Gisteren nog op Couleur Café voor een bomvol Ossegempark en op 11 december staat Fatoumata Diawara in De Roma in Antwerpen. Tickets zijn beschikbaar vanaf 3 juli om 13u via greenhousetalent.be.

Wie haar reeds live aan het werk zag, weet dat Diawara op een podium helemaal tot haar recht komt. Wanneer ze met internationale topmuzikanten achter haar het publiek wild maakt met haar dansmoves maar even goed wanneer ze alleen met haar stem en gitaar een nummer inzet. Fatoumata is geboren om live te spelen en krijgt keer op keer iedereen aan het dansen!

Net als haar grote voorbeeld Oumou Sangaré, zingt Fatouamate Diaware in de Wassoulou-traditie van haar thuisland Mali. Ze beheerst al van jongs af als geen ander de kunsten van acteren, gitaar en zang en is ook een toegewijde singer-songwriter. Geïnspireerd door haar West-Afrikaanse roots en de tradities van desert blues combineert ze op soepele wijze hedendaagse klanken uit afrobeats, pop, jazz, elektronica en hip-hop, zoals te horen op haar debuutalbum Fatou uit 2011. Opvolgers Fenfo (2018) en Londen KO (2023) gaan verder op dit pad en bevestigen haar status als hét boegbeeld van een nieuwe generatie Afrikaanse artiesten. Ze speelde op de grootste festivals, waaronder Glastonbury, Werchter, Coachella, Bonnaroo en werkte samen met tal van klinkende namen zoals: Gorillaz (Désolé), Damon Albarn (Nsera), Angie Stone, Yemi Aladé, Roberto Fonseca, Toumani Diabaté, Disclosure (Douha), Yael Naim, Bassekou Kouyaté, ...

Haar EP Maliba, verschenen in maart 2022, toont haar engagement en onvoorwaardelijke liefde voor thuisland Mali. Dit prachtige album schreef ze voor een project van Google Arts en Culture ter bescherming van de Timbuktu Manuscripten tegen militante rebellen. Vandaag kan je deze waardevolle erfgoedstukken vrij bestuderen op het internet.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: