De Leedse processie met eeuwenlange traditie kreeg in 2019 een ware remake. Inspiratie, bezieling en begeestering werden omgevormd tot een imposant totaalspektakel (meer dan 250 medewerkers). Het succes van ‘#M – Beeld van Liefde’, met 4 volledig uitverkochte voorstellingen en Lucas Van den Eynde in de hoofdrol, was overrompelend. Het enthousiaste publiek sprak van een zelden geziene beleving in Lede en ruime omgeving. Een nieuwe, vijfjaarlijkse traditie was geboren.

#M - Beeld van Liefde (2019)

Het organiserende Processiecomité Lede houdt, in samenwerking met het gemeentebestuur vanLede en Parochie St Martinus Lede, woord. In mei 2024 zal het marktplein van de gemeente opnieuw, dit keer voor 2 weken, ingenomen worden door een gloednieuw, verbluffend massaspektakel.

In ‘#M – Beeld van Bezieling’ wordt het aangrijpende verhaal gebracht van de Leedse Colette Van Cauter. Na het afleggen van haar kloostergeloften, vertrok Colette als zuster Lambertine op missie naar Brazilië in 1896. Daar zou ze meer dan twintig jaar lang werken in weeshuizen, met speciale aandacht voor melaatse kinderen. Ze kreeg zelf lepra en overleed in 1930 aan de gevolgen van deze ziekte. De vergelijking met haar heilig verklaarde landgenoot pater Damiaan is dan ook niet vergezocht.

Regisseur Marc Boon tekent opnieuw present voor scenario, concept en spelleiding. Net als in 2019, toen Lucas Van den Eynde de hoofdrol vertolkte, zullen bekende namen uit de Vlaamse acteerwereld het hoge woord voeren in ‘#M – Beeld van Bezieling’. (De cast wordt later bekendgemaakt).

Meewerken aan dit totaalspektakel

Zoals ook bij de vorige productie het geval was, worden er weer een massa enthousiaste vrijwilligers gezocht om mee te werken en actief deel te nemen aan dit verbindende #M-spektakel. Van acteren en figureren, over technische ondersteuning (decor, kostuums, licht, geluid, …) tot productionele voorbereiding (promotie, IT, sponsoring,…). Vanaf heden kunnen mensen zich hiervoor aanmelden via de website www.beeldvanbezieling.be of per mail via info@beeldvanbezieling.be .

Ervaring is geen vereiste, iedereen met een positieve wil, gedrevenheid en bezieling is meer dan welkom!

‘#M – Beeld van Bezieling’ in het kort:

Eind 19de eeuw. In het Oost-Vlaamse Lede groeit Colette van Cauter op in een groot Christelijk gezin, opgevoed naar het gidsende voorbeeld van ‘De Zoete Nood’. Als zevendede en jongste kind is een roeping als novice een bijna vanzelfsprekendheid.

Als antwoord op de vraag naar overzeese missionering wordt ze als jonge vrouw, samen met nog 6 andere kloosterzusters, naar Brazilië gestuurd. In 1896 vindt ‘Le Grand Départ’ plaats en op amper een paar maanden tijd wordt overzees Casa Pia uitgebouwd.

Met bezieling gaat ze aan er aan de slag.
Een bezieling die haar uiteindelijk een groot offer vraagt.

#M – Beeld van Bezieling’ wordt een indrukwekkend openluchtspektakel, met prachtige muziek, in een verbluffend decor en gebracht door een gepassioneerde cast. Tickets zullen vanaf dit najaar te koop zijn via www.beeldvanbezieling.be

Colette Van Cauter – zuster Lambertine

Colette Van Cauter werd op 10 april 1870 geboren in Lede. Ze was de jongste van zeven kinderen in het gezin Van Cauter-D’Haese, dat leefde en werkte op hun boerderij in Lede. In 1894 trad Colette net als haar oudere zus Marie in bij de Congregatie van Sint-Vincentius à Paolo in het nabije Gijzegem (Aalst). Een jaar later legde ze haar kloostergeloften af, waarna Colette door het leven ging als zuster Lambertine. Op 10 mei 1896 vertrok ze samen met zes andere zusters als missionaris naar Brazilië. In Sao Paolo werkte zuster Lambertine gedurende meer dan twintig jaar jaar in weeshuizen, met speciale aandacht voor melaatse kinderen. Ze kreeg zelf lepra en keerde in 1920 terug naar Gijzegem. Het was haar vurige wens om snel te herstellen en terug te gaan naar Brazilië, maar de ziekte zette zich door. Zuster Lambertine werd uiteindelijk opgenomen in het Antwerpse Sint-Elisabethziekenhuis, waar ze op 26 juni 1930 op zestigjarige leeftijd overleed aan de gevolgen van lepra. Bij haar overlijden werd ze in de pers geroemd als ‘Engel in beproeving’ en ‘Heldin der Liefde’. De vergelijking met pater Damiaan was nooit veraf.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: