Een officiële editie van Gent Jazz was het niet, maar het enthousiasme was er – na maanden jazzhonger – zeker niet kleiner om. De afgelopen veertien dagen kochten net iets meer dan 5.000 mensen een ticket voor Gent Jazz 1.5. Meer nog: negen van de veertien dagen waren compleet uitverkocht, de andere vijf zo goed als.

Minstens even belangrijk: 33 jazz-acts kwamen de afgelopen veertien dagen voor het eerst in ettelijke maanden aan spelen toe. Onder hen kleppers als Jef Neve, Black Flower, LABtrio, Nordmann, Flying Horseman, Bram De Looze en het duo Philip Catherine & Nicola Andrioli, maar ook een leger opkomende talenten als NABOU, Rosa Butsi, H A S T, Schroothoop, Ndugu en – nog één zomer noodgedwongen het best bewaarde geheim van de Belgische muziekscene – PAARD.

Het deed hen deugd, het deed ons deugd, maar het deed ook zichtbaar ons publiek deugd. Hopelijk blijft het dan ook niet bij die ene avond op Gent Jazz 1.5. Alleen als publiek en muzikanten elkaar de komende maanden in veilige omstandigheden blijven vinden, kunnen die laatste hier zonder veel kleerscheuren doorkomen.

En als Gent Jazz 1.5 één ding heeft bewezen, dan is het wel dat zoiets veilig kan. In bubbels, met mondmaskers aan wanneer nodig én met tafelbediening – een noodzaak die al snel een echte deugd werd.

‘Zonovergoten’ kon je Gent Jazz 1.5 bezwaarlijk noemen. Maar de sfeer zat er elke avond goed in, en de zon zal – in de woorden van die roemruchte Vlaamse bard – dan wel in ons hart gezeten hebben, zeker?

Oh, en voor wie zich afvraagt hoe het nu precies zit met volgende zomer: hou onze sociale media de komende weken goed in de gaten!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over