De tweede dag van de Vredesfeesten begon hoopvol, alleszins voor de ballonvaarders. Voor velen van hen is het een speciale gebeurtenis om vanuit een stadscentrum te mogen opstijgen. Sint-Niklaas beschikt over de grootste (open) markt van België en is daardoor zowat de enige plaats waar dit kan gebeuren vanuit een stadscentrum. De beste momenten om met een heteluchtballon te varen zijn in de ochtend of de vroege avond. Zaterdagochtend konden ze al met 28 heteluchtballonnen opstijgen en kon je ze van Sint-Niklaas richting Temse zien varen. Voor de avond bleef het nog spannend afwachten want er hingen nog regelmatig regenbuien over Sint-Niklaas. Wat ook niet zo goed was voor de wereldmarkt die altijd georganiseerd wordt aan het Hendrik Heymanplein en de wereldkeuken in de Castrodreef. Maar tegen etenstijd liep het daar goed vol met mensen die nieuwsgierig waren naar de keuken van o.m. Angola, Tibet, Suriname of Thailand. Tegen 19u30 hoorden we dat er geen grote luchtballonnen zouden opstijgen. Er werd er zelfs geen opgeblazen om te tonen, gezien de wind te sterk was en de regenkans te groot. Wel werden de kleine specialevormballons opgeblazen en deden ze een toertje rond de Grote Markt. Zo zagen we twee bijen, een muis en een olifant, en ook de mini stadsballon. Weinig of geen heteluchtballonnen, dus was het voor velen een tijdje wachten voor de concerten op de Grote Markt begonnen. Ze konden echter al wel terecht op de andere podia. Op het Sint-Nicolaasplein waren er al optredens van o.a. Black Jaguar Club en The Sha-La-Lees, aan het Castrohof had je o.m. Compro Oro en Dubtown band. Het waren niet enkel bands uit eigen land die Villa Pace kwamen vervoegen. White Hills, uit New York USA, en het Noorse Motorpsycho mochten het rockgehalte van Villa Pace nog wat de hoogte inschieten op het Sint-Nicolaasplein. Jamaicaanse Prezident Brown feat. Panache Culture zorgde voor reggea beats aan het Castrohof.

Scala - 20Scala was de eerste groep die op het grote podium op de Grote Markt optrad. Zij startten na de intro, waar alle dames één voor één het podium opkwamen, met 'Ready Or Not' van Fugees. De protégées van de gebroeders Kolacny brachten een mooi scala van stemmen maar dreigden even eentonig van ritme te worden... of toch niet want plots kwamen er wat dance beats bij. En het ritme van 'Clandestino' van Manu Chao deed enkele heupen shaken. De meiden kregen ook vocaal versterking van hun gitarist Filip Huyghebaert tijdens o.a. 'Have a Nice Day' van Stereophonics. De dames zingen echt prachtig, maar zo klassiek dat het de kracht van sommige nummers wegneemt. Een nummer als 'You Outta Know' is een mooi voorbeeld om aan te tonen dat zeker ook de stem van een zanger(es) zeer belangrijk is voor de spirit en de soul van een nummer en als je het gezongen hoort door Scala, hoor je dat het mooi en perfect klassiek gezongen is, maar toch mis je iets. Scala is zeer geschikt in een theater of 'the Night of the Proms' waar klassiek en pop/rock gemixt worden, maar op de Grote Markt konden ze er die sfeer niet echt inbrengen, niettegenstaande dat ze het wel heel goed deden. Of was Sint-Niklaas niet echt in de mood? Want ook op 'Ik Hou Van U' van Noordkaap was het wat trekken en sleuren voor ze het publiek echt meekregen.

Naar jaarlijkse gewoonte is er op zaterdag ook altijd een groots vuurwerk op de Vredesfeesten en dat was nu niet anders. Op muziek zagen we allerlei mooie vuurpijlen openklappen boven de Grote Markt.

Daarna was het de beurt aan The Scabs die nog volop bezig zijn aan hun 'Ways Of Wild Heart'-tournee. Ze speelden verschillende nieuwe nummers maar zeker ook oude als 'Let's Have A Party', met een kort stukje'(I Can't Get No) Satisfaction' van The Rolling Stones, waarmee de sfeer er direct in kwam. Het Sint-Niklase publiek deed zonder moeite mee met de ‘NoNoNo’s’ en de 'Hehehe’s'. Nieuwe nummers als ‘Shots’ en ‘Turn it Up’ doen het goed, maar het zijn toch vooral de oude nummers die de meeste reacties bij het publiek teweegbrengen. Als Guy Swinnen begon te zingen over regen (“It feels like rain and i’ts freezing cold” uit ‘Keep On Driving’), dan kwamen de druppels jammer genoeg ook weer uit de hemel gevallen. Maar een echte fan kan dat niet geven en waar Scala nog moeite had om Sint-Niklaas te laten meezingen was dat voor The Scabs op 'Hard Times’ geen enkel probleem. 'Robbin' The Liqour Store' was de laatste van de set, maar na redelijk wat gegil op die eerste rijen, kwamen ze nog terug voor 'She's Jivin' en een allerlaatste 'Matchbox Car'.

Het Vredesfeestje was nog niet gedaan want o.a. op het Sint-Nicolaasplein brachten de vijf gemaskerde mannen van Briqueville het publiek nog wat van hun mysterieuze doommetal. Er was ook nog een afterparty voorzien in De Foyer van de Stadsschouwburg die tot in de vroege uurtjes zou doorgaan. Maar op zondag komt er nog een dag Vredesfeesten aan, waar er o.m. nog een Balloonloop van 5 of 10 km wordt georganiseerd, dus voor velen tijd om te gaan rusten voor een nieuwe dag.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer informatie
Meer over