Breda Barst blijft zich inzetten voor lokaal talent. Met Lucas en Skippabeat als openingsacts op de Main Stage en een barstensvolle Bredase lineup met ondermeer Jay Martin en Veilingkade op de Future Stage houdt het festival deze traditie in ere.

Breda Barst is al vanaf de start in 1995 een ambassadeur voor talent uit de regio. Door voorrondes konden lokale bands een plek op het podium bemachtigen. Het aanbod en het talent was echter vele malen groter dan de plek op het podium. In 2018 besloten December Tapes, Breda Most Wanted, Mezz, De Nieuwe Veste, POB én Breda Barst om op zoek te gaan naar muzikale parels en die een plek te geven op het nieuwe podium Future Stage. In 2019 voegde Rock Foundation zich bij de club en zetten zij Hessing in de spotlights. In datzelfde jaar zorgde de samenwerking met de Grote prijs ervoor dat WIES en Juliusrhymz als afsluiters op dit talentenpodium konden spelen.

Achtergrondzang opnemen op de zolderkamer van je ouders

Door Corona en aanverwante hobbels was het niet mogelijk om de inmiddels illustere voorrondes te houden. Toch vindt de organisatie het belangrijk om juist nu alle ruimte te bieden aan de lokale scene. Zaterdag 18 september opent Lucas op de mainstage. Op de zolderkamer van zijn ouderlijk huis in Breda nam hij de achtergrondzang op voor zijn debuut-EP 'Esthetiek'. De Bredase band Skippabeat trapt de zondag op het hoofdpodium af en brengt Ska met een hoofdletter. Stilstaan is geen optie, als je naar deze band komt kijken. Skanking voor de mainstage dus op zondag!

Na de lastige pandemie-jaren wordt de draad trouwens meteen weer opgepakt met speuren en ondersteunen van talent. Twee weken na Breda Barst organiseert de Mezz bijvoorbeeld weer de Muzikantendag, waar professionals uit de muziekscene beginnende artiesten tijdens de seminars en luistersessies alles vertellen over de wondere wereld achter de Nederlandse muziek.

De wereld in de stad: Angi uit Oekraine

De Nieuwe Veste zorgt zoals altijd voor de opening op de Future Stage en presenteert dit jaar twee bijzondere bands. De Oekraïense vluchteling Angi brengt de wereld naar de stad. Zij nam eerder deel aan the Voice of Ukraine en opent met haar eigen band de zondag op Future Stage. Hartverwarmend en sensueel. Covers en eigen werk. Engelstalig en Oekraïens. Lokaal en werelds. Remote Controls bestaat uit vijf studenten muziek die hun gelegenheidsband voor het examen hebben omgezet in een gezellige coverband. Zij openen op zaterdag met een brede setlist.

Zaterdag 18 september op Future Stage

Na Remote Controls volgt August Life met hun ‘niet lullen maar rocken’ en ‘van dik hout zaagt men planken’-metal. De Bredase Indie rock band Dead Duckwisselt snellere rocknummers af met tragere, lang uitgesponnen nummers. Jesse Joey James neemt het over met een mix van een beetje Beachboy, een flinke scheut Kamper en naar smaak wat Hip Hop en Rap in de pan. Geïnspireerd door Southern Rock sounds creëert Mount Mono een meeslepend geluid waarbij de solide ritmesectie de basis vormt. Daarna is het tijd voor LowAddictsSoundsystem met hun typische Lowaddicts-ambiance: daar kun je op dansen en op wegdromen op een warme zomeravond. VEILINGKADE sluit de zaterdag af met grimmige hiphop, boombap-drums en vocal chops, maar ook pompende 808’s en dreigende toetsen.

Zondag 19 september Future Stage

De in Breda opgegroeide 22-jarige rapper-songwriter Ben Forte neemt na Angi het podium over. Hij maakt Nederlandstalige muziek waarin hij thema’s als geluk, onzekerheid en ouder worden centraal stelt. Jay Marten neemt je vervolgens mee op roadtrip in een auto met verchroomde bumpers, lange flared jeans, 8-track tapes en de liefde van je leven naast je terwijl je de zakkende zomer zon tegemoet rijdt. Daarna brengt Light by the Sea avantgarde, psychedelische rock maar bovenal een eerbetoon is aan muzikale helden uit zowat alle hoeken van het spectrum: U2, The Brian Jonsestown Massacre en Marylin Monroe, om er een paar te noemen. De formatie Rockford haalt inspiratie uit de Seattle grunge legendes Soundgarden, Pearl Jam en Alice In Chains. De Future-avond eindigt met de Newgrass band StNess(SaintNess) die een fusion speelt van roots, americana, dark country en bluegrass. Voor nog meer voorpret kun je terecht op de site bij programmering.

Nog drie lege plekken!

Dan zijn er dus nog drie gaten in het blokkenschema: de acts voor de FutureStage op onze Barst B’Day Bash. Die worden binnenkort bekend gemaakt. Naast Bazart, Selah Sue en Jett Rebel komen nog 3 geweldige acts op het verjaardagsfeest. Kleine hint voor de eerste act: voor de quizzers onder jullie is het zaak om kaarten voor de vrijdag aan te schaffen. Dat gaat je helpen op zondag. Nieuwsgierig? Houd de aankondiging in de gaten en koop alvast die tickets voor 30 euro op de website.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over