Gent Jazz Festival vervolledigt affiche met Grace Jones, Peter Doherty, GoGo Penguin, Miles Mosley, Kadhja Bonet, United Vibrations en Stadt

Nadat eerder headliners Herbie Hancock, Kamasi Washington, Trixie Whitley, Wayne Shorter, Einstürzende Neubauten en Norah Jones werden aangekondigd, vervolledigt Gent Jazz Festival vandaag de affiche voor zijn zestiende editie. 6 juli, de eerste dag van het festival, mag zich verheugen op de komst van hét popicoon en fenomeen bij uitstek, Grace Jones. Diezelfde dag bevestigen GoGo Peguin, Miles Mosley, Kadhja Bonet en United Vibrations hun komst. Op vrijdag 14 juli, de dag waarop de Gents-New Yorkse zangeres Trixie Whitley eerder bevestigde, wordt helemaal feestelijk met de komst van enfant terrible Peter Doherty. Diezelfde dag opent Stadt de Main Stage.

Smaakpapillen die jaloers zijn op trommelvliezen behoren tot het verleden met topchefs Frank Fol en Seppe Nobels, die over de kwaliteit van het eten waken en naast de diverse foodtrucks een pop-up restaurant opzetten.

Donderdag 6 juli, de eerste dag van het festival, mag zich verheugen op de komst van hét popicoon en diva bij uitstek, Grace Jones! Amazing Grace, de diva die van haar androgyne en extreme look haar handelsmerk maakt, gevierd wordt als model van Parijs tot New York en meedoet als actrice in onder andere een Bondfilm aan de zijde van Roger Moore, bevestigt haar komst naar Gent Jazz Festival. Gekend van hits als “My Jamaican Guy”, “Slave To The Rhythm”, “I’ve Seen That Face Before” die niet misstaan in tijdloze lijstjes, schakelde ze doorheen haar carrière moeiteloos van disco naar dub reggae over new wave, avant garde en pop. Bijna tien jaar na haar laatste album “Hurricane” maakt ze zich op om de Bijlokesite voor één nacht om te toveren tot New York City’s befaamde nightclub Studio 54 en voor een onvergetelijke afsluiter van de eerste festivaldag van deze zestiende editie te zorgen!

Voor het de beurt is aan Grace Jones, brengt GoGo Penguin hun laatste album “Man Made Object” ten gehore. Na hun passage Gent Jazz Festival, in 2015, beleefden deze drie Britten uit Manchester twee verbazingwekkende jaren met een nominatie op de shortlist van de Mercury Prize en een deal op een van de drie grootste jazz labels, Blue Note Records. Verheven tot drie muzikale klasbakken en ambassadeurs van de nieuwe jazzschool worden ze op een lijn geplaatst met Kamasi Washington en BadBadNotGood. Muziek zonder kapsones! Verder bevestigt Miles Mosley, de Jimi Hendrix van de contrabas, zijn komst op 6 juli. De man is de oprichter van de band West Coast Get Down en heeft ook opgetreden en opgenomen met, en geproducet voor artiesten als Mos Def en Cee Lo Green. Daarnaast tekende hij present voor drie nummers op Kendrick Lamars “To Pimp A Butterfly” en als contrabassist op Kamasi Washingtons driedubbelaar “The Epic”. Openen doet Kadhja Bonet, die vorig jaar de aandacht wist te trekken met haar debuut-lp “The Visitor” en haar fluwelen stem die doet denken aan een opperbeste Shirley Bassey en Roberta Flack. Op de Garden Stage bevestigt United Vibrations, de band rond drummer Yussef Dayes, gekend van andere band Yussef Kamaal, en bassist Kareem Dayes.

Op vrijdag 14 juli, de dag waarop de Gents-New Yorkse zangeres Trixie Whitley eerder haar komst bevestigde, wordt helemaal feestelijk met de komst van de befaamde Britse muzikant Peter Doherty. Gekend als oprichter van The Libertines en als frontman van Babyshambles, maakte hij in 2009 zijn solodebuut. Sinds “Grace/Wastelands” was het wachten op nieuw solowerk, maar vorig jaar maakte het Engelse enfant terrible zijn comeback met “Hamburg Demonstrations”. Als Doherty het op zijn eentje doet, neemt hij afstand van de punk van The Libertines en de gecontroleerde chaos van de Babyshambles en brengt hij de diepste zielenroerselen uit zijn poëtische universum naar boven. De gekwelde artiest zingt zoals hij gebekt is en dat belooft! Stadt, de Gentse grand cru van de muziekscene met een voorliefde voor uitgewerkte rocksongs en improvisatie, opent op 14 juli de Main Stage.

Gent Jazz Festival introduceert dit jaar cashless payment. In plaats van te betalen met drank- en eetbonnetjes, betaalt men op het festival met een persoonlijk pasje dat aan alle togen en alle eetstanden gebruikt kan worden. De voordelen zijn talrijk: niet langer zoeken naar cash, muntjes of jetons, minder lange wachtrijen, een veilig en snel systeem en geen gedoe aan de kassa. Op de persoonlijke pasjes kan men thuis op voorhand of op het festival, een bedrag naar keuze opladen, waarmee men dan snel en veilig, met een eenvoudige swipe kan betalen op de festivalsite.

Geen excuses dus om je eten koud te laten worden. Al helemaal niet met de chefs die dit jaar de catering verzorgen. Seppe Nobels, bekend van Graanmarkt 13, is befaamd voor zijn inventieve en gezonde gerechten en is door Gault&Millau uitgeroepen als een van de 25 beste groenterestaurants van de wereld. Samen met Frank Fol, die jarenlang aan het hoofd van restaurant Sire Pynnock in Leuven stond, belooft het naast een muzikaal genot ook een culinair genot te worden met als kern: lekker, seizoensgebonden en lokaal! Naast de diverse foodtrucks die aanwezig zijn op het festival, openen Frank Fol en Seppe Nobels op Gent Jazz Festival een pop-up restaurant waar de groentechefs de bezoeker tot op de wenken zullen bedienen met gezonde, verse en culinaire topgerechtjes! Een tafel reserveren kan binnenkort via de website www.gentjazz.com

Tickets zijn te koop via de website www.gentjazz.com en via Fnac

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Gent Jazz Festival
Datum: 
tussen 6 en 15 juli 2017
Locatie: 
Bijlokesite – Gent
Meer over