Het Diepenbeekse festival Fumprock geeft het grootste deel van de winst aan Ambulancewens België, maar in plaats van de gebruikelijke overhandiging van de cheque lieten de organisatoren een festivallied componeren door Artificiële Intelligentie (AI).

AI-technologie raakt steeds meer ingeburgerd in het dagelijks leven. Chat GPT is het bekendste voorbeeld, maar er komen elke dag wel nieuwe toepassingen bij. Zo is er al technologie die zelfstandig een song kan schrijven wanneer je de juiste opdrachten ingeeft en er zijn toepassingen die bij een muziekje zelf op zoek gaan naar de gepaste beelden voor een clip.

Aan Chat GPT vroegen we om een rocknummer te schrijven over de geschiedenis van Fumprock en – in de laatste strofe- de overhandiging van het geld aan Ambulancewens België te verwerken. We lieten de AI-Music Generator Udio een rocknummer componeren op basis van die tekst en vervolgens gebruikten we verschillende AI-videogeneratoren om er beeld bij te verzinnen. Zodoende bleef de menselijke tussenkomst bij de vervaardiging van ons festivalnummer beperkt tot het invoeren van opdracht-teksten in de verschillende AI-machines. Dit is dan ook wellicht de eerste keer dat een Belgisch rockfestival een eigen festivallied lanceert dat louter gemaakt is door Artificiële Intelligentie (AI).

Benieuwd naar het resultaat? Ga dan naar onze Facebookpagina of bekijk de video op ons Youtubekanaal of op onze website www.fumprock.be. Dan zie je aan het eind van de clip ook hoeveel geld Fumprock dit jaar schenkt aan Ambulancewens België.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over