Bye bye Retropop, Hallo Hello Festival! De organisatie durfde anno 2019 een gewaagde sprong, want Retropop in Emmen werd Hello Festival. Het popfestijn had dit jaar plaats op 8 en 9 juni.

En het Hello Festival mocht er zijn met zijn vier podia en hoofdacts als Lenny Kravitz en Keane. Het was even wennen toen het Frontview team zich aanmeldde aan de persbalie.(na het trotseren van een korte hevige zandstorm aan de Rietplas beach). De grote Retropop-cassette boven de ingang was niet meer, de excentrieke campers aan het water verhuisden en maakten plaats voor een fietsstalling, plassen is nu gratis en parkeren betalend. Maar het enige wat telt is het live gebeuren on stage!

De weergoden spaarden de festivalgangers niet, gietende regen en stormachtige windvlagen beukten op de stages en tenten in, doch de organisatie had alles preventief verstevigd en ook het muzikale gebeuren werd niet weggespoeld maar aangewakkerd, door de artiesten die het publiek opmonterden. “Afgelopen zaterdag 15000 festivalgangers en geen majeure problemen”, aldus Henk Timmer. Positivisme alom troef, want het publiek werd overladen met zonnebrillen.

BLØF, aangekondigd als de vaandeldragers van de Nederlandstalige poprock, deed de menigte vanop de mainstage meewiegen met het aanstekelijke “Dansen aan zee” en zette het stormachtige weer kracht bij met de lyrics van de superhit ‘Zoutelande’, wel exclusief de onmisbare samenzang met Geike ( “Boven mijn hoofd zie ik de grijze wolken”).

Hello Festival mocht rekenen op een thuiswedstrijd van de Emmerse Daniël Lohues, elektrische gitaar inpluggen en losgaan met het thuispubliek aan de Rietplas, mooier kon niet.

DeWolff was een must voor elke aanwezige, want deze drie jongelingen uit Limburg, wijzen je subliem de weg naar de hoofdact van de avond. Scheurende gitaren en outfits, zo weggeplukt uit Generation Woodstock, rondom een gepassioneerd Hammondorgel, genieten jongens! Wat zou het mooi zijn geweest moest wijlen Jimi Hendrix hier even tussen de jongens verschijnen.

Bij Milow moesten het publiek even achteromkijken, want het eerste nummer vatte aan, midden het publiek voor de NoLimitstage. Eerlijk en oprecht, die Belgische zanger, “Ik had nog nooit gehoord van Emmen, maar zal het nooit vergeten, alleen al om zijn regenachtig klimaat”. Het enthoesiasme droop van het podium af, mede doordat zijn 6e langverwachte album (Lean into me) nog maar net gereleased was. Met hiphoppend Kraantje Pappie sprongen we met zijn allen nog eens in de lucht, tussen alle confetti door.

Om 21u30 mocht Emmen de grootmeester Lenny Kravitz aanschouwen met een indrukwekkende intro van ‘Fly Away’, een echte rasartiest en clichématig gekleed en vermomd als een echte rockster, een vleugje mystiek doet immers altijd wegdromen. Focus op de oudere nummers, waar het publiek voor gekomen was en het herleiden van bindteksten tot enkele sleutelwoorden: ‘To live, love and experience’. Let love rule Lenny! Na ‘American Woman’ een eerbetoon aan Bob Marley met ‘Get up, Stand up’, dus toch wat Retro.

Een stormachtige eerste festivaldag sloot met succes af, en de zon komt al even piepen voor festivaldag 2!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie