45 jaar na hun eerste ontmoeting gaat een droom in vervulling

Met veel genoegen kondigen Haye van der Heyden en Erik Brey aan dat Haye’s droom en verlangen van 45 jaar geleden uiteindelijk werkelijkheid gaat worden. In seizoen 2014/2015 staan zij met zijn tweeën op het toneel met een muzikaal theaterprogramma dat zich nestelt in de traditie van Toon Hermans en Wim Sonneveld: melodieus, doldwaas, ironisch, romantisch. De gelauwerde toneel- en scenarioschrijver en de rasentertainer – de Lennon en McCartney van Purper – bundelen hun krachten in ‘Geen Kunst!’, een muzikaal programma vol Nederlands prachtamusement, van Vader Abraham tot Jacques Brel, van een absurde goochelact tot gekte in close harmony voor twee, van een operette tot liefdesverklaringen aan alle oudere dames in het publiek. ‘Geen Kunst!’ is vanaf 26 september 2014 te zien in de Nederlandse theaters.

Toen We Jongens Waren

Vorig seizoen toerden de heren met de voorstelling ‘Toen We Jongens Waren’ langs de theaters, vergezeld door oud-PURPER collega Jan Dagevos. Dit was de opmaat naar de voorstelling ‘Geen Kunst!’, waar ze eindelijk als duo op het podium staan. Er zijn al vergevorderde plannen om ook in seizoen 2015/2016 en 2016/2017 samen op te treden.

Hoe het begon

‘Geen Kunst!’ is meer dan een theaterprogramma: het is een monument voor twee uiteindelijk toch nog op de voorbestemde manier met elkaar verbonden levens. Nieuwe vrolijkheid die zich baseert op oude wonden. Mooier kan amusement niet zijn.

In 1969 leerden Haye van der Heyden en Erik Brey elkaar kennen in de brugklas van de middelbare school. Het waren twee gevoelige jongens die het in hun nog korte leven niet gemakkelijk hadden gehad. Erik was muzikaal en de verlegen Haye klampte zich aan hem vast en droomde over een gezamenlijke carrière op het toneel. Twaalf jaar later werden de eerste stappen in die richting gezet. Samen richtten zij Purper op, een groep van vier mannen die muzikaal variété bracht. Tot hun eigen verbazing kregen zij daar vrijwel meteen veel succes mee, met als hoogtepunt een tournee langs de Hollandse clubs in het buitenland. De wereld lag aan hun voeten!

Het succes overweldigde de twee echter volledig en hun vriendschap en lotsverbondenheid ging verloren in het ingewikkelde groepsproces. Na vijf jaar hield Haye het voor gezien. Verlegenheid en onvolwassenheid deden hem in zijn schulp kruipen en hij richtte zich op datgene dat hem geen angst inboezemde: schrijven. Erik bleef op het toneel en ontwikkelde zich ondertussen tot een veelzijdig entertainer. Zij gingen ieder hun eigen weg. Tot nu.

‘Geen Kunst!’ is van 26 september a.s. tot en met 7 februari 2015 te zien in de Nederlandse theaters. Kijk voor meer informatie op www.toenwejongenswaren.nl. 

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Geen Kunst
Datum: 
Vanaf 26 september 2014
Locatie: 
Verschillende Nederlandse theaters

Reservatie:

Meer over