Lange rijen bij de security controle, het is iets wat we gewoon moeten worden als we in de toekomst nog concerten en festivals gaan bezoeken. Er was vroeger al heel wat controle maar na de aanslagen in Parijs is het toch nog een beetje erger geworden. Zo ook op de eerste editie van Epic Metal Fest, het metal festival dat georganiseerd werd door metal band Epica in het Klokgebouw in het Nederlandse Eindhoven. De dag er voor was er al Speedfest in hetzelfde gebouw.

Scar Symmetry waren de eerste die het podium mochten bestijgen. Voor mij nog onbekende zeskoppige band, dus was ik heel nieuwsgierig toen bleek dat ze twee zangers bij hadden. Het mysterie was snel opgehelderd want de bruinharige zanger bleek de grunter van dienst en de zwartharige nam de melodieuze zang voor zijn rekening. Deze Zweedse band zorgde met hun melodieuze death metal al voor een goed begin van het festival. Met Dagoba kwam de metal over uit Frankrijk. Zij brachten dit jaar een nieuw album uit genaamd 'Tales Of The Black Dawn' en wilden die nieuwe nummers graag laten horen aan hun fans.

Het Klokgebouw in Eindhoven is een goede locatie voor een indoor festival. Er zijn verschillende grote zalen waarin er 2 podia waren opgebouwd, een grote ruimte met lockers en merchandising en een grote eetzaal waar je verschillende eetstalletjes vond en waar tafels en banken voorzien waren. Elke zaal was ook voorzien van een drankstand. Alles wat een festivalganger nodig heeft was dus voorzien.

Progressieve metal band Periphery is een band uit Washington USA en ook zij brachten dit jaar maar liefs twee albums uit nl. ‘Juggernaut: Alpha’ en ‘Juggernaut: Omega’. Genoeg nieuw materiaal dus en ze speelden daar o.a. 'The Bad Thing' van.

De eerste band uit Nederland op Epic Metal Fest werd Delain. Deze symfonische metalband werd opgericht door Martijn Westerholt, de toetsenist die vroeger bij Within TemptaDelain - 1tion speelde. We kregen daarmee ook de eerste band met een frontzangeres op het podium. Delain speelde een thuismatch en dat was te zien aan het publiek, die waren hier toch net iets uitbundiger dan bij de eerdere bands. Zangeres Charlotte Wessels zorgde daar ook wel voor door haar publiek te vragen om zich helemaal te geven op nummers als 'Don't Let Go'. Charlotte heeft een mooie stem en dat kon je heel goed horen op 'It's not Enough'. De band had heel veel succes op Epic Metal Fest.

Fear Factory is bezig aan hun Demanufacture 20th Anniversary Tour en speelden dan ook integraal dat album uit 1995. Aan de Storm Stage was het een en al feest voor de fans van industrial metal. Moonspell speelde op het etensuur dus die moesten het publiek even delen met de eetzaal, maar zij die toch voor de muziek gingen werden daar ook even getrakteerd op een gastoptreden van Anneke Van Giersbergen.

Daarna was het de beurt aan Eluveitie een Zwitserse metalband die heel herkenbaar is door hun folk invloeden. Instrumenten die je anders niet met metal associeert worden hier wel bespeeld, zoals een viool, draailier, een fluit... geven hun muziek een Keltische touch. Ze hebben stevige nummers maar ook rustigere en ingetogen nummers die het publiek konden plezieren.

De fans van Sepultura hadden er duidelijk ook zin in, want die riepen hun idolen rijkelijk toe tussen de nummers. Tussen het publiek konden we ook enkele bekende Vlaamse metalheads terug vinden waaronder enkele mannen van Diablo Blvd, Alex Agnew incluis. Sepultura bestaat ondertussen 30 jaar en vierde dat door nummers van o.a. hun album 'Chaos A.D.' te spelen. Vele fans missen echter de originele zanger en oprichter Max Cavalera, maar als 'Roots Bloody Roots' gespeeld werd waren er velen content.

EEpica - 12pica was natuurlijk de hoofdact van deze eerste editie van Epic Metal Fest. Met de mooie Simone Simons als frontvrouw waren ze er helemaal voor daar in het Klokgebouw. Heel veel van hun fans waren afgezakt naar Eindhoven, dat hadden we in de loop van de dag al kunnen zien aan de hoeveelheid Epica T-shirts dat er gedragen werden. Epica brengt symfonische gothic metal en het was dan helemaal geen verrassing dat er tussen het publiek ook wat mensen Gotisch gekleed gingen. Al van bij de intro gingen de handen van het enthousiaste publiek de lucht in. Epica verwarmde ons al van bij het eerste nummer 'The Second Stone' met het nodige vuurwerk. De band wisselde recenter werk als 'The Essence of Silence' met oudere nummers als 'Sensorium'.Epica - 17

Hun zanger/grunter Mark Jansen had even commentaar op bands die momenteel optredens afzeggen omwille van de terreuraanslagen en -dreigingen en bedankte iedereen, bands en publiek, om toch allemaal aanwezig te zijn op Epic Metal Fest. Het publiek liet het hier echt hun pret niet bederven en genoten nog van 'Storm the Sorrow'. Even was er een akoestisch moment op gitaar tijdens 'Kingdom Of Heaven (a new age Dawns)’. Het werd een Epic feestje in het Klokgebouw.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over