Het 48ste Film Fest Gent zit erop. Vooraf was het afwachten of de filmliefhebber zijn weg zou terugvinden naar de cinema’s, maar met een editie die FFG2019 evenaart, bleek die vrees onterecht. Meer dan ooit tevoren bracht Film Fest Gent filmmakers, acteurs, actrices, componisten, studenten, industry professionals én bezoekers samen. Niet in het minst dankzij het Film Fest Café dat tien dagen lang het springlevende hart van het festival vormde.

De voorbije twee weken zorgde de 48ste editie van Film Fest Gent voor zo’n 500 filmvertoningen (publiek, maar ook heel wat school- en privévoorstellingen), talloze industry events en concerten én één groot filmfeest. 118 langspeelfilms en 31 kortfilms vonden hun weg naar het publiek. Bovendien waren veel filmmakers met hun cast & crew aanwezig in Gent om hun werk persoonlijk voor te stellen, wat een recordaantal (inter)nationale gasten opleverde. Van Belgisch talent als Teodora Ana Mihai en Laura Wandel tot internationaal gerenommeerde filmauteurs onder wie Leos Carax, Pablo Larraín en Grand Prix-winnaar Gaspar Noé.

“Het festival had zich voorbereid op een terughoudend publiek, maar vanaf dag één bleek dat er grote honger was naar de intense cinemaervaring die we als festival kunnen bieden,” zegt Marijke Vandebuerie, algemeen directeur van Film Fest Gent.

Film Fest Gent 2021 mocht evenveel bezoekers - en meer unieke ticketkopers - verwelkomen als in 2019, pre-corona. Dat is meer dan verwacht en verhoopt, want de nasleep van de pandemie had als gevolg dat er nog steeds minder privé- en B2B-voorstellingen waren dan tijdens een volledig normale editie.

Nooit eerder waren er zoveel Q&A’s en talks. Met uitgebreide Director’s -, Cinematographer’s - en Composer’s Talks zette deze editie stevig in op de ontmoeting met de mensen achter de film en de filmmuziek. Iedere bezoeker was welkom om in gesprek te gaan. Niet alleen tijdens officiële nagesprekken, maar ook in het levendige Film Fest Café. Het nieuwe café miste zijn doel niet en zorgde voor een ontmoetingsplaats waar bezoekers, professionals uit de sector en film- en muziekgasten bij elkaar kwamen en een open gesprek konden aangaan met fans en collega’s.

De jaarlijkse donatieactie van Film Fest Gent was gewijd aan vzw Touché, een Gentse organisatie die oproept om de wereld positief agressief te maken. Onder meer ex-bokser Ismaïl Abdoul zocht hulp bij de vzw (en is er nu zelf actief) en presenteerde samen met regisseur Jonas Baeckeland tijdens Film Fest Gent 2021 Cool Abdoul, een film gebaseerd op zijn leven. Uit de vele reacties en donaties kon het filmfestival opnieuw opmaken dat het jaarlijkse goede doel van Film Fest Gent een terugkerend engagement is dat mensen willen steunen.

Maandag wordt nog de winnaar van de North Sea Port Publieksprijs bekendgemaakt.

De 49ste editie van Film Fest Gent zal plaatsvinden van 11 tot en met 22 oktober 2022.
De 22ste editie van de World Soundtrack Awards vindt plaats op 22 oktober 2022.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over