Make Belgium Great Again Special: vanavond, vrijdag 10 juli, om 21.05 bij VTM

Vanochtend ontwaakten de Kortrijkzanen met een opvallende boodschap in het straatbeeld. ‘Bel naar 0491/75.71.63 voor de deal van uw leven’, stond er overal te lezen. Vooral een gigantische banner aan het oude stadhuis op de Grote Markt sprong in het oog. De nachtelijke undercoveractie werd uitgevoerd door Frances Lefebure en het team van Make Belgium Great Again om het thema orgaandonatie terug op de agenda te zetten, nu er sinds 1 juli ook online registratie mogelijk is. Dat doen ze in een speciale aflevering van Make Belgium Great Again die vanavond, vrijdag 10 juli, meteen na Sara om 21.05 bij VTM wordt uitgezonden.

Wie vanochtend het afgebeelde gsm-nummer belde, kreeg een voicemailbericht van Frances en burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne te horen. Daarin roepen ze mensen op om zich te registreren als orgaandonor. Dat kan sinds 1 juli online met een eenvoudige muisklik via www.mijngezondheid.be. Reden te meer voor Make Belgium Great Again om het thema nog eens extra in de verf te zetten in een speciale uitzending. Frances Lefebure praat o.a. met Tom en Deborah, die dankzij het programma een nieuw hart en longen kregen, en ontmoet ze ook Martine Vanooteghem. Haar zoon Senne is enkele jaren geleden gestorven in een verkeersongeluk. De beslissing om zijn organen te doneren betekende voor haar een troost in de moeilijkste periode uit haar leven.

Frances Lefebure: “Senne heeft, door zijn organen te doneren, 5 mensenlevens gered. Een échte heldendaad waar zijn mama natuurlijk super trots op is. Martine wilde heel graag haar verhaal vertellen in onze Make Belgium Great Again Special om ook deze kant van orgaandonatie te tonen. Ik kan alleen maar hopen dat we met deze moedige verhalen, net zoals 2 jaar geleden, zoveel mogelijk mensen in beweging kunnen krijgen. Want dat is uiteindelijk de hoofdreden waarvoor ik graag mijn nachtje slaap al eens laat (lacht)!”

Twee jaar geleden trokken Frances en haar team al ‘s nachts op pad om drie steden van naam te veranderen: Lier werd Nier, Geraardsbergen werd Gerhartsbergen en Tongeren werd Longeren. De zondag na de uitzending openden zowat alle stad- en gemeentehuizen in Vlaanderen speciaal hun deuren zodat mensen zich konden registreren als orgaandonor. Het initiatief werd een gigantisch succes, want op één dag tijd telde Vlaanderen 26.000 nieuwe registraties, terwijl dat er voordien zo’n 7.000 per jaar waren. In het jaar na het programma registreerden zich in totaal meer dan 85.000 mensen.

Ondanks dit onverwachte succes, was het aantal mensen op de wachtlijst voor een nieuw orgaan nooit zo hoog. Meer dan 1.300 Belgen wachten momenteel op een nieuw orgaan. Met de mogelijkheid om online te registreren wil minister van Volksgezondheid Maggie De Block het aantal registraties nog de hoogte injagen.

OOK QMUSIC-DJ’S VINCENT FIERENS EN BAB BUELENS STEKEN HANDEN UIT DE MOUWEN

Voor de nachtelijke actie in Kortrijk schakelde Frances ook de hulp in van Qmusic-dj’s Vincent Fierens en Bab Buelens. Voor één nacht gaven ze hun slaapplek aan de Q-Hotspot in Oostende op om mee te helpen het mysterieuze telefoonnummer te verspreiden in Kortrijk.

“Twee jaar geleden hebben we met Qmusic ook al met volle overgave de actie Een Hart Voor Tom georganiseerd”, vertelt Vincent Fierens. “Ik ben me die dag zelf gaan registreren in mijn gemeentehuis en vond het overweldigend om te zien hoeveel mensen toen voor die actie hun huis uit kwamen. Een positief vervolg kan en mag nu niet uitblijven!” Bab Buelens vult aan: “Vannacht is alweer een stap in de juiste richting gezet. Ik was zelf nog niet geregistreerd als orgaandonor, maar heb dat ineens in orde gebracht (lacht). Alle cijfers en moedige verhalen spreken voor zich. Het is belangrijk dat dit iedereen aan het denken zet en mensen er weer over praten. En als je overtuigd bent: niet twijfelen, doen!”

KORTRIJK GEEFT HET VOORBEELD, ALLE STEDEN EN GEMEENTEN KUNNEN MEEDOEN

Dat Make Belgium Great Again deze keer in Kortrijk neerstreek, is niet toevallig. Naast het feit dat Senne er naar school ging, was Kortrijk ook de eerste stad om online registratie mogelijk te maken. Vandaag zijn 1 op 10 inwoners van Kortrijk al geregistreerd, maar dat kan natuurlijk altijd nog beter.

Burgemeester Vincent Van Quickenborne: “Kortrijk heeft de ambitie om de beste stad van Vlaanderen te zijn op vlak van orgaandonatie. Een tijd geleden kwam ik in contact met een patiënt die net als 1.600 anderen aan het wachten was op een donor. Hun leven zou er helemaal anders uitzien, mochten er meer orgaandonoren zoals Senne zijn, want 1 donor kan tot 8 mensenlevens redden. In 2018 hebben we de mensen op verkiezingsdag de kans gegeven om zich meteen te registreren en dat leverde maar liefst 3.000 registraties op. Daarom is het zo belangrijk om je nu te registreren. Dat is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Kortrijk was de eerste stad waar je je online kon registreren en nu kan iedereen dat op www.mijngezondheid.be.

Met de actie in Kortrijk wil Frances Lefebure samen met burgemeester Vincent Van Quickenborne vooral de rest van van het land uitdagen om hun voorbeeld te volgen. Hoe meer registraties, hoe beter. Samen roepen ze dan ook alle burgemeesters op om hun inwoners te overtuigen zich te registreren via www.mijngezondheid.be. Mensen kunnen ook nog steeds fysiek in hun gemeente- of stadhuis terecht. Ook de Waalse tegenhanger van Make Belgium Great Again op RTL springt mee op de kar en roept iedereen op om zich te laten registreren.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: