Het Gent Jazz Festival kondigt nieuwe namen aan voor zijn veertiende editie. Net zoals vorig jaar, biedt het festival een staalkaart van relevante muziek uit de jazz en aanverwante genres, met een uitgebalanceerde mix van jong talent en gevestigde waarden op het hoofdpodium en de Garden Stage.

Op vrijdag 10 juli, de eerste dag van het festival, gaat de aandacht uit naar jazz en experiment. Het is onder meer uitkijken naar Bill Laswell en zijn cultgroep Material, ditmaal geflankeerd door de legendarische Master Musicians of Jajouka. Met ‘Made in Chicago’ omringt de grote Jack DeJohnette zich met Muhal Richard Abrams, Larry Gray en Roscoe Mitchell, allen grondleggers uit de avant-garde jazz. De Canadese pianiste Kris Davis, onlangs nog te gast in Gent Jazz Club, stelt daarvoor haar Infrasound octet voor. Joachim Badenhorst speelt aan haar zijde. De Garden Stage geeft die dag een podium aan interessante namen als David Virelles en het Trio Reijseger-Fraanje-Sylla.

Met Abdullah Ibrahim Mukashi Trio en Charles Lloyd Quartet (feat. Gerald Clayton, Joe Sanders & Kendrick Scott) staan op 11 juli twee grootheden uit de hedendaagse jazz geprogrammeerd. De New Yorkse rijzende ster Vijay Iyer, vorig jaar nog artist in residence op Jazz Middelheim, zien we deze zomer terug met zijn Trio. Yuri Honing Acoustic Quartet en Toine Thys Trio vullen de Garden Stage in.

Op 12 juli bevestigde het festival eerder al het unieke jazzconcert van Tony Bennett & Lady Gaga. Eveneens die dag spelen Bill Charlap Trio en Stéphane Belmondo Trio met zijn project ‘Love For Chet’. Twee nieuwe namen vervolledigen de dag: Michel Bisceglia treedt aan in meerdere sets en niemand minder dan Kurt Overbergh, artistiek directeur bij de AB, eert Billie Holiday met een dj-set n.a.v. haar 100ste verjaardag.

Na twee rustdagen vat het festival op woensdag 15 juli zijn tweede luik aan met de komst van de Franse superster Zaz. Op haar recentste album bezingt Zaz haar liefde voor Parijs, met een uitgelaten joie de vivre in een mix van jazz, chanson en swing. De rest van het programma voor deze dag wordt later aangevuld.

Donderdag 16 juli staat in het teken van de gitaar. Het festival kijkt uit naar een blij weerzien met de Cubanen Rodrigo y Gabriela. Dit bijzondere gitaarduo was enkele jaren terug nog te gast op Gent Jazz Festival. Meer gitaargeweld eerder die dag met jonge bluesgod Gary Clark Jr. en Rhiannon Giddens, die vooral bekendheid verwierf als frontvrouw van The Carolina Chocolate Drops en nu voor haar eigen project gaat. Op de Garden Stage een topper uit eigen stad: Nordmann.

Het programma voor vrijdag 17 juli wordt binnenkort bekendgemaakt. Op de slotdag kondigde het festival eerder de komst van Gregory Porter, Snarky Puppy, GoGo Penguin, STUFF. en BRZZVLL feat. Antony Joseph aan.

Gent Jazz Festival levert ook actieve inspanningen om jonge muzikanten te stimuleren en helpen groeien. Zo is er Jong Jazztalent Gent, een gezamenlijk initiatief met Brouwerij Duvel Moortgat dat sinds vorig jaar de winnende groep ondersteunt om een project uit te werken. Keenroh overtuigde vorig jaar de jury en mag nu op de openingsdag op het hoofdpodium het publiek de resultaten van een jaar hard werken tonen met tal van gasten onder de noemer Keenroh XL.

Daarnaast wordt binnen de samenwerking met HoGent School of Arts jaarlijks een gastmuzikant gevraagd om met een groep studenten van het conservatorium een coaching project uit te werken. De coach voor dit jaar wordt later bekendgemaakt.

Tickets & info: www.gentjazz.com

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Gent Jazz Festival
Datum: 
10 en 18 juli 2015
Locatie: 
Bijlokesite, Gent

Reservatie:

Meer over