Iedereen heeft de mond vol over energiebesparing en een meer bewust groen leven. Maar hoe begin je daar in hemelsnaam aan? En wat levert het op voor jezelf, je portemonnee en je omgeving? Onder Hoogspanning XL geeft alvast een voorzet en is het eerste “groene” format, dat intussen ook internationaal potten breekt.

Onder Hoogspanning, het energieke groene format, is terug in een nieuw jasje: Onder Hoogspanning XL. Hanne Troonbeeckx neem zes Vlaamse gezinnen (ook een gemeenschapshuis) op sleeptouw om een uitdaging van formaat aan te gaan. Op een week tijd moeten zijn hun energieconsumptie drastisch terugschroeven én meer milieubewust gaan leven, en dit met behulp van ‘green coach’ Sofie Luyten. Wanneer de kandidaten voldoende invloed hebben gehad op zichzelf, hun huis én hun omgeving, dan winnen ze een energiecheque van 3000 euro.

Onder Hoogspanning: eerste groene format en internationale trendsetter
Het format van Onder Hoogspanning is bedacht door Sultan Sushi en Electrabel. Internationaal heeft dit zijn succes al bewezen. Johan Tuyaerts: “Onder Hoogspanning was tijdens de internationale MIP TV beurs van 2007 in Cannes één van de eerste echte groene eco- formats die internationaal doorbraken. Nadat het programma in Cannes centraal stond in een internationale paneldiscussie over ‘green formats‘, ontstond er plots veel interesse uit andere landen. Het programma werd in de pers in de UK, Italië, USA, Spanje, Polen, Frankrijk en Japan geroemd om het feit dat het eco-thema voor het eerst op zo een pragmatische manier in een prime time reality format werd verwerkt.

In Zuid-Afrika werd het format gekocht door Red Pepper Productions, die het volgende winter (onze zomer) gaan produceren voor de Zuid-Afrikaanse openbare omroep. In Scandinavië kocht Solar Films, een onderdeel van Nordisk Films, de rechten voor Finland en Zweden. De voorbereidingen voor een Finse versie zijn volop aan de gang. Ondertussen is er ook concrete interesse in Zuid-Korea, Duitsland en Frankrijk. Met elk van deze landen wordt er op dit ogenblik onderhandeld over een eigen versie van het format. Dit voorjaar start ook RTL-tvi met een eigen versie van Onder Hoogspanning. Het programma zal daar ‘ Il’y a de l’électricité dans l’air ‘ heten en wordt gepresenteerd door Sandrine Corman.”

Aflevering 1: De familie Desloovere uit Roeselare
De familie Desloovere: 2 ouders, 7 kinderen, 100 halogeen- en gloeilampen in huis, 12 computers, 2 tv’s, 2 constant verwarmde terrarria voor de kameleon, 25 wasmachinebeurten per week. Verdict: Een energiefactuur van 4000 euro per jaar

De familie Desloovere bestaat uit negen mensen. Deze grote, gezellige familie woont in een gerenoveerd huis waar enkele milieuvriendelijke ingrepen een groot verschil kunnen maken. Jo Desloovere is directeur van de Spanjeschool in Roeselare. Hij leeft voor zijn school en schiet goed op met de kids. Jo heeft het hele huis zelf verbouwd. Zijn vrouw Brigitte helpt Jo één dag per week op school. Verder is ze voltijds bezig met het huishouden en met de vier honden en de cameleon. Alle kinderen wonen nog thuis. De oudste dochter werkt als ergotherapeute. De zes andere kinderen studeren nog.

Onder Hoogspanning vanaf woensdag 20 februari wekelijks om 20u35 op VT4

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: