Film Fest Gent en de World Soundtrack Academy onthullen met trots de nominaties voor de World Soundtrack Awards 2022 in de categorieën Film Composer of the Year, Television Composer of the Year en Best Original Song. Onder de genomineerden zijn er drie componisten die in twee verschillende categorieën kans maken op een WSAward: Nicholas Britell, Daniel Hart en Daniel Pemberton - de Film Composer of the Year in 2021. Dat televisieseries steeds belangrijker en populairder worden, bewijst de nominatie van het nummer “Strange Game” uit de HBO-serie Slow Horsesin de categorie Best Original Song. Het is de allereerste keer dat een song uit een televisieserie een nominatie krijgt voor Best Original Song (sinds 2021 zijn songs verkiesbaar in de categorie).

De 22ste editie van de World Soundtrack Awards, de jaarlijkse awardshow met concert die film- en tv-componisten eert, vindt plaats op het einde van Film Fest Gent op 22 oktober in Muziekcentrum De Bijloke. In de categorieën Film Composer of the Year, Television Composer of the Year en Best Original Song zijn er telkens zes genomineerden, een mix van gevestigde en opkomende talenten.

Film Composer of the Year
Onder de genomineerden voor de Film Composer of the Year Award is Germaine Franco, die met Encanto de eerste vrouw werd die een score schreef voor een lange Disney-animatiefilm. Het leverde haar eerder dit jaar een Oscarnominatie op. De veelbekroonde componist Jonny Greenwood sleept dan weer een nominatie in de wacht met zijn muziek voor twee prestigieuze films: The Power of the Dog en Spencer. Franco en Greenwood krijgen het gezelschap van twee oud-winnaars: Alberto Iglesias (2006, The Constant Gardener) en Daniel Pemberton (2021, Enola Holmes, Rising Phoenix, The Trial of the Chicago 7). Alberto Iglesias is genomineerd voor zijn emotionele en intense score voor Madres paralelas van regisseur Pedro Almodóvar met wie hij al vele malen samenwerkte, terwijl Daniel Pemberton - vorig jaar nog de Film Composer of the Year - de leden van de WSAcademy overtuigde met vier zeer verschillende filmscores. Pembertons genomineerde werk omvat zijn muziek voor de documentaire The Rescue, Aaron Sorkins Being the Ricardos, de animatiefilm The Bad Guys en de Britse komedie Brian and Charles. De meermaals met een Oscar bekroonde Hans Zimmer wordt erkend voor zijn vernieuwende score voor Dune, samen met zijn composities voor de James Bond-film No Time to Die en Barry Levinsons The Survivor. Het is Zimmers achtste nominatie in deze categorie.

Television Composer of the Year
In de categorie Television Composer of the Year keert Nicholas Britell terug, nadat hij de prijs in 2020 won voor zijn muziek voor het tweede seizoen van Succession. Dit jaar krijgt hij een nominatie voor zijn score voor het derde seizoen van de serie. Nathalie Holt en John Williams krijgen beiden erkenning voor hun muziek voor de Disney+-serie Obi-Wan Kenobi. Holt, die in 2021 genomineerd was voor zowel de Discovery of the Year als de Television Composer of the Year Award, is de eerste vrouw die een live-action Star Wars-project van muziek voorzag. Wat de categorie nog opwindender maakt, zijn de nominaties voor Jung Jae-il, Hesham Nazih, Theodore Shapiro en Cristobal Tapia de Veer. Stuk voor stuk halen ze hun eerste WSA-nominatie binnen. Jung Jae-il - wiens carrière een hoogvlucht nam na zijn samenwerking met Bong Joon-ho bij de films Okja en Parasite - is genomineerd voor zijn originele score voor de hitserie Squid Game. De Egyptische componist Hesham Nazih oogstte wereldwijd lof met zijn muziek voor de Marvelserie Moon Knight, terwijl Theodore Shapiro een grote rol speelde in het succes van de serie Severancevan regisseur Ben Stiller. En met zijn uitmuntende tribale score voor HBO’s The White Lotus is de in Chili geboren componist Cristobal Tapia de Veer ook een kanshebber voor de Television Composer of the Year Award.

Best Original Song
De strijd voor Best Original Song wordt er een tussen wereldwijde hits en iets minder bekende nummers. Daniel Harts “Blome Swete Lilie Flour” uit The Green Knight betekent de tweede nominatie voor de Amerikaanse componist. Ook bij de genomineerden zijn “Hold My Hand” uit Top Gun: Maverick (geschreven door Bloodpop en Stefani Germanotta), “Just Look Up” (geschreven door Nicholas Britell, Ariana Grande, Scott "Kid Cudi" Mescudi en Taura Stinson) uit Adam McKays satire Don’t Look Up en Oscarwinnaar “No Time To Die” uit de gelijknamige Bond-film (geschreven door Billie Eilish en Finneas O’Connell). “Strange Game” uit de serie Slow Horses is het allereerste nummer uit een tv-serie dat genomineerd wordt voor Best Original Song. Tot slot toonde de WSAcademy ook liefde voor het populaire “We Don’t Talk About Bruno” uit Encanto, geschreven door Lin-Manuel Miranda.

Overzicht genomineerden

FILM COMPOSER OF THE YEAR

 • Germaine Franco - Encanto

 • Jonny Greenwood - The Power of the Dog, Spencer

 • Daniel Hart - The Green Knight, The Last Letter from Your Lover

 • Alberto Iglesias - Parallel Mothers

 • Daniel Pemberton - The Rescue, Being the Ricardos, The Bad Guys, Brian and Charles

 • Hans Zimmer - Dune, No Time to Die, The Survivor

TELEVISION COMPOSER OF THE YEAR

 • Nicholas Britell - Succession (Season 3)

 • Natalie Holt & John Williams - Obi-Wan Kenobi

 • Jung Jae-il - Squid Game

 • Hesham Nazih - Moon Knight

 • Theodore Shapiro - Severance

 • Cristobal Tapia de Veer - The White Lotus

BEST ORIGINAL SONG

 • “Blome Swete Lilie Flour” uit The Green Knight - geschreven door Daniel Hart - uitgevoerd door Daniel Hart

 • “Hold My Hand” uit Top Gun: Maverick - geschreven door Bloodpop and Stefani Germanotta - uitgevoerd door Lady Gaga

 • “Just Look Up (from Don't Look Up)” uit Don’t Look Up - geschreven door Nicholas Britell, Ariana Grande, Scott "Kid Cudi" Mescudi, Taura Stinson - uitgevoerd door Ariana Grande and Kid Cudi

 • “No Time To Die” uit No Time to Die - geschreven door Billie Eilish and Finneas O’Connell - uitgevoerd door Billie Eilish

 • “Strange Game” uit Slow Horses - geschreven door Daniel Pemberton and Mick Jagger - uitgevoerd door Mick Jagger

 • “We Don’t Talk About Bruno” uit Encanto - geschreven door Lin-Manuel Miranda - uitgevoerd door Adassa, Carolina Gaitán - La Gaita, Diane Guerrero, Encanto - cast, Mauro Castillo, Rhenzy Feliz, Stephanie Beatriz

World Soundtrack Awards 2022
De tweede golf van genomineerden - in de categorieën Discovery of the Year, Public Choice Award, Sabam Award for Best Original Composition by a Young Composer en Best Original Score for a Belgian Production - wordt op 16 september bekendgemaakt.

De 22ste editie van de World Soundtrack Awards vindt plaats op 22 oktober in de gerenoveerde Concertzaal van Muziekcentrum De Bijloke in Gent. Centrale gast is de Amerikaanse filmcomponist en jazzartiest Mark Isham. Hij wordt vergezeld door Nainita Desai, de Discovery of the Year 2021,, en Bruno Coulais, die dit jaar de Lifetime Achievement Award in ontvangst mag nemen.. Brussels Philharmonic o.l.v. Maestro Dirk Brossé zal live muziek uitvoeren van deze drie topcomponisten tijdens de World Soundtrack Awards 2022.

Tickets voor de World Soundtrack Awards 2022 zijn verkrijgbaar via worldsoundtrackawards.com en filmfestival.be.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: