Nneka, Baxter Dury, Ghostpoet, All Eyes on Hip Hop presents… TheColorGrey, Dvtch Norris, K1D & Darrell Cole, Moonchild, Stephane Belmondo Trio – Love for Chet, Myrddin met Tineke Postma, Imre De Cauter & Nathan Daems, Tristan, Le Manou, Screens en Gilman. Dat zijn ze, de bekende en nieuwe talenten die Gent Jazz Festival u deze zomer voorschotelt. Na headliners als Talking Heads zanger David Byrne, Belgische jazzkoningin Melanie De Biasio, Sir Tom Jones, sterrengroep Hudson met Scofield, Medeski, DeJohnette en Grenadier, Italiaanse maestro Paolo Conte, free jazzkeizer Pharoah Sanders en hiphoplegendes The Roots, is het lijstje zo goed als compleet, met nog drie extra verrassingen in petto.

Gent Jazz Festival 2018 loopt van 29 juni t.e.m. 8 juli op de Bijlokesite in Gent. Dagtickets, alsook meerdagenpassen, zijn te koop via www.gentjazz.com of bij een Fnac winkel in je buurt.

Vrijdag 29 juni: Talking Heads’ David Byrne verwelkomt Nneka, Baxter Dury en Ghostpoet

Op vrijdag 29 juni sluit David Byrne de Main Stage af in wat hij zijn meest ambitieuze tour ooit noemt sinds ‘Stop Making Sense’ met Talking Heads. Diezelfde dag komt de Nigeriaanse singer-songwriter Nneka graag de wereld wakker schudden, iets wat ze deed met wereldhits “Heartbeat” en “The Uncomfortable Truth”. Baxter Dury, zoon van Ian Dury, dé Sex & Drugs & Rock & Roll zanger, schiet als zelfverklaarde Sausage Man raak met zijn nieuwe plaat “Prince of Tears”. Het album, gemixt door Craig Silvey (Arcade Fire, New Order, Florence & the Machine), zit vol ironische zelfspot die hij ook op het podium meeneemt. Londenaar Obaro Ejimiwe of Ghostpoet laat zich niet in vakjes steken en al zeker niet in dat van hiphop. Zijn beklijvende stem is te horen op een track van Massive Attack en met Melanie De Biasio nam hij het bezwerende “Shedding Skin” op.

All Eyes On Hip Hop op zondag 8 juli
Wat in 2005 begon als hiphopfeestjes, is uitgegroeid tot heuse concertavonden. Ook op Gent Jazz Festival brengt All Eyes On Hip Hop het beste van wat de Belgische hiphopscene te bieden heeft. De Garden Stage maakt plaats voor TheColorGrey, de 23-jarige hiphopper uit Antwerpen die met hits als “Need To Know” en “You Got To Show Me” Romelu Lukaku tot zijn trouwe fans kan rekenen. Dvtch Norris schuimde samen met Coely maar liefst 250 concerten doorheen Europa af. K1D, de 26-jarige MC met Senegalese roots, is bijzonder actief in de underground scene en komt met zijn debuutalbum “High Hopes” aan de oppervlakte. Darrell Cole tekende net bij Sony en schopte het al tot voorprogramma van Talib Kweli’s Europese tour. Op de Main Stage opent het hypnotiserende neo-soul trio uit Los Angeles, Moonchild, waarna Blackwave., Selah Sue en The Roots hun alles komen geven.

Jong talent uit Conservatorium Gent op zondag 1 juli
Naar jaarlijkse traditie stuurt Conservatorium Gent zijn meest getalenteerde poulains uit! De samenwerking tussen Gent Jazz Festival en Hogeschool Gent zorgt altijd voor prachtige verrassingen. Dit jaar is o.a. Tristan, het nieuwe project van vocaliste Isolde Van den Bulcke, aan de beurt. Een fusion van Lianne La Havas, Boards of Canada & Wayne Shorter. Le Manou combineert lyrische klassieke muziek met elektronische vibes, in het Frans. Screens zweeft tussen atmosferische jazz en instrumentale pop. Gilman escaleert van stilstaan water naar een fikse vloedgolf met de innemende, licht melancholische stem van Sander Stuer. Op de Main Stage worden, naast Melanie De Biasio en Steiger, binnenkort nog twee nieuwe namen aangekondigd.

Naast legendarische Tom Jones, een ode aan Chet Baker en flamenco op dinsdag 3 juli
Stephane Belmondo stond in de jaren ’80 meerdere malen met Chet Baker op het podium in Parijs, wat duidelijk een onuitwisbare indruk naliet. Met Jesse Van Ruller op gitaar en Thomas Bramerie op contrabas, brengt hij nu een straffe, maar vooral ontroerende ode aan de grootste jazztrompettist van de afgelopen eeuw. Flamencogenie Myrddin deelde het podium en de studio al met Jef Neve, Gabriel Rios, Wannes Van de Velde en Maya Youssef. Op de Garden Stage nodigt hij saxofoniste Tineke Postma, celliste en eigen dochter Imre De Cauter en fluitist Nathan Daems uit.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over