De zomerse startavond van de 45ste editie van Festival Dranouter zet de toon voor een heerlijk festivalweekend met o.a. The Kooks, Tom Odell (solo), Black Box Revelation, Jasper Steverlinck, Zwangere Guy, Ibeyi, Joan As Police Woman... Door de goeie voorverkoop kijkt de organisatie aan tegen een topeditie. Kort na de middag stonden de campings al goed vol met festivalgangers. Het festival duurt nog tot en met zondag 4 augustus. Op donderdagavond kunnen de festivalgangers het 3-daags festival inzetten met straattheateracts en enkele DJ-sets.

Feestelijke opening van het festivalterrein

Donderdagvoormiddag legden de ruim 1000 medewerkers de laatste hand aan decor en inrichting. Om 18u30 ging het festivalterrein dan open. "Het was best wel een speciale opening, dit jaar", zegt organisator Bavo Vanden Broeck. "Lode en Brigitte van het fictieve "Feestcomiteit Dikkebusstraat" knipten het lintje door onder luid gejuich van het publiek. 'Feestcomiteit Dikkebusstraat' is een straattheaterproductie die we speciaal opgezet hebben om de 45ste editie van het festival te vieren. Deze absurde theatercompagnie zorgt voor heel wat extra activiteiten en ambiance op deze editie."

Traditiegetrouw kunnen festivalgangers het festivalweekend inzetten met DJ-acts in de Palace-tent. De startavond is gratis voor inwoners van Heuvelland en mensen met een 3-daags ticket. Anderen kunnen een donderdagticket kopen aan de festivalkassa's ter plekke.

Voorverkooptickets zaterdag de deur uit, maar alle tickettypes nog te koop

"De vroegboekactie liep bijzonder goed", aldus Vanden Broeck. "Ook tijdens het jaar zat de ticketverkoop prima. Daarbij kwam nog het goede weer in juli en het perfecte festvalweer voor dit weekend. Het resultaat? Gisterenochend waren alle zaterdagtickets in voorverkoop de deur uit! Dat is de eerste keer, dus deze festivaleditie kan gewoon al niet meer stuk."

Wie zijn ticket niet in voorverkoop heeft aangeschaft, kan er zeker nog bij zijn, want via de site en aan de festivalkassa's zijn er van elk tickettype nog tickets te koop aan kassatarief. Vanden Broeck: “Op dit moment is het nog te vroeg om een bezoekersaantal te communiceren. Het exacte aantal bezoekers weten we pas in de loop van zondag.”

Met een ideale 25°C en bakken ambiance zette de donderdagavond van Festival Dranouter voor een succesvolle start van het festival in de Westhoek.

Festival met duurzaamheid in DNA én indrukwekkende line-up

In een tijd van klimaatmarsen en hittegolven, toont Festival Dranouter nog maar eens hoe belangrijk het is dat ook evenementen zich bewust zijn van hun rol. Tegen 2024 wil de organisatie een 100% klimaatneutraal festival op poten zetten. Om dat doel te halen tegen de 50ste verjaardag van het festival, wil de organisatie jaarlijks een significante reductie van de CO2-uitstoot realiseren met als doel: 50% minder tegen de 50ste editie van het festival. De rest van de uitstoot zal de organisatie compenseren met het aanplanten van bossen. Voor, tijdens en na deze editie verzamelen verschillende partners zo veel mogelijk cijfermateriaal en kennis. Een extern studiebureau zal een gedetailleerde studie maken van de huidige uitstoot van het driedaags evenement.

In het kader van het project WAVE gaat de organisatie na waar het meeste water wordt verbruikt tijdens een festival en hoe water gerecupereerd kan worden. Het mobiel plantenveld ECOZ ®Mobile filtert het douchewater op de Camping Zone, dat daarna door BOSAQ ter plaatste wordt opgezuiverd tot drinkwater. Kampeerders kunnen een glaasje gezuiverd douchewater proeven. Bij de toiletten aan de Palace tovert UGent urine om tot drinkwater enerzijds, en mestkorreltjes anderzijds. Die mestkorrels worden gebruikt om planten op het festivalterrein te bemesten. Snelle festivalgangers krijgen de kans om wat gerecupereerde meststoffen mee naar huis te nemen om de bloemen te bemesten. Plastiek Boetiek upcyclet plastic bekers tot tollen en bloempotjes. Op zaterdag komt Nic Balthazar langs voor Clap For The Climate.Met deze initiatieven heeft het festival opnieuw enkele primeurs om mee uit te pakken.

Op de affiche van Festival Dranouter 2019 staan o.a. deze artiesten: Tom Odell (solo), Black Box Revelation, Tourist LeMC, Novastar, Jasper Steverlinck, Zwangere Guy, Ibeyi, Joan As Police Woman, Ladysmith Black Mambazo.. Zondag sluit de Britpopsensatie The Kooks de 45ste editie van het festival af.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: