Weldra strijkt Frank Boeijen met zijn nieuwe theatertoer in Vlaanderen neer, op legendarische locaties als Capitole Gent, Ancienne Belgique en De Roma Borgerhout.

Na een carrière van enkele decennia, straalt deze grootmeester nog steeds veel enthousiasme en passie uit voor de muziek, zijn band en het woord. Onze reporter luistert naar Frank Boeijen, die op een woensdagnamiddag nog even geniet in zijn thuishaven Nijmegen. Frank kan tevens ook nog genieten, met veel aandacht, van het zoveelste interview. Een opmerkzame artiest, die zich zelfs de wegwijzer naar Vlaamse gemeenten herinnert, wanneer hij koers zet op snelwegen richting Vlaanderen.

In de theatershow 2015 grijpt u terug naar het verleden. Kijkt u graag achterom?

De setlist rijkt redelijk ver terug in de tijd, met nummers waarbij we kijken of ze bij elkaar passen. ‘Zeg me dat het niet zo is’, ‘De verzoening’, ‘Koud in mijn hart’ horen daar zeker bij.

We spelen maar een half jaar per jaar en dan proberen we daar telkens een bepaalde trend in te vinden.

Ik haalde gisteren de plaat ‘in natura’ boven uit de platencollectie,anno 1986,opgenomen in de Dureco en Bullet Sound studio’s. Wat roept dit album bij u op? De verzoening maakte in die tijd zo’n grote indruk.

De betekenis van de nummers zelf haalt veel terug naar boven. ‘De verzoening’ speelt in op de acceptatie van je lot. Je verzoent je met jouw rol in het leven en in de wereld,de verzoening met de liefde. Persoonlijk een heel belangrijk nummer voor mij.

Laten we het even niet hebben over de hits. Welke nummers verdienen evenveel aandacht in deze show of misschien een volgende?

Het nummer dat samen is opgenomen met Stef Bos, ‘2 mannen zo stil’,over vriendschap van 2 vrienden (jaren ‘90). Een veel ouder nummer ‘Kleine blonde prinses’,een lief liedje toch, over een beginnende liefde.

Wanneer begon u Vlaanderen in te palmen?

Begin jaren 90 met ‘Koud in mijn hart’.

Hoe werkt inspiratie voor u? Vaststellen,observeren,verwondering?

Het gaat hem om geconcentreerd opmerkzaam blijven. Vandaag vertoef ik in Nijmegen en zie een passage van mensen. De bomen zijn nog kaal, daar zou ik al een lied over kunnen schrijven. In dit park, denk ik terug aan wat er zich allemaal afspeelde tijdens mijn jeugd. Je schrijft gewoon op wat je ziet en denkt, met de blik van een kind dat voor de eerste keer iets waarneemt.

Uw songs zetten aan tot verbeelding. Het publiek wordt er stil van,houdt u zelf van de stilte?

Jazeker, ik woon in een rustige omgeving,aan de rand van de stad,maar ik dompel me ook graag onder in de drukte van grootsteden.

U verbond al eens een album aan kunst, bent u iemand die van kunst houdt?

Het gaat om dingen vorm te geven die je ervaart, in een schilderij, gedicht of een lied. De verschijningsvorm van de gedachte of het gevoel verschilt, maar de bron is hetzelfde. Een creatieve uiting, van de dingen die in jou omgaan.

Wat betekent Antwerpen voor u?

Bijzondere stad, ik kom er zo lang. Ik heb er zelfs een woonruimte gehad in de jaren 90. Een aangename stad, die voortdurend verandert en bovenal aan een stroom ligt. Je voelt er als het ware het grote verleden aan. Zaal De Roma vind ik ook heel bijzonder, straalt nostalgie uit en daarbij gerund door vrijwilligers, respect daarvoor! Ik meen me te herinneren dat deze zaal in het verleden een vuilstortplaats en garage was.

U bent goed op de hoogte van onze Vlaamse theaterzalen!

Bent u zich bewust, waarom het publiek naar Frank Boeijen komt kijken, onder andere voor het warme stemgeluid.

Ikzelf ben me daar niet ten volle van bewust, ik meen dat heel wat mensen met herinneringen komen luisteren, met een gedeeld verleden. Van een stemgeluid houden is iets zeer persoonlijk en ik kan natuurlijk moeilijk oordelen over mijn eigen stem. (lacht!)

Waar ik wel met trots over kan oordelen, is de fantastische band waar ik reeds lang mee samenwerk. (pianist Ton Snijders, multi-instrumentalist Rens van der Zalm, drums:Martin de Wagter, bas:Charles Nagtzam)

U zong een rijkelijke verzameling duetten, maar met welke artiesten voelde je een echte symbiose qua stijl,persoonlijkheid,stemgeluid? Uw stem lijkt samen te gaan met zeer uiteenlopende genres, zoals in het duet met Within Temptation.

Onder andere Ramses Shaffy was bijzonder,Liesbeth List nog steeds. Stef Bos, Henk Hofstede(de Nits), Jo Lemaire(mijn jeugdidool), Boudewijn de Groot en zoveel anderen.

Hoe hebt u het drukkere gebeuren Palm Parkies ervaren in de zomer 2014?

Zeer leuk, en zeer toegankelijk voor de mensen.

U eindigt de concertreeks in uw thuishaven Nijmegen, hoe voelt dat?

De cirkel is dan rond. De toer startte in januari en eindigt met 2 avonden in mijn geboortestad, omgeven door familie en vrienden. Een dubbel, paradoxaal gevoel, we vieren het einde van de toer maar anderzijds is het weeral voorbij. Hetgeen je opbouwde, verdwijnt. Vervolgens doen we nog enkele festivals en nemen we terug een aanloop naar de volgende toer.

Komende concerten

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Frank Boeijen
Datum: 
8 maart 2015
Locatie: 
Capitole, Gent

Reservatie:

Meer over