Hans en Joost Bourlon hebben deze voormiddag de vierde tentoonstelling van Het Kunstuur in Mechelen geopend.

Het Kunstuur is een totaalbeleving waar de schilderijen centraal staan en de muziek, de verhalen en de belichting het geheel maken. In Mechelen alleen al mag Het Kunstuur bijna 70.000 mensen per jaar verwelkomen. Ook deze vierde editie is een tentoonstelling boordevol prachtige authentieke werken, aan het publiek voorgesteld door interessante vertellers.

Hans Bourlon : “Een van de aangrijpende verhalen van deze editie komt van Radja Nainggolan. Voor hem is kunst: tattoos. Hij spreekt naast het schilderij “Mijn dode moeder” van James Ensor, terwijl hij een grote tattoo op zijn rug toont, die een eerbetoon is aan zijn eigen overleden moeder. Radja overtuigen om mee te werken aan Het Kunstuur bleek overigens niet zo eenvoudig.

We probeerden hem langs drie verschillende wegen te contacteren, maar kregen telkens een negatief antwoord. Tot “den Antwerp”, zijn voetbalploeg, won tegen Beerschot! ’s Maandags kreeg Radja groen licht van het bestuur om aan het Kunstuur mee te werken. We sprongen meteen in de auto en reden naar De Bosuil (het stadion van Antwerp FC) om de opname te doen : hij deed zijn T-shirt uit en we kregen een kwartier (lacht).

Deze vierde tentoonstelling zit vol interessante verhalen. Alexander De Croo opent de tentoonstelling, bij een werk van Valerius De Saedeleer, met een exposé over fruitbomen. Phara de Aguirre legt de parallel met haar vader bij het werk Juan van Victor Leclercq. Annelies Verlinden rakelt bij een schilderij van Léon Spilliaert haar kostschoolverleden op. Piet Piron, rechter op rust, vertelt over zijn overgrootvader Valerius De Saedeleer. Anuna De Wever spreekt over de industriële revolutie en de droom die die voorspiegelde. Bart Van Peer werd het vorige decennium langzaam blind en zal rondleidingen geven in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. In Het Kunstuur krijgen we hiervan een voorproefje. Hij beschrijft een werk van Gustave Van De Woestyne zoals het in zijn herinnering bestaat…”

Joost Bourlon: “Een ander opvallend verhaal is dat van Christa Verledens, de vrouw die het gestolen werk “Zelfportret met Bloemenhoed” van James Ensor heeft opgegraven in de duinen van Mariakerke.
Niemand wist wie de vrouw was, die het werk samen met haar kinderen had ontdekt in 1980. Na veel speurwerk heb ik haar gevonden, en ze is blij dat ze uiteindelijk na al die jaren haar verhaal kan doen.”

Topwerken van: Rik Wouters, Valerius De Saedeleer, Gustave Van de Woestyne, Gustave De Smet, Léon De Smet, Jenny Montigny, Evarist De Buck, Albert Saverys, James Ensor, René Magritte, Paul Delvaux, Léon Spilliaert, Floris Jespers, Jean Brusselmans, Victor Leclercq, Charles Degroux, Henry De Groux, Jakob Smits, Eugeen Van Mieghem, Prosper De Troyer, Pierre Paulus de Châtelet en Firmin Baes.

Verhalen verteld door: Radja Nainggolan, Alexander De Croo, Anuna De Wever, Annelies Verlinden, Phara de Aguirre, Dirk De Wachter, Piet Vanthemsche, Dirk Brossé, Jan De Smet, Jo De Meyere, Bruno De Wever, Martin Van Steenbrugge, Piet Piron, Christa Verledens, Bart Van Peer, Pauline Haon en Jean-Jacques Speyer.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over