Over exact één jaar pakt Studio 100 uit met een klassieker uit onze vaderlandse geschiedenis. Dan zal immers de première plaatsvinden van … Daens, de musical! Één ding is zeker: Daens wordt één van de meest prestigieuze producties van de komende jaren. De musical is gebaseerd op de gelijknamige film van Stijn Coninx, die overigens tekent voor de artistieke leiding van dit ambitieuze project. Niemand minder dan Dirk Brossé neemt de muzikale leiding in handen en gevierd musicalregisseur Frank Van Laecke zet zijn tanden in de regie.

Toen de film Daens in 1992 in de zalen kwam, was dat het begin van een triomftocht doorheen de lage landen en het buitenland. De films was zelfs goed voor een Oscarnominatie in het verre Hollywood, waar hij gelauwerd werd als één van de beste buitenlandse films van dat jaar. Terecht, want regisseur Stijn Coninx was er op onnavolgbare wijze in geslaagd om een historische en in academische kringen uitgebreid bestudeerde figuur als priester Daens tot een personage van vlees en bloed te maken. Onder meer de grote Jan Decleir en karakteractrice Antje De Boeck spatten van het witte doek toen, de eerste als Priester Daens, de tweede als Nette Scholiers.

De grote kracht van de film Daens lag ongetwijfeld in het feit dat Stijn Coninx de historische strijd van priester Daens projecteerde op figuren uit het doodgewone arbeidersmilieu. Een romantisering die soms afweek van de historische feiten, maar niettemin een tekenend beeld schetste van de sociaaleconomische wantoestanden op het einde van de 19de eeuw. En dat heeft het publiek toen goed begrepen.

Dit monument uit onze vaderlandse literatuur- en later dus ook filmgeschiedenis heeft alle ingrediënten om ook als musical een uiterst breed publiek te beroeren en ontroeren. Studio 100 wil met de musical Daens niet alleen hulde brengen aan de sociale strijd van weleer, maar ook aan de schrijver Louis Paul Boon en de film Daens. Met aan het roer van dit project de bezielde kapiteins Stijn Coninx, Frank van Laecke en Dirk Brossé. Hun visie en talent gecombineerd met de know how en gedrevenheid van Studio 100 vormen de perfecte ingrediënten voor een succesverhaal.

Een project van dit kaliber heeft acteurs op maat nodig. Die heeft Studio 100 gevonden. Eerder stelde Studio 100 al Lucas Van den Eynde (Priester Daens), Jo De Meyer (Bisschop Stillemans) en Anne Mie Gils (Nora Scholliers) voor aan de pers. Sinds vandaag mogen we ook niemand minder dan Free Souffriau en Jelle Cleymans toevoegen aan deze schitterende cast. Zij zullen respectievelijk de rollen van Nette en jan gaan vertolken in Daens.

Dat ze er helemaal voor gaan is duidelijk. Op de persconferentie vanmiddag mocht de pers als eerste kennismaken met 2 korte fragmenten uit de musical waarin Jelle, Free en Anne Mie hun inlevingsvermogen nog maar eens ten toon spreidde.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: