Het 34ste Internationaal Festival van de Franstalige Film van Namen (FIFF) vindt plaats van 27 september tot 4 oktober 2019 in het centrum van de Waalse hoofdstad.

Het Festival van Namen blijft trouw aan zijn missie « Cinema delen, in het echt, in het groot » en presenteert een hondertal films uit alle hoeken van de Francofonie. Vandaag telt die wereldwijd 88 staten of regeringen en verenigt ze een variatie aan plekken zoals Frankrijk, Québec, Roemenië, Libanon, Marokko, Senegal, Cambodja, Haïti of ook België.

In de loop der jaren is het FIFF voor een steeds uitgebreider publiek, en voor honderden vakgenoten van de 7de kunst dé plek van afspraak geworden voor de Francofonie, zowel in de zalen als tijdens ontmoetingen en workshops.

Tien jaar nadat Non ma fille, tu n’iras pas danser het FIFF mocht afsluiten, mag de Franse regisseur Christophe Honoré met zijn nieuwe film Chambre 212 op 27 september de aftrap geven van de 34ste festivaleditie.

Chambre 212, dit jaar in Un Certain Regard in Cannes in wereldpremière getoond, won er de Prijs Beste Vertolking met Chiara Mastroianni. Naast Mastroianni speelde hierin ook Vincent Lacoste, Camille Cottin, Benjamin Biolay, Stéphane Roger en Harrison Arevalo.

Chambre 212 vertelt het verhaal van Maria. Na 20 jaar huwelijk besluit ze uit de echtelijke woning te trekken. Op een nacht neemt ze haar koffers en installeert ze zich in kamer 212 van het hotel dat zich tegenover hun huis bevindt. Vandaaruit kan Maria haar huis en haar man in de gaten houden. Maar stilaan vraagt ze zich af of ze wel de juiste beslissing heeft genomen. Heel wat mensen uit haar omgeving hebben weet van haar dilemma en zijn van plan hem dit te laten weten.

De film werd geschreven en geregisseerd door Christophe Honoré, en is een productie van Les Films Pelleas (Frankrijk – Philippe Martin & David Thion), Bidibul Productions (Luxemburg – Lilian Eche & Christel Henon), Scope Pictures (België – Geneviève Lemal) en France 2 Cinéma. De internationale verkoop wordt verzorgd door Charades. De film komt in de Franse zalen vanaf 9 oktober door Memento Films en in de Belgische zalen door TéléScope Film Distribution.

Als trouwe gast van het Festival van Namen heeft de Franse cineast er meerdere van zijn films voorgesteld zoals La Belle personne (Gouden Beiaard beste actrice voor Léa Seydoux in 2008, Non ma fille tu n’iras pas danser als slotfilm in 2009, de clip Avant la haine, geacteerd door Alex Beaupain en Camelia Jordana in 2012, Métamorphoses in 2014, jaar waarin Honoré ook de peter was van de workshop Echanges de talent(s) en Les Malheurs de Sophie in 2016.

Christophe Honoré (in Bretagne in 1970 geboren) is tegelijk schrijver, film- en theaterregisseur. Hij neemt de sprong naar filmregie in 2002 met 17 fois Cécile Cassard ; nadien volgen snel na elkaar Ma Mère (2004), Dans Paris (2006), Les Chansons d’amour (2007, in competitie in Cannes), Non ma fille tu n’iras pas danser (2009), Homme au bain (2010), Les Biens-aimés(2011), Métamorphoses (2014), Les Malheurs de Sophie (2016), Plaire, aimer et courir vite (2018, in competitie in Cannes) en Chambre 212 (2019, Un Certain Regard in Cannes).

34ste Internationaal Festival van de Franstalige Film van Namen (FIFF)
27 sept – 4 okt. 2019

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: