De 24e Graspop Metal Meeting is ten einde. KISS sloot gisterenavond het festival af met een verbluffende show. Het feest ging daarna nog door tot in de vroege uurtjes in de Red Bull Metal Dome en Classic Rock Café. Deze voormiddag verlaten alle kampeerders camping Boneyard en keert de rust weer in Dessel.

Het festival verliep in de opperste omstandigheden en blikt terug op alweer een topeditie. Een oersterke affiche, schitterend weer, een uitverkocht huis, een blij publiek en vooral een ontzettend hartverwarmende sfeer. Dit zeggen organisatoren Peter Van Geel en Bob Schoenmaekers: “GMM 2019 was opnieuw de kers op de taart. Alle verwachtingen zijn ingelost. Tal van super optredens. Het weer was ons zeer goed gezind. Kortom, opnieuw een moeilijk te overtreffen festivaljaar. We kijken nu al uit naar de 25ste editie!”

VEEL VOLK

Net zoals vorig jaar was ook #GMM19 helemaal uitverkocht. Het festival klokte af op 155.000 bezoekers. Ook alle logementen die het festival aanbood, waren dit jaar uitverkocht. Nieuw was Devil’s Lake waar in de rust van de nabijgelegen Lommelse Sahara overnacht werd.

MEER DAN 100 NATIONALITEITEN

GMM trekt ieder jaar een steeds internationaler publiek. Dit jaar werd het festival door meer dan 100 verschillende nationaliteiten bezocht. Ook de pers volgt dat patroon. Dit jaar verwelkomde GMM voor het eerst journalisten uit Australië.

IJZERSTERKE AFFICHE

Zoals steeds was de affiche erg gevarieerd. Het festival programmeert breed en over de traditionele luide gitaar grenzen heen. Alle headliners waren top en zorgden voor onvergetelijke momenten. Metal grootheden Slayer en KISS namen op Graspop Metal Meeting afscheid van hun Belgisch publiek. Een volgende generatie bands staat echter klaar. Van de 116 bands en acts op het festival, waren er welgeteld 45 die voor het eerst in Dessel te gast waren!

#WEAREGMM

De samenhorigheid onder het GMM-metalpubliek is uniek. Men draagt zorg voor elkaar. De mooiste speech dit weekend kwam van Disturbed zanger David Draiman. Het werd even muisstil op de wei, #youarenotalone. Maar ook de oproep van De Genereuzen, een initiatief van Hart Voor Handicap, werd op veel enthousiasme onthaald. De organisatie bracht festivalgangers met en zonder beperking samen om met elkaar te kunnen genieten van een dagje Graspop Metal Meeting.

VAN ONZE MAN OP DE WEI

- Slipknot kwam, zag en overwon. Het concert blies alles en iedereen omver. De slotvideo na de show hintte naar een terugkeer in 2020.
- The Hu uit Mongolië was de verrassing vroeg op de dag in de Red Bull Metal Dome op vrijdag. Het publiek stond tot ver buiten de tent. Ze palmden het metalpubliek in met hun ‘hunnu rock’, een bezwerende mix van moderne metal en traditionele Mongoolse folkelementen.
- Hatebreed had voor de gelegenheid T-shirts laten maken met het opschrift “I Survived the Hatebreed pit at Graspop Metal Meeting” en voegde de daad bij het woord.
- Amon Amarth zette zijn queeste naar de headlinerpositie onverdroten verder, maar er is concurrentie. Disturbed solliciteert nadrukkelijk en ook een ronduit schitterend Gojira zit hen op de hielen.
- Lynyrd Skynyrd bracht voor het eerst een bezoek aan Dessel. 50.000 kelen zongen ‘Sweet Home Alabama’ mee.
- Ministry met frontman Al Jourgensen speelde een superstrakke en puntgave set, inclusief gastoptreden van Luc Van Acker. De heren haalden herinneringen op aan de goede oude tijden met cultband Revolting Cocks.

GMM TV en de WHEEL OF DEATH

Ook dit jaar wist Graspop Metal Meeting tal van acts voor hun camera te strikken. Het leverde tal van boeiende gesprekken en hilarische momenten op.

Top 3 van de GMM TV interviews voor host PJ:
1. Behemoth
2. Eagles Of Death Metal
3. Power Trip

Top 3 van de ‘WHEEL OF DEATH’ games voor hosts Goe Vur In Den Otto:
1. Vinnie Stigma / Agnostic Front
2. Phil Anselmo
3. Bleed From Within

Alles is te herbekijken op de website hier.

NIEUW

Graspop Metal Meeting lanceerde dit jaar #GMMInfo powered by Livecrowd. Via de landingspagina gmminfo.be kreeg iedereen persoonlijke hulp op het platform van zijn keuze. Het was een gigantisch succes. Vooral de WhatsApp-telefoon stond roodgloeiend. De service van #GMMInfo werd enorm geapprecieerd door het publiek.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: