Tijdens de 48ste editie van het festival is er ook een nieuwe Film Fest Gent On Tour. Op dinsdag 19 oktober kan je een streepje Film Fest Gent beleven in heel Vlaanderen en Brussel met het bloedmooie en hartverscheurende gevangenisdrama Große Freiheit van de Oostenrijkse regisseur Sebastian Meise.

Elke maand organiseert Film Fest Gent een avant-première met Film Fest Gent On Tour in bioscopen en cultuurcentra in heel Vlaanderen. Tijdens het festival trekt Film Fest Gent rond met Große Freiheit van Sebastian Meise, die tien jaar na zijn langspeeldebuut Stilleben het tragische lot van homoseksuele mannen in het naoorlogse Duitsland blootlegt. De Oostenrijkse regisseur was te gast in Gent op 13 oktober om er zijn gevoelige gevangenisfilm voor te stellen en stond dan ook Patrick Duynslaegher, de gastheer van Film Fest Gent On Tour, te woord. Dit video-interview wordt vóór de On Tour-vertoningen in Vlaanderen en Brussel getoond.

Große Freiheit is een verpletterend en straf geacteerd drama over een gevangene die strijdt voor zijn vrijheid in het naoorlogse Duitsland waar homoseksualiteit gediscrimineerd en gecriminaliseerd wordt. Hans wordt van Auschwitz meteen overgebracht naar een Duitse gevangenis, waar hij de komende jaren steeds naar zal terugkeren. Hans is homoseksueel en dat is een strafbaar feit volgens paragraaf 175 van het Duitse Wetboek. Zijn enige houvast is celgenoot Viktor, een veroordeelde moordenaar. De film werd grotendeels opgenomen in een in onbruik geraakte gevangenis in Maagdenburg. Een magnetische Franz Rogowski (Happy End, Transit, Undine) vertolkt de protagonist Hans met bravoure, en zijn tegenspeler wordt al even innemend neergezet door Georg Friedrich. De genuanceerde en rake aanpak werpt vruchten af: de film kreeg de juryprijs op het filmfestival van Cannes en is de officiële Oostenrijkse inzending voor de Oscars.

"Regisseur Sebastian Meise klaagt in Große Freiheiteen schandelijk onrecht aan dat lange tijd onder de radar bleef: hoe de vervolging en opsluiting van homoseksuelen uit het Derde Rijke nog decennialang gewoon werd voortgezet in de Duitse Bondsrepubliek. En hij maakt zijn aanklacht nog sterker door verschillende periodes ingenieus door elkaar te laten lopen." - Patrick Duynslaegher

FFG On Tour verspreidt filmcultuur in Vlaanderen

Film Fest Gent trekt elke derde dinsdag van de maand via Film Fest Gent On Tour heel Vlaanderen en Brussel rond met een avant-première van een film die later daarna in de zalen verschijnt. Patrick Duynslaeger, filmkenner pur sang, introduceert steeds de film via een video-interview.

Film Fest Gent wil met zijn doorheen het jaar doorlopende projecten cinefiele cultuur in de ruimste zin van het woord ook buiten de festivalperiode en buiten Gent onder de aandacht brengen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over