Els Verhaeren

Dag 3, voor sommigen al dag 4, van een festival is toch altijd eentje waar alles iets trager verloopt. Uit je bed/tent kruipen verloopt iets stroever. Maar met het vooruitzicht van een hele mooie affiche met o.a. Iron Maiden en Twisted Sister was het zeker wel de moeite waard om weer richting de festivalweide van Graspop Metal Meeting te trekken. Zeker met de weersvoorspellingen die zon en wolken, maar geen regen voorspelden.

Het waren de mannen en vrouwen van Delain die ons goed wakker kregen en de goesting weer opdreven. De Nederlandse symfonische metal band bracht terug heel wat metalheads richting mainstage 2. Heel wat fans stonden synchroon te headbangen samen met de bandleden op het podium. Als zangeres Charlotte Wessels iedereen een stralende 'goeiemorgen' wenst kwam er een lach op je gezicht, alleen al door haar leuke Nederlandse accent. Delain speelde o.a. "Army of Dolls" en "We Are The Others".

Op zondag was er een kleine verschuiving gebeurd in de line-up omdat Architects had afgezegd. Als vervanger kregen de festivalgangers hardcore-punk van het Amerikaanse Sick Of It All. Gierende gitaren en schreeuwende zanger van Overkill zette de security goed aan het werk om crowdsurfers op te vangen. Zanger Bobby "Blitz" Ellsworth had enkele nederlandstalige woorden geleerd zoals 'Ouwe lullen' en 'flikker op'. Er gingen heel wat middelvingers de lucht in bij het nummer "Fuck You". Shinedown zorgde even voor wat extra verbroedering op Graspop, als zanger Brent Smith oproept om de buur goeiedag te zeggen. Elkaar een hand geven, een High Five, een knuffel, alles was goed. Smith had het publiek duidelijk mee want hij slaagde er ook in om in het midden van het publiek een doorgang te creëren waar hij op zijn gemak kon door wandelen. Zijn publiek stond daarna aan mainstage 1 hevig mee te 'jumpen'.

Het weer zat zondag echt goed op Graspop. De zon speelde wat met de wolken, maar voor het eerst dit festivalweekend konden de metalliefhebbers zich even op hun gemak op de grond zetten. Hoewel er hier en daar nog wel modder en natte plekken aanwezig waren, waren er ook heel wat drogere plaatsen waar mensen zich konden neer zetten op het gras. Graspop had echt wel zijn best gedaan om de festivalweide zo goed mogelijk te houden. De eet- en drankstandjes waren goed bereikbaar. Er was dit jaar ook een gezellige hoek gecreëerd met foodtrucks waar je een beetje anders kon eten dan het traditionele festivalfood. Wie nog wat metal kleding en accessoires wilden kopen kon dat op de Metal Market. Die lag dit jaar buiten de festivalweide. Beetje vervelend omdat je dan weer eens moest uit- en inchecken en dus ook moest aanschuiven. Maar anderzijds wel logisch want het zou wel stom zijn om mensen hun 5cm lange scherpe

Sfeerbeelden Zondag - 23
© Edwin Houdevelt

studs te laten afdoen (en opbergen in lockers of tent) voor ze de festivalweide konden betreden, als ze soortgelijke zaken daarna terug zou kunnen kopen op de markt. De aankleding van het festival had dit jaar een up-date gekregen met de grote muur aan de inkom.

Voor de negende keer stond Saxon op het podium van Graspop. Peter 'Biff' Byford wist dus al hoe het er in Dessel aan toe gaat. De Britse heavymetalband speelde afwisselende recente nummers en oudere zoals "20,000ft". En natuurlijk mocht "Wheels Of Steel" niet ontbreken, de Graspoppers riepen er zelf om. De sfeer zat enorm goed bij Saxon en hun fans.

Tremonti was er dan weer voor de jongere generatie. Mark Tremonti staat al wel voor de vijfde keer op een graspop podium. Twee keer met Alter Bridge en dit jaar voor de tweede keer op rij met Tremonti. Ze openden met "Another Heart". "You Waste Your Time" was het eerste nummer dat ze ooit uitgebracht hebben. Een handgebaar en 'Come On you "Flying Monkeys"’ van Mark Tremonti was genoeg voor de liefhebbers van crowdsurfen om zichzelf nog eens op handen te laten voortduwen richting de frontstage. Tremonti heeft ook een nieuw album 'Dust', waarvan ze onder andere "Catching Fire" speelden. Een hele mooie was ook "The Things I've Seen", het nummer begon rustig maar barstte geleidelijk helemaal open. Nog een laatste met een bijhorende grote circlepit en weer was er een optreden gedaan. Time sure flies when you're having fun!

Bij Powerwolf is het ook altijd een feestje en dat was op Graspop dit jaar geen uitzondering. We hadden tijdens de dag al Powerwolf fans gespot met de typische make-up, dus het was duidelijk dat ze er hier op GMM klaar voor waren. Van bij het eerste "Blessed & Possessed" zagen we veel reactie bij het publiek. De heavy metal hoogmis had heel veel succes. Veel power en energie zweefde over en weer van de band naar publiek en terug. Vuisten gingen massaal de lucht in aan mainstage 2 op "Resurrection by Erection". Zanger Attila Dorn vroeg het publiek 'Are you Possessed?', als antwoord kreeg hij massa's wiebelende handjes in de lucht.

Met Anthrax haalde GMM nummer 3 van de Big Four of thrash metal in huis. Samen met Slayer, Megadeth is het enkel Metallica die hier op GMM nog wordt gemist. Anthrax bracht onder meer "Antisocial", oorspronkelijk van Trust maar ondertussen al zeer bekend in deze versie bij zo wat iedereen op de festivalweide. Het kon niet anders dan dat het van voor tot van achteren werd mee geschreeuwd.

De gasten van Trivium stonden zondag al voor de tweede keer op deze 2016 editie. Zij gaven donderdagavond ook al een optreden voor de vroege vogels die zich donderdag al richting GMM hadden begeven. Zondagnamiddag hadden ze ook al heel wat fans gelukkig gemaakt tijdens hun signeersessie. Matt Heafy stond onder de avondzon te blinken op het podium. Melodieuze zang of grunten, beide zijn weggelegd voor Heafy. "Watch The World Burn" een nummer van het album 'In Waves', werd heel goed onthaald door het publiek. Oude nummers zoals "The Deceived" en nieuwe nummers als "Dead and Gone", werden afgewisseld, maar het allergrootste succes hebben ze toch nog steeds met "In Waves". ‘Without Iron Maiden we would not be here’ waren de woorden van Heafy toen hij zei dat zij ook mee naar de Maiden show zouden gaan kijken.

Iron Maiden is door de jaren heen voor heel wat andere bands een inspiratiebron geweest. Ze zijn iconen van de heavy metal muziek en


© Edwin Houdevelt

konden op Graspop Metal Meeting 2016 niet ontbreken met hun The Book of Souls World Tour. Tijdens de korte pauze werd er op het podium van Rock Tribune nog iemand ten huwelijk gevraagd. Aan de reactie te zien, zei ze 'Ja'. Iron Maiden schitterde gewoon op deze GMM editie. De band is er een vaste waarde en we mochten al veel Maiden shows zien op Graspop. Deze keer was zeker speciaal omdat zanger Bruce Dickinson eind 2014 de diagnose van (tong)kanker had gekregen. Verslag van het Iron Maiden concert vind je hier op de site.

Hoewel Iron Maiden, de echte headliner was van GMM 2016 was het aan Twisted Sister om deze editie volledig af te sluiten. Dee Snider en co stonden hier de laatste 5 jaar zo'n 3 keer en GMM wilde hun afscheidstournee niet laten voorbij gaan. De ondertussen 61-jarige frontman sprong nog met veel gemak in het rond tijdens nummers als "The Kids Are Back". Twisted Sister toert nu met hun 'Forty and Fuck it' fairwell tournee. Zelf beweren ze dat het weldegelijk een echt afscheid is van de band Twisted Sister, niet zoals Scorpions of Judas Priest vroeger al eens afscheid namen en toch weer terug begonnen. Dee Snider vertelde ook even dat ze geen grote show elementen hebben, geen eigen vliegtuig of zelfs geen Eddie. Maar dan moest hij even die woorden terug nemen want met gitarist Eddy 'Fingers' Ojeda heeft Twisted Sister natuurlijk wel een eigen Eddie. Alleen is zijn ‘scary face’ niet zo angstaanjagend als dat van Iron Maidens Eddie. Snider heeft tijdens hun hele show ook wel een aantal keer verwezen naar het goede weer dat ze zondag hadden, heel anders dan de andere keren dat ze op GMM stonden. Met "Fire Still Burns" brachten ze een ode aan hun fans. Zo'n 53.000 metalheads waren zondag naar Dessel afgezakt en het zag er niet naar uit dat die de heerlijke zondag al direct wilde afsluiten, nee, iedereen stond nog te wachten om uit de bol te kunnen gaan op "I Wanna Rock" en "We're Not Gonna Take It". En of het een feestje werd daar op GMM, eentje dat werd afgesloten met een spetterend vuurwerk.

Graspop Metal Meeting 2016 was begonnen met een wat valse start omwille van regen en terreinen die niet bruikbaar waren, maar afsluiten deden ze absoluut met een knaller. Een zonnige zondag met iconische bands, meer heeft een metalhead niet nodig om dan al de rest te vergeten. Aftellen naar GMM 2017!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: