Longlists van de prestigieuze cultuurprijzen zijn bekend

Met de Fintro Prijzen “supporting young artists “werden begin dit jaar in een klap drie nieuwe prijzen gecreëerd die zich specifiek richten tot jonge kunstenaars en artiesten.

Elke persoon, vereniging of organisatie die zich actief bezighoudt met een van de drie categorieën kon een jong talent voordragen tot 15 mei. Na een eerste beraadslaging hebben de verschillende vakjury’s nu hun longlist van kandidaten klaar, veelbelovende jonge kunstenaars die op de drempel van de grote doorbraak staan en waarvan zelfs doorwinterde juryleden onder de indruk waren:

  • Wat een ontdekkingen, wat een talent, wat een toekomst.’ – Yves T’Sjoen, professor moderne Nederlandse literatuur
  • Een zeer aangename verrassing om zoveel artistieke weelde bij elkaar te zien.’ - Xavier Canonne, directeur Fotografiemuseum Charlerloi

De Publieksprijs: stem en win een Fnac boekenbon

Vanaf 14 juni tot en met 16 juli krijgt iedereen de gelegenheid te stemmen op één kandidaat van hun voorkeur. Wie zijn of haar stem uitbrengt, maakt kans op één van de vijftig Fnac boekenbons ter waarde van 50 euro.

De campagne voor de Publieksprijzen wordt via de sociale media actief ondersteund door korte clips van de ambassadeurs van de Fintro prijzen.

Beeldend kunstenaars Hans Op de Beeck en Koen Vanmechelen, schrijvers Jeroen Olyslaegers en Adéline Dieudonné en cineasten Jean-Pierre en Luc Dardenne roepen mee op om uw stem uit te brengen op een van de jonge kunstenaars of artiesten. Stemmen kan heel eenvoudig viawww.fintro.be/fintroprijs of rechtstreeks via https://interact.bnpparibasfortis.com/quiz/926686_289/PrixFintroPrijs-nl.html.

De Fintro Prijs ‘Supporting young artists’ verdeelt jaarlijks maar liefst 76.000 euro. Er zijn drie categorieën: “Het geschreven verhaal”: Literatuur”, “Het bewegende verhaal”: Film, theater en dans en “Het beeldend verhaal”: Schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie.

De winnaar in elke categorie krijgt 12.000 euro. De winnaars van de verschillende publieksprijzen per categorie gaan naar huis met elk 3.000 euro.

Volgens Luc Keppens, CEO van Fintro, sluiten deze cultuurprijzen naadloos aan bij de maatschappelijke rol van de bank.

“Kunstenaars zorgen voor verbinding in de maatschappij. Ze zorgen voor nieuwe perspectieven, voor creativiteit, voor diversiteit, voor menselijke warmte. Dat zijn waarden die we als bank actief willen ondersteunen.’ Luc Keppens, CEO Fintro

De uitreiking van de Fintro Prijs “Supporting Young Artists” vindt plaats op donderdag 21 oktober.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: