Five Finger Death Punch (5FDP), afkomstig uit Las Vegas, is op dit moment één van de populairste metalbands uit Amerika. 10 jaar geleden brachten ze hun debuutalbum “The Way of the Fist” uit. Hun laatste album dateert van 2015, “Got Your Six” verwijst naar het feit dat het hun 6e is. Een nieuw album is in de maak, maar voorlopig gaan ze eerst nog hun tour afwerken. Hun uitverkochte optreden in de 013 te Tilburg is een uitzondering tussen alle festivals die op hun agenda staan deze zomer.

Voor de show hadden we de gelegenheid om kort te spreken met Jason Hook, lead guitarist van 5FDP. Het verslag hiervan kan je later op FVM lezen.

Door de strengere veiligheidsmaatregelen, onder andere opgelegd door de band, is het bij 013 iets langer aanschuiven dan normaal. Toch was de zaal al aardig volgelopen bij aanvang van Mandrake’s Monster. Deze beginnende Nederlandse rockband krijgt de eervolle taak om voor 5FDP het podium te betreden en het publiek op te warmen. Tegen het einde van hun show krijgen ze een groot gedeelte van de zaal aan het springen. Missie geslaagd!

Daarna begint het uitverkochte 013 lichtjes ongeduldig te worden. Wanneer de microfoonstandaard op het podium geplaatst wordt, neemt de spanning toe. Lang laten de heren van 5FDP dan niet meer op zich wachten. Wanneer ze het 1e nummer inzetten, “Lift me up”, is de verbazing in de zaal groot als niet Ivan, maar een onbekende zanger het podium betreedt. Bij het 2e nummer zien we Ivan dan gelukkig wel verschijnen. Om nadien samen met de band weer kort te verdwijnen.

Als ze terug het podium opkomen, spreekt Ivan het publiek kort toe. Hij geeft aan dat hij te laat was om de show mee te starten. Hij maakt er ook een statement van dat hij de enige zanger is voor 5FDP. Hij wil op die manier de geruchten wegvegen en legt zo een brug naar het nummer “Wash It All Away”. Tijdens het nummer springt hij ook nog even het publiek in.

De fans hebben er duidelijk veel meer zin in dan de band. Bij elk nummer dat er gespeeld wordt, wordt er luidkeels meegezongen. Er ontstaan ook geregeld moshpits of circle pits. Ook wanneer de band op geregelde tijdstippen van het podium verdwijnt, blijft de sfeer er inzitten in de zaal.

Halverwege de show polst Ivan nog eens bij het publiek of ze hem nog willen zien als zanger van 5FDP en laat hij zijn naam scanderen. Dit noemt hij dan lachend zijn Ego. Hij daagt Jason ook uit en roept het publiek op om Jason zijn naam te roepen. Tijdens het nummer “Burn MF” blijkt dan helemaal dat er iets speelt tussen Ivan en Jason wanneer Jason plots zijn gitaar op het podium gooit en in de coulissen verdwijnt. Het nummer wordt door de rest van de band afgewerkt, waarna heel de band kort van het podium gaat.

Hierna komt Ivan alleen terug op het podium en vraagt aan het publiek om samen met hem 2 nummers te zingen. De roadie die een stoel klaar heeft gezet op het podium en zit te wachten met een akoestische gitaar, doet vermoeden dat er een akoestisch momentje zal volgen. Maar Jason verschijnt niet op het podium en Ivan brengt met de steun van het publiek a capella “Wrong Side of Heaven” en “Remember everything”.

Tot slot volgen nog 2 nummers met de voltallige band. En aan het einde van “The Bleeding” verdwijnt Ivan van het podium zonder iets te zeggen. Jeremy gooit zijn drumstokken in het publiek en Jason, Zoltan en Chris gooien rijkelijk gitaar picks in het pubiek. Chris bedankt het publiek nog kort en daarna beginnen de roadies het podium op te ruimen. De zaal blijft verstomd achter en het besef dat deze bizarre en ondermaatse show van hun band er op zit dringt langzaam door.

Het was in ieder geval een boeiende avond en een show waar nog over gepraat zal worden. We kunnen enkel hopen dat eventuele problemen snel opgelost raken en ze bij hun volgende shows opnieuw laten zien wat ze echt waard zijn. Hopelijk lukt hen dit tegen zaterdag op Graspop.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Five Finger Death Punch
Datum: 
12/06/2017
Locatie: 
013 - Tilburg
Meer over