Nadat eerder headliners Norah Jones, Herbie Hancock en Einstürzende Neubauten werden aangekondigd, pakt Gent Jazz Festival vandaag uit met een reeks nieuwe namen voor zijn zestiende editie. Op zaterdag 8 juli komen Wayne Shorter Quartet met het Casco Phil orkest, McCoy Tyner Trio met Geri Allen & Craig Taborn, BassDrumBone en Tomasz Stańko/Enrico Rava Quintet naar hartje Gent. Op donderdag 13 juli brengen Kamasi Washington, STUFF., Robert Glasper Experiment, Hoera. feat. Hiele, Shabaka and The Ancestors en Makaya McCraven het nieuwe geluid van de jazz. Vrijdag 14 juli headlinet Trixie Whitley en zorgen BLOW trio, Mount Soon, BRAIN//CHILD en Ivy Falls voor het nodige jonge Belgische jazztalent. Op zaterdag 15 juli worden Chrysta Bell en Hypochristmutreefuzz toegevoegd aan de line-up.

Eerder al werden o.a. Herbie Hancock, Norah Jones, Einstürzende Neubauten, Archive, LABtrio en DAAU aangekondigd. Binnenkort worden nog meer namen aan de affiche toegevoegd.

Zaterdag 8 juli, de tweede dag van het festival, komt er mooi volk naar de Bijlokesite. Na zijn laatste passage in Gent, mag Gent Jazz Festival de iconische jazzsaxofonist en componist Wayne Shorter weer in de armen sluiten. Samen met het Casco Philharmonic en in samenwerking met Gent Festival van Vlaanderen, brengt hij er Emanon. Geïnspireerd door Shorters levenslange liefde voor sciencefiction en mythologie, voegt hij in samenwerking met grafisch artiest Randy DuBurke (bekend van Marvel en DC Comics) een extra dimensie toe aan de muziek met een speciaal voor dit stuk uitgetekend stripverhaal. Alsof één pionier niet genoeg is, bevestigt ook McCoy Tyner zijn komst. Met zijn vernieuwend percussief pianospel veroverde hij een plaats in het kwartet van John Coltrane en is zijn invloed op menig jazzpianist onmiskenbaar. Onder de noemer Echoes With a Friend brengt hij samen met pianisten Geri Allen en Craig Taborn verschillende stukken uit zijn oeuvre. BassDrumBone komt deze zomer hun veertigste verjaardag vieren. Waar ze in het begin vriend en vijand verbaasden met de erg onconventionele bezetting, bestaande uit een bas, drums en een trombone, overtuigen ze vandaag met hun laatste dubbelalbum ‘The Long Road’, met bijdragen van saxofonist Joe Lovano en pianist Jason Moran. Een experiment voor de band, want gedurende die veertig jaar was er nooit inmenging van andere muzikanten. Wie er dan wel weer openstaat voor samenwerken is Tomasz Stańko/Enrico Rava Quintet. De twee trompetgrootheden van de Europese jazz bestijgen het podium samen met Europese en Amerikaanse muzikanten. Met Trio Grande haalt Gent Jazz Festival dan weer de kleinste big band binnen, die er drie verschillende sets brengen. Rêve d’Eléphant Orchestra sluit met zijn atypische orkestratie die dag de Garden Stage af.

Het tweede luik opent op donderdag 13 juli met een dag gewijd aan de nieuwe sound van de jazz. Jazzmessias Kamasi Washington zorgt meteen voor een van de hoogtepunten. Na zijn gesmaakte passage vorig jaar, is hij in 2017 nog steeds hot, hip en helemaal in. Een herkansing voor diegenen die vorig jaar hun kat stuurden? Op zijn minst! Ook bands uit eigen land scheren hoge toppen binnen de jazzscene. STUFF. galmde in veelvoud door de luidsprekers van elke muziekliefhebber. Twee jaar na hun overweldigende debuut, komen ze dit jaar met opvolger ‘old dreams new planets’ en hun onbetwistbare live reputatie, naar de Bijlokesite. Eenmaal buiten de lijntjes van de jazz kleurend, bevestigt Robert Glasper Experiment. Robert Glasper, die net als Kamasi Washington te horen was op de future classic ‘To Pimp a Butterfly’ van Kendrick Lamar, brengt zijn minzame neo-soul met hip hop als ruggengraat naar Gent Jazz Festival. Maar het is Hoera. dat de eer krijgt om de Main Stage te openen. Als winnaar van Jong Jazztalent Gent 2016, kregen ze de kans om zich een jaar lang uit te leven met een bijzonder project. Het resultaat hiervan valt deze editie voor het eerst te zien en te beleven. Samen met de jonge elektronicaproducer Roman Hiele, debuteren ze met Hoera. feat. Hiele. Muzikale veelvraat Shabaka Hutchings verbaasde het voorbije jaar met zijn talrijke projecten Sons of Kemet, The Comet is Coming en Melt Yourself Down, maar het is met Shabaka and The Ancestors dat hij het feest naar de Garden Stage haalt. Stuwende muzieklijnen gaande van Caribische calypso over Centraal-Afrikaanse zangstructuren tot Zuid-Afrikaans Nguni. Met Makaya McCraven haalt Gent Jazz Festival dan weer een van Chicago’s meest gevraagde drummers binnen. Hij deelde het podium met een pak grote artiesten als Wu-Tang Clan, The Wailers en Kamasi Washington, waarmee de cirkel voor 13 juli helemaal rond is!

Vrijdag 14 juli ontvangt Gent Jazz Festival Trixie Whitley voor een thuismatch. Voor haar derde passage voorziet de Gents-New Yorkse een speciale show en stelt ze zich kwestbaarder dan ooit tevoren op. Ook bekend voor 14 juli: BLOW trio, het enige sax dance trio dat ons land rijk is. Nadat ze meermaals het volk op de Gentse Feesten aan het dansen kregen, verhuist deze gemaskerde formatie nu het feest naar de Garden Stage. Ook dit jaar wordt in samenwerking met het Conservatorium / School of Arts Gent een gastmuzikant gevraagd om met een groep studenten een coaching project uit te werken om zo het talent dat zich tussen de schoolmuren huisvest te belichten. Dit jaar gaan maar liefst drie gastmuzikanten aan de slag met drie verschillende projecten: Mount Soon, BRAIN//CHILD en het nieuwe project van voormalige I will, I swear zangeres Fien Deman, Ivy Falls. Hiermee is Gent Jazz Festival van aanstormend Belgisch talent verzekerd!

Zaterdag 15 juli, de slotdag van de zestiende editie van Gent Jazz Festival, kon met Einstürzende Neubauten en Archive alvast op enkele headliners rekenen. Voor het de beurt is aan deze twee cultgroepen, haalt Gent Jazz Festival, Chrysta Bell, de muze van David Lynch naar Gent. Naast haar werk als actrice –vanaf eind mei te zien in het nu reeds bejubelde nieuwe Twin Peaks seizoen- komt ze deze zomer met een nieuw album, geproducet door John Parish. De Gentse noiseband Hypochristmutreefuzz opent die dag. Voor de fans van Einstürzende Neubauten een meer dan logische toevoeging!

Gent Jazz Festival introduceert dit jaar cashless payment. In plaats van te betalen met drank- en eetbonnetjes, betaalt men op het festival met een persoonlijk pasje dat aan alle togen en alle eetstanden gebruikt kan worden. De voordelen zijn talrijk: niet langer zoeken naar cash, muntjes of jetons, minder lange wachtrijen, een veilig en snel systeem en geen gedoe aan de kassa. Op de persoonlijke pasjes kan men thuis op voorhand of op het festival, een bedrag naar keuze opladen, waarmee men dan snel en veilig, met een eenvoudige swipe kan betalen op de festivalsite.

Geen excuses dus om je eten koud te laten worden. Al helemaal niet met de chefs die dit jaar de catering verzorgen. Seppe Nobels, bekend van Graanmarkt 13, is befaamd voor zijn inventieve en gezonde gerechten en is door Gault&Millau uitgeroepen als een van de 25 beste groentenrestaurants van de wereld. Samen met Frank Fol, die jarenlang aan het hoofd van restaurant Sire Pynnock in Leuven stond, belooft het naast een muzikaal genot ook een culinair genot te worden met als kern: lekker, seizoensgebonden en lokaal!

Tickets & info: www.gentjazz.com

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Gent Jazz Festival
Datum: 
6 en 15 juli 2017
Locatie: 
Bijlokesite – Gent

Reservatie:

Meer over