteranen Cy- press Hill en met het eerste grote volksfeest tijdens het optreden van Orelsan. Totdat nacht afgesloten werd met chirurgische precisie door de elektronische deskundigen Richie Hawtin en Laurent Garnier.

Op Vrijdag werden de festivalgangers meegesleurd tussen twee techno hartslagen door van Nina Kraviz (in de Red Bull Elektropedia Balzaal) en de disco-elektro-schokken van de broers van Disclosure (op de Last Arena). In La Salle Polyvalente bracht Panda Dub het beste van zichzelf en deelde me- lodieuse uppercuts uit. Ondertussen scandeerden de jongeren mee met de ijzersterke rhymes van Vald of Rae Sremmurd.

Op Zaterdag namen de gitaren de bovenhand en volgenden ze elkaar op in een destructief snel tempo. Aanhangers van Church of Ra of andere duis- tere metal religies verzamelden zich in La Salle Polyvalente met als kers op de taart het zeer krachtig live-optreden van het Gentse Wiegedood. De dag schotelde nog een andere ontdekking voor: het pop-rock collectief uit Cali- fornië No Vacation bracht een onwaarschijnlijk talrijk publiek aan het dansen, ongetwijfeld een verdienste van onze playlist die meer 25.000 luisteraars opleverde. Er hoeft nog enkel verwezen te worden naar de Prins der Duister- nis uit Brussel Damso die de mensenmassa klaarstoomde om de voorlaatste nacht te starten.

Tot slot verwachten we ongelofelijke optredens deze zondag van onder meer Kaytranada, Charlotte de Witte en uiteraard Roméo Elvis! Waarvan opnieuw twee Belgische artiesten. In totaal traden er 55 landgenoten op deze editie. De Belgische muziekwereld schittert, waaronder vier headliners gedragen door Dour Festival vanaf het prille begin.

Zelfs het weer bleek ons goed gezind en verwende ons met een hoog maar toch zacht kwik. Een kleine regenval zorgde voor de nodige verfrissing en spoelde de ongemakken van te veel stof weg. Enkele cijfers: 252 artiesten en bands traden op gedurende 5 dagen op 8 podia en voor gemiddeld 50.000 bezoekers per dag... Ook deze 31ste editie vestigd een nieuw record van meer dan 251.000 bezoekers (met als zaterdag een hoogtepunt van 53.000). Een editie om te koesteren en nooit meer te vergeten.

Op het moment van dit schrijven sorteerde de sorteerband alleen al meer dan 10 ton PMD, wat een voorbode is van een zeer mooi resultaat boven de uitslagen van 2018. Afvalverwerking is niet het enige dat de vrijwilligers van de Green Cross onder handen namen. In totaal werden er meer dan 1200 vuil- nisbakken geplaatst gedurende het festival en meer dan 40.000 individuele vuilniszakken uitgedeeld aan de kampeerders. 5000 drinkflessen werden ter plaatse uitgedeeld. Een volgens een voorlopige berekeningen schat men dat er hiermee 75.000 plastieken flessen vermeden werden. De 33 drinkfonteinen en 12 spoelbakken, voorzagen iedereen zonder enig moeite van water om zich te hydrateren en te verfrissen. Het Sisu-plan bood een antwoord op de problematiek van agressie en intimidatie, doorprikte het “taboe” en bood

een professioneel luisterend oor en opvang. Om als laatste nogmaals de thema-campings aan te kaarten. Het volledig uitverkocht aanbod, 5800 kam- peerders (2800 The Village, 1400 The Green Camping, 800 Comfort Camping, 800 Dour les Bains), wees nogmaals naar de vraag van de festivalganger om meer comfort en beleving.

Dour slaagde erin om zijn DNA stevig te verankeren in zijn nieuwe speeltuin. Het vertrouwde parfum, de unieke sfeer en de liefde in de lucht die men en- kel terugvond op het oude festivalterrein. De nieuwe site wordt stilaan meer en meer ‘thuis’. Een postkaartlandschap die elk schot omtovert tot een mees- terwerk. Nu is het tijd om terug te blikken en jaar na jaar het terrein steeds verder te optimaliseren opdat de festivalgangers steeds opnieuw in nog betere omstandigheden ontvangen kunnen worden. Laten we samen dag

op dag steeds verder bloeien en floreren. Want onze leuze klinkt nog steeds zonder schrik van het cliché... Dour, c’est l’amour!

BEZOEKERS

 • Woensdag: 45.000

 • Donderdag: 50.000

 • Vrijdag: 51.000

 • Zaterdag: 53.000

 • Zondag: 52.000

 • Totaal aantal bezoekers (5 dagen): 251.000

 • Gemiddeld aantal bezoekers per dag: 50.200

 • Meest aantal bezoekers per dag: 53.000

 • Aantal kampeerders: 40.000

 • Aantal geaccrediteerde professionelen en pers: 1.200

ORGANISATIE

 • Oppervlakte van het terrein: 120 hectare

 • Km werfhekkens: 45 km

 • Aantal km plankenvloer: 70 000 m2

 • Aantal bezoekers via het openbaar vervoer: 15.500

 • Aantal vrijwilligers: 5902

 • Budget: €14 miljoen

 • Aantal fulltime jobs gedurende het jaar: 10

 • Aantal direct of indirecte gerelateerde voltijds equivalenten gedurende het jaar: 252

PROGRAMMATIE

 • Aantal artiesten: 252

 • Aantal VJ’s: 11

 • Aantal podia: 8

 • Aantal Belgische bands: 55

 • Aantal verschillende nationaliteiten van artiesten: 30

SOCIALE MEDIA

 • Facebook : 268K
 • Instagram : 65K
 • Twitter : 41K

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over