De natste en meest bezochte editie ooit

Dacht je dat de sublieme verjaardagseditie van vorig jaar er al bonk opzat? Aflevering 21 van Graspop Metal Meeting was nóg beter, nóg groter en nóg grootser. Ondanks het slechte weer zakten gedurende de 3 festivaldagen 155.000 bezoekers af naar Dessel.

De enige valse noot was het aanhoudende regenweer. Dat maakte het haast onmogelijk om te parkeren. Van de 10.000 parkeerplaatsen die waren voorzien, konden maar 1.000 het winnen van het wassende water. Al was het dan wel wat verder weg, toch konden we nog 9.000 bijkomende parkeerplaatsen op droge ondergrond weten te vinden. Man en macht werden ingezet om gestrande festivalgangers zo snel mogelijk op de eindbestemming te brengen. Meer dan onze grootste dank voor het geduldig aanschuiven aan de verschillende shuttlehaltes.

Wat cijfermateriaal:

  • 5.850 minuten muziek, gebracht door 106 muzikale acts. Je hebt toch geen noot gemist?
  • Zowel het Graspop-arrangement in Sunparks als Metal Town was helemaal uitverkocht.
  • Ondanks het slechte weer verbleven er weer 30.000 kampeerders op de festivalcamping.
  • 103 verschillende nationaliteiten op de wei: voornamelijk Belgen, Nederlanders, Duitsers en Spanjaarden maar ook Australië, Canada, Turkije, Nieuw-Zeeland, Malta, Mauritanië, Mexico, Portugal, en Argentinië werden sterk vertegenwoordigd. De hele wereld kleurt metal.
  • Ducks of Thrash was terug een succes: 12.050 eendjes werden uit het water gevist.
  • We voerden 3000m³ boomschors aan en legden meer dan 10.000 m² vloerpanelen om de festivalweide en de campings waterproof te houden. Droge voeten zijn belangrijk…
  • Aantal regendruppels: onvoldoende om ons van de wijs te brengen
  • Beste festivalgangers van deze 21e editie: jullie!

Vandaag begon in ieder geval met een knaller van formaat. Dankzij de drummer van The Raven Age werden we vakkundig wakker geschud. Andere knallers waren Sick Of It All, de heren van Saxon, Trivium dat nu eens op de Main Stage mocht schitteren en Bruce en zijn Ijzeren Maagd. Speciale vermelding voor Shinedown: alleen op Graspop slaagt een zanger erin om eerst van op het podium een erehaag te vormen, en er dan zonder gedoe doorheen te rennen. Twisted Sister sloot overweldigend af, met het traditionele vuurwerk als vaarwel. En nee, het was geen hallucinatie, er liepen wel degelijk twee eenhoorns over de wei te huppelen. Daar zal de zon wel voor iets tussen zitten. Zalig moment: na het optreden van Overkill knalt plots Prince door de luidsprekers.

De dagen voordien hadden het al duidelijk gemaakt: metal roest niet. Zelfs onder voortdurend teisterende buiengolven, zag je overal blije gezichten. Onder de tonen van Trivium (onze goedbewaarde suprise act), Primal Fear en Your Highness werd het jaarlijkse Desselse festijn op gang getrokken donderdag. En vanaf dan denderde de metaltrein al maar sneller voort.

Vrijdag kende onder andere met Arcturus, Amon Amarth en Black Sabbath een resem hoogtepunten. Dat water, hah, wie denkt daar nog aan als Ozzy het laatste Belgische concert in gang zet.

Op zaterdag werd die spreekwoordelijke middelvinger naar de weergoden nog maar eens bewaarheid. Ze zouden ons niet klein krijgen. Dankzij orgelpunten van Volbeat, Gojira en Slayer bleef de wei deinen en gingen de hoorns vlot de lucht in.

Een bijzondere dank aan alle medewerkers, verenigingen, leveranciers, partners, politie, brandweer en Rode Kruis. Het is hun enthousiaste inzet die dit festival mogelijk maakt. Het was een feest!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over