Elke maand organiseert Film Fest Gent een avant-première met Film Fest Gent OnTour, in bioscopen en cultuurcentra in heel Vlaanderen. Deze maand is dat ‘For Sama’, een hartverscheurende oorlogsgetuigenis uit Aleppo van Waad al-Kateab en Edward Watts. Deze FFG On Tour vindt plaats tijdens de 47ste editie van Film Fest Gent - op dinsdag 20 oktober - en gaat tegelijkertijd in première op het festival.

Waarom blijft iemand achter in een gevaarlijk conflictgebied? Dat is de vraag die Waad al-Kateab wil beantwoorden in For Sama. Als twintigjarige studente begon zij in 2011 als burgerjournalist de escalerende oorlog in Syrië te documenteren. Terwijl alles rondom haar werd verwoest, bleef zij alles vastberaden filmen, trouwde ze met een dokter met wie ze in 2016 haar eerste kind kreeg: Sama.

Met beenharde oorlogsbeelden en intieme familiefragmenten probeert al-Kateab nu aan haar dochter uit te leggen waarom ze in deze nachtmerrie van Aleppo zijn gebleven. "Ik wil dat je begrijpt waarom jouw vader en ik sommige keuzes hebben gemaakt." Hierdoor bulkt dit hartverscheurende oorlogsdagboek, dat al-Kateab samen met Edward Watts maakte, niet enkel van de journalistieke ambities, maar voel je vooral ook het kloppende hart van een dappere moeder die droomt van een betere toekomst voor haar kroost.

Hoewel de gruwel zich soms zonder compromis op het voorplan opdringt, is For Sama bovenal een testimonium van het jonge leven, de onschuld en de resterende bloem temidden alle puin. Een aanklacht tegen het bombarderen van een bevolking maar ook een hulde aan de moed en het doorzettingsvermogen van dokters, verpleegkundigen en burgers die zich verbonden voelen met ekaar en met hun thuis.

For Sama werd reeds genomineerd voor een Oscar en was oorspronkelijk gepland als openingsfilm van MOOOV Festival, dat in het voorjaar van 2020 moest overschakelen op een online festivaleditie.

For Sama zal op 20 oktober - tijdens het festival - in elf meewerkende cinemazalen, gespreid over Vlaanderen te zien zijn. Na de film wordt een vooraf opgenomen Q&A tussen regisseur Waad al-Kateab en Rudi Vranckx vertoond. Reden te meer om deze must-see op het grote scherm te gaan bekijken. Wie nog niet overtuigt is, kan zich hier nog laten overhalen door Rudi Vranckx.

FFG On Tour voor cultuurbeleving in Vlaanderen

FFG On Tour toont elke derde dinsdag van de maand in verschillende zalen over heel Vlaanderen en Brussel een avant-première van een film die kort daarna in de bioscoop komt.

Film Fest Gent beschouwt het als zijn opdracht om de cinefiele cultuur in de ruimste zin van het woord buiten en binnen festivalperiode en buiten de kernlocatie (Gent) onder de aandacht te brengen.

Praktisch

Filmtickets zijn te verkrijgen bij de deelnemende cinema's:

 • Flagey, Brussel
 • Cinema Lumière, Brugge
 • Stadsbioscoop Cartoon's, Antwerpen
 • The Roxy Theatre, Koersel
 • Cinema ZED-Vesalius, Leuven
 • Cinema Westside, Evergem
 • CC Zoetegem, Zottegem
 • CC Jan Tervaert, Hamme
 • CC Ter Dilft, Bornem
 • CC Leietheater, Deinze
 • Kinepolis, Gent

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over