Greta van Fleet, helemaal uit het Amerikaanse Michigan speelde op 15 november 2019 (Koningsdag) in de Lotto Arena te Antwerpen. Opvallend is het gemengd publiek in zaal, zowel jong en oud met T-shirts van Led Zeppelin, The Ramones … Deze band bestaat uit vier jonge tengere kerels uit het Amerikaanse Michigan. De drie broers Kizska en hun goede vriend/drummer Daniel hadden normaal in februari van dit jaar moeten spelen. Maar een infectie aan de luchtwegen verhinderde Joshua toen te zingen. Maar als je hoort wat Joshua met zijn stem doet, klinkt dit soms niet gezond. Ondertussen is Greta Van Fleet langsgekomen op Werchter, maar nu was het tijd voor deze langverwachte show in de Lotto Arena.

Voor we doorgaan met Greta, toch even onderlijnen dat het voorprogramma keigoed was. De groep YOLA met een frontzangeres die het Aretha Franklin gehalte heeft. Lekkere soul en een vleugje country die de zaal opwarmde. Terug naar Greta die op zich liet wachten na het voorprogramma.

Maar ineens stonden ze daar op het podium, de drie broers en de drummer Daniel. De zanger Joshua met zijn weelderige krullen in strak rood satijnen broekpak en op blote voeten nam enkele rozen en gooide deze in het publiek met de openingszin ‘Nice to see you, and hope to see you next time’. Na een kleine gitaarsolo opent Greta Van Fleet met ‘The Cold Wind’.

Na het tweede nummer “Safari Song” was het al tijd voor een drumsolo en wat voor één. Drummer Daniel Wagner, het enige lid van de band dat niet tot de familie behoort, gaf een krachtige solo die de hele zaal in de sfeer en de opwarming was meer dan goed. Daarna kwam “Black Smoke Rising” een heel sterk eigen nummer van deze band.

Wanneer Joshua zijn favoriete song aanhaalt met ‘celebration of love called Flower Power’ is hij even een in de tijd een verdwaald bloemenkind uit de jaren 60. Veel meezingers uit het publiek kreeg hij echter niet mee, na talrijke pogingen.

Uit de platenkast van hun ouders diepten ze onder meer de Zeppelin-collectie op en modelleerden hun sound op die decadente hoogtijdagen van de rock-’n-roll. Joshua kan net zo heerlijk krijsen als Robert Plant en Jake heeft de solo’s van Jimmy Page tot in detail bestudeerd of zelfs van Jimmy Hendrikx zou ik zeggen wanneer hij zijn gitaar in de nek legt en feilloos zijn gitaarsolo rustig verder speelt. Dit terwijl de bassist Samuel voor een hele periode achter zijn keyboard plaats neemt. Starten doet hij achter dit keyboard met ‘Age of Men’ mijn favoriet nummer en misschien ook wel hoogtepunt van dit concert.

Wat Joshua doet met zijn stem was helemaal ‘unbelievable’, hij maakte monumentale schreeuwen en gillen. Het bereik dat deze zanger uit zijn stembanden weet te halen is enkel indrukwekkend te noemen.

Dan was het tijd voor “When the Curtain Falls” alwaar de band even verdwijnt. Heel wat mensen vertrokken al uit de zaal zonder de bis nummers aan te horen. Misschien lieten ze te lang op zich wachten? Maar het was het wachten meer dan waard met “Lover, Leaver” en hun grootste hit “Highway Tune” konden toch niet weg blijven als onversneden rock‘n-roll nummers. Een memorabele show met veel solo’s, rock’n roll, een krijsende stem en gitaargeluiden uit het heelal die deze show afsluiten.

Setlist:

 • The Cold Wind
 • Safari Song
 • Black Smoke Rising
 • Flower Power
 • Anthem
 • Age of Man
 • The Music Is You (John Denver cover)
 • You’re the One
 • Black Flag Exposition
 • Watching Over
 • When the Curtain Falls
 • Lover, Leaver
 • Highway Tune

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Greta Van Fleet
Datum: 
15/11/2019
Locatie: 
Lotto Arena
Meer over