Begin mei 2019 nodigde Henk Rijckaert het publiek voor de eerste keer uit op Maker Faire Gent. Het werd een geschifte doe-het-zelf-kermis waar niets te gek leek. Robots, aanraakbare bliksemschichten, drones, games, ... De eerste editie was zo'n succes dat een tweede niet kon uitblijven. Op 8, 9 en 10 mei 2020 is iedereen welkom voor Maker Faire Gent 2020 in de Chinastraat. Een nieuwe, grotere locatie in hartje Gent.

HENK RIJCKAERT
Comedian Henk Rijckaert is een gepassioneerde maker. Zijn recentste comedyshow 'Maker' is er volledig aan gewijd. Op zijn YouTube-kanaal post hij elke week een nieuw make-it-yourself avontuur. Al dat gekoter deelt hij eveneens met zijn community Make In Belgium, een plek waar de Nederlandstalige maker community elkaar vooruit helpt. In 2019 organiseerde hij voor het eerst Maker Faire Gent, een groots DIY-festival. Noem Rijckaert dus gerust de gangmaker van de Vlaamse maker scene.

MAKER FAIRE GENT
Een Maker Faire is geen uitvinders- of doe-het-zelfbeurs. Geen workshopdag of pro-panel. Het is al die dingen samen op één plek. Innovatie, creativiteit en curiositeit zijn de sleutelwoorden van het festival. Dertien jaar geleden werd het geïntroduceerd in Amerika. Vorig jaar bracht Henk Rijckaert de Faire voor de eerste keer naar ons land. Houtbewerkers leren solderen, techneuten vinden inspiratie bij elkaar, jonge technologiestudenten kijken met bewondering naar wat de hobby-makers uit hun garage toveren en nieuwsgierige bezoekers worden ondergedompeld in een bad van mogelijkheden. Alles kan en mag! Dat de formule werkt, staat buiten kijf. De eerste editie van het driedaagse festival was volledig uitverkocht. Maker Faire Gent 2020 verhuist dan ook naar een grotere locatie: de Chinastraat in Gent, een oude industriële site in hartje Gent.

ARMY OF MAKERS
Het internet heeft de populariteit van de maker community naar ongeziene hoogten gestuwd. 'Nerd' is niet langer een verwijt, maar een 'medal of honour'. Wat hen kenmerkt is hun openheid. Plannen worden gedeeld en iedereen denkt mee om een ontwerp, uitvinding of idee te verbeteren. Ook Maker Faire Gent wordt letterlijk en eigenhandig door de community opgebouwd. Het festival doet een open call voor Makers, Builders en Volunteers.

Wie iets wil showcasen, een workshop of keynote speech wil geven, kan zich aanmelden als Maker. Iedereen die actief bezig is met dingen creëren, is welkom. Van designers tot hackers, robotbouwers tot kunstenaars, softwareontwikkelaars, futuristen, recyclers en van amateurs tot professionals.

Maker Faire Gent brengt de Belgische maker community niet alleen samen op de Faire, maar betrekt hen ook bij de opbouw van het festival. Vorig jaar meldden een honderdtal mensen zich aan als 'Builder'. Gedurende vijf weekends bouwden ze samen met Henk Rijckaert het festival op. Van muren schilderen, over tafels en banken maken, tot een toog uit oude bowlingbanen creëren. Ook dit jaar is er een Call for Builders. Tenslotte kan men zich ook inschrijven als Volunteer. Want zonder hen, geen Maker Faire.

Maker Faire Gent 2020 vindt plaats op 8, 9 en 10 mei in de Chinastraat in Gent. Het is de tweede editie.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over