15e verjaardagseditie World Soundtrack Awards (WSA) op 24 oktober 2015

Met zijn filmmuziekconcerten zoals het recente Fellini/Rota concert en de daarop volgende uitreiking van de World Soundtrack Awards (WSA), onderstreept Film Fest Gent de kracht en het belang van de filmscore als een op zich staande kunstvorm. Dat schrijft Steve Chagollan, redacteur van het toonaangevend filmblad Variety als inleiding op een artikel waarbij hij de liefde voor de filmmuziek vergelijkt tussen Europa en Amerika. En de winnaar is: Europa. Meer nog Film Fest Gent begon met de aandacht te vragen voor filmmuziek en dat kende pas nadien navolging in Spanje (Tenerife, Cordoba), Polen (Krakau en Transatlantyk), Oostenrijk (Hollywood in Vienna) en het Festival des musiques à l’image in Frankrijk. In de Verenigde Staten is er sinds twee jaar alleen maar het Middleburg Filmfestival in Virginia. Film Fest Gent als bron van filmmuziek, u hoort het eens van een ander.

Steve Chagollan die op de 41ste editie van Film Fest Gent een Film Industry Panel leidde over de toekomst van de filmmuziek en de meet en greet van de WSA-componisten in goede banen leidde, was zeer onder de indruk van de prestaties van het toporkest Brussels Philharmonic. Volgens muziekdirecteur Dirk Brossé behoort het uitvoeren van filmmuziek dan ook tot de corebusiness van Brussels Philharmonic. Het orkest voelt zich daarbij niet alleen want de New York Philharmonic, de Berliner Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam programmeren eveneens filmmuziek.

Robert Towson, vice-president bij Varese Sarabande dat al 1300 soundtracks en 60 speciale evenement concerten produceerde, sluit zich aan bij Chagollans visie op Europa als groeiend Mekka voor filmmuziek. Met concerten gewijd aan de filmmuziek van John Williams, Danny Elfman en wijlen Bernard Herrmann probeert Towson de wereldwijde honger voor dergelijke muziek te stillen. Ook in de Verenigde Staten.

De 15e verjaardagseditie van de World Soundtrack Awards ceremonie heeft plaats op zaterdag 24 oktober 2015 als slotevent van het 42ste Film Fest Gent.

Tickets voor deze editie zijn te koop vanaf midden december 2014 via www.filmfestival.be.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
World Soundtrack Awards
Datum: 
24 oktober 2015
Locatie: 
Film Fest Gent
Meer over