Het gratis Sfinks Mixed festival te Boechout is deze zomer toe aan zijn 39ste editie. Ook dit jaar wil het vierdaagse festival een groot en divers programma brengen dat iedereen kan bekoren: jong en oud, gezinnen met kinderen en avontuurlijke muziekliefhebbers. Een eerste aankondiging van namen als Leki, Flip Kowlier, Halve Neuro ft. Slongs Dievanongs, Tinariwen, Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba en Orquesta Aragón zet alvast de toon. Extra inzet gaat dit jaar naar o.a. het kinderprogramma, de beleving van feest en dans en duurzaamheid. Sfinks Mixed 2014 gaat door van 24 tot en met 27 juli. Volgende week, op donderdag 29 mei, vindt Sfinks Mundial, het kleine broertje van Sfinks Mixed, plaats.

Sfinks Mixed festival staat gekend voor zijn eigenzinnig en avontuurlijk muzikaal aanbod en feestelijk randprogramma waarmee het bruggen naar andere culturen slaat. Reeds sinds 1975 zet Sfinks artiesten uit de hele wereld op de kaart. Bezoekers ontdekten er sterren als Khaled (Algerije), Youssou N’Dour (Senegal), Mory Kanté (Guinee) en Cesária Évora (Kaapverdië). Na een geslaagde eerste gratis editie vorig jaar, is het festival ook in 2014 gratis.

Release eerste namen

Met een aankondiging van de eerste namen zet Sfinks Mixed alvast de toon voor wederom een programmatie waarin iedereen zijn gading kan vinden. Het vierdaagse festival brengt ook dit jaar namen van over de hele wereld en dichtbij, verspreid over vier podia. Extra inzet gaat naar de beleving van feest en dans door meer dj’s en opzwepende dansbare headliners, de aankleding van het festivalterrein in ecologische uitvoering en nog meer verrassende muzikale ontdekkingen.

In de CONCERTTENT is dans verzekerd. Bezoekers kunnen zich verwachten aan artiesten van dicht bij huis met: Leki (België/Congo) en haar Congolese ritmes en urban soul, Flip Kowlier (België) met songs in zijn eigen West-Vlaamse dialect, Antwerpse versies van hiphop en R&B classics door Halve Neuro ft. Slongs Dievanongs (België), Tunesische folkmuziek van Jawhar (België/Tunesië), urban beats met DJ TLP (België) en een latino-dance tint van Buscemi (België) en zijn live percussie band. Naar goede gewoonte staan er ook heel wat buitenlandse artiesten op het programma: de Toeareg leden van Tinariwen (Mali) met hun desert blues, Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba (Mali) met opzwepende traditionele funk-rock, de historische  band (opgericht in 1939!) Orquesta Aragón (Cuba) met hun ongeëvenaarde salsa, Palenke Soultribe (Colombia) met elektro-afro-colombiaanse ritmes, Jambinai (Zuid-Korea) met sjamanistische metal, de uitvinders van de ‘Bofenia Rock’ Jupiter & Okwess International (Congo) en de explosieve band Balkan Khans (Bulgarije) met traditionele Balkan muziek vergezelt van beatbox.

Voor een meer intieme luistersfeer is er de CLUBTENT op zaterdag en zondag met: de pop en soul sound van de zes zussen met Egyptische roots van Binti (België), een mix van fado, pop en jazz van Eléonor (België), traditionele dansmuziek met live loops van de Estlandse Maarja Nuut, Mörg (België) met eigenzinnige zelf gebouwde snaarinstrumenten, de twee dames van [SU:M] (Zuid-Korea) die hun muzikale traditie nieuw leven inblazen, gitaarvirtuoos Teta (Madagaskar) met zijn traditionele dansmuziek en Catrin Finch & Seckou Keita (Wales, Senegal) die met kora en harp hun culturen verbinden. Zie http://bit.ly/1t1sftG voor meer informatie over de eerste artiesten.

Bovendien zijn er op Sfinks maar liefst twee DJ podia. Op de ANDERLAND stage mixen DJ’s elke dag beats en tropische bassen waarmee ze onvergetelijke feestjes bouwen. De vroegere Cabaña is vervangen door een gloednieuw en groter DJ podium, THE URBAN MAD, waar de beste urban sounds van het moment te horen zijn, denk R&B, hiphop, rap en reggaeton. De eerste namen volgen later.

Geen Sfinks zonder kidz

Naar goede gewoonte voorziet Sfinks ook dit jaar een programma op maat van kinderen. Zij krijgen hun eigen festival in de Kidz Village met concerten op het Kidz Podium, creatieve Kidz Ateliers en Kidz Dance acts. Deze editie zet Sfinks nog meer in op kindvriendelijkheid door ook in de concerttent optredens te voorzien voor kinderen en hun ouders: Vroink (België), Amigos (België), De Piepkes (België) en Radio Oorwoud (België) openen al swingend elke festivaldag.

Meer Sfinks

Naast muziek brengt Sfinks Mixed ook een boeiend randprogramma. Op de festivalweide komen bezoekers de hele dag door vrolijke parades en rondreizende acrobaten zoals de Castellers Jove de Barcelona (menselijke torenbouwers) tegen. Op de kleurrijke wereldmarkt zijn spulletjes vanuit alle hoeken van de wereld te vinden en info van humanitaire organisaties over hun projecten verspreid over de wereld.

In de Praatbarak vertellen artiesten van op Sfinks verhalen over hun land, cultuur en leven. Verhalen die niet zelden mee hun muziek bepalen en soms dan ook intieme verrassingsacts met zich meebrengen. Samen met de provincie Antwerpen brengt Sfinks dit jaar een aanbod rond het thema ‘verspilling’. Dit thema komt terug in het kinderprogramma, op het terrein bij de waterbar van Aksident maar ook in een nieuwe insteek voor de Praatbarak.

Duurzaam Sfinksen

Sfinks heeft een duurzaamheidsmissie en streeft er elk jaar opnieuw naar om het festival zo duurzaam mogelijk te organiseren. Voor Sfinks Mixed 2014 resulteert dat in een uitgekiend afvalbeleid. De opzet is om samen met het publiek zo weinig mogelijk afval te produceren en om de restafvalfractie tot een minimum te herleiden.

Vrijwilligers gezocht

Voor de verwezenlijking van het festival, kan de organisatie jaarlijks rekenen op de inzet van zo’n 1500 toegewijde vrijwilligers. Zij helpen Sfinks Mixed mee waar te maken: van de opbouw tot de afbraak. Tijdens het festival staan zij in voor de horeca (food en non-food), de kinderanimatie, het afvalbeleid, ondersteuning van de marktkramers en zoveel meer. Sfinks is nog steeds op zoek naar vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via www.sfinks.be/vrijwilligers

Sfinks Mundial

Het kleine broertje van Sfinks Mixed, Sfinks Mundial, vindt dit jaar plaats op donderdag 29 mei en is eveneens volledig gratis. Bezoekers kunnen er genieten van muziek uit alle hoeken van de wereld, met optredens van Jawhar, Binti, La Malquerida, Teranga en Jamaican Jazz Orchestra. Doorlopend staan er ook DJ’s op het programma: Puppa Mighty’s Super Power, What It Is, The Usual Suspects en DJ Eeden. Verder brengt Ell Circo D’ell Fuego de hele dag door circusanimatie en is er ook een wereldculturenmarkt met interessante kraampjes. Voor meer informatie: www.sfinks.be/mundial

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Sfinks Mixed
Datum: 
Donderdag 24, vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 juli
Locatie: 
Molenveld, Boechout

Reservatie:

Meer over