Jamie Cullum, José James, Fred Hersch & WDR Big Band, Vincent Peirani en veel andere

Na de recente aankondiging van Sting, lost Gent Jazz Festival een lading nieuwe namen! Jamie Cullum belooft op 30 juni het betere pianowerk boven te halen. De jazzfanaten kunnen 6 juli alvast in hun agenda blokkeren, want Fred Hersch & WDR Big Band conducted by Vince Mendoza, Gonzalo Rubalcaba Trio en Jong Jazztalent Gent winnaars Pentadox palmen er de Main Stage in, terwijl Melissa Aldana die dag de Garden Stage afsluit. Vrijdag 5 juli, de dag waarop eerder Diana Krall bevestigde, wordt nog heerlijker gemaakt dankzij het accordeonspel van Vincent Peirani “Living Beings” en Christian Sands Trio. Zondag 7 juli, de festivaldag met o.a. Gregory Porter op het programma belooft een heerlijke afsluiter van de week te worden met de toevoeging van José James Presents: “Lean On Me” aan de affiche!

Tickets zijn te koop via www.gentjazz.com of bij een Fnac winkel in de buurt.

30 juni: Jamie Cullum, het wonderkind achter (en óp) de piano

Jamie Cullum, de Britse jazzmuzikant, is een graag geziene gast op Gent Jazz Festival. Na zijn passages in 2009 en 2013, komt hij op 30 juni voor een derde keer terug naar Gent Jazz Festival voor een nieuwe en entertainende show. De performer legt momenteel de laatste hand aan zijn zevende studioalbum, waarna een wereldwijde tournee volgt met Gent op de kaart als enige Belgische stop. De pianist die wereldwijd om zijn liveshows geprezen wordt, maakte recent nog de theme song voor The King of Thieves.

6 juli draagt jazz hoog in het vaandel met Fred Hersch voorop

Jazzfans kunnen op 6 juli hun hart ophalen, want Fred Hersch, het New Yorks pianogenie, zorgt samen met het Duitse WDR Big Band conducted by Vince Mendoza voor een intrigerende show. Jason Moran noemt hem de LeBron James van de pianowereld. Anderen bestempelen hem als een onvoorwaardelijk lid van het pantheon van de jazzpiano. Hoe je hem ook bestempelt, Fred Hersch leidde een hele nieuwe generatie muzikanten op en heeft lange tijd de creatieve voorsprong van de jazz in uiteenlopende settings bepaald, van zijn adembenemende soloconcerten en verkennende duo’s tot zijn bijzonder trio’s en innovatieve kamermontages. Daarvoor is het de beurt aan Gonzalo Rubalcaba Trio rond de gelijknamige pianist Gonzalo Rubalcaba. Reeds in 1980 wist wijlen Dizzy Gillespie uitzinnige verhalen te vertellen over de jonge Cubaan Gonzalo Rubalcaba: een pianist met een verbluffend technisch meesterschap en een typisch Cubaanse sensibiliteit voor ritme en melodie. Toen was hij in jazzkringen nog onbekend, pas einde jaren tachtig zou hij onder de vleugels van contrabassist Charlie Haden aan een opmerkelijke carrière beginnen. Opener van die dag, Pentadox, won vorig jaar Jong Jazztalent Gent. Zij kregen een jaar de tijd om hun ingediende project uit te werken en te realiseren. Het resultaat daarvan kan u deze zomer zien op de Main Stage van Gent Jazz Festival! Op de Garden Stage mag Melissa Aldana, die nu al getipt wordt als de grote belofte voor de toekomst van de jazz, met haar krachtige show en adem de grenzen van de jazz en saxofoon verleggen.

Affiche wordt verder aangevuld

Op 7 juli krijgt Gregory Porter het goede gezelschap van José James. Wie José James al eerder aan het werk zag, hoorde ongetwijfeld zijn doorleefde interpretaties van Bill Withers' songs als ‘Ain’t No Sunshine’, ‘Grandma's Hands', ‘Use Me’ en ‘Just the Two of Us’. De reacties van het publiek bleven hem bij: ‘People would just go crazy!’ . Enter José James' meest ambitieuze project tot nog toe: de man trok namelijk op wereldtournee om het Bill Withers songbook te herinterpreteren, wat culmineerde in het album “Lean On Me” en waarvan u het resultaat deze zomer onder José James Presents: “Lean On Me” kan bewonderen.

Diana Krall zorgde op haar eentje reeds voor een uitverkochte categorie A+ op 5 juli. Deze dag wordt nog heerlijker gemaakt met de toevoeging van Vincent Peiraini “Living Beings” en Christian Sands Trio aan de affiche.

De 18e editie van Gent Jazz Festival vindt plaats tussen 29 juni en 9 juli 2019 op de Bijlokesite in Gent. Voor 5 juli werd eerder al Diana Krall aangekondigd, voor 7 juli werd Gregory Porter al bekend gemaakt, voor 8 juli Sting en voor 9 juli John Zorn “Bagatelles”. Nog meer namen worden binnenkort bekend gemaakt!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Gent Jazz Festival
Datum: 
28/06-09/07/2019
Locatie: 
Bijlokesite, Gent
Meer over