Gedurende de maand juni zal Fanny Ardant de eregaste zijn van Bozar, van CINEMATEK en van het BRIFF. Dit is de perfecte gelegenheid voor een terugblik op het geweldige parcours van de eminente Franse actrice en regisseuse Fanny Ardant, een boegbeeld in het landschap van de Franse cinema.

Fanny Ardant hoeft amper nog voorgesteld te worden. Deze sleutelfiguur van de Franse cinema, die bekendheid verwierf met haar lumineuze vertolking van La Femme d'à côté van François Truffaut (1981), is één van de zeldzame actrices die twee keer bekroond werd met een César, voor Pédale douce van Gabriel Aghion (1997, beste actrice) en voor La Belle Époque van Nicolas Bedos (2020, beste actrice in een bijrol).

Ze werkte met de grootste Franse en internationale regisseurs en regisseuses: Volker Schlöndorff (Un amour de Swann, 1984), Ettore Scola (La Famiglia, 1986, La Cena, 1998), Michelangelo Antonioni (Par-delà les nuages, 1995), Agnès Varda (Les Cent et Une Nuits,1995), Franco Zeffirelli (Callas Forever, 2002), François Ozon (Huit femmes, 2002), Paolo Sorrentino (Il divo, 2007, La grande bellezza, 2013) of Diane Kurys (Ma mère est folle, 2018), om er slechts enkele te noemen. Ze stond ook achter de camera, voor Cendres et Sang(2009) of Le divan de Staline (2016). Recent nog speelde Fanny Ardant in Les Jeunes Amants (2021) van Carine Tardieu, waarin haar 70 lentes van het scherm afstralen. De film zal tijdens het BRIFF vertoond worden.

Het immense parcours van Fanny Ardant wordt aan de hand van twee exclusieve interviews voorgesteld door BOZAR en CINEMATEK op 28 en 29 juni. Het ene gaat over haar carrière, het andere over haar samenwerkingen met de Belgische regisseurs André Delvaux (Benvenuta, 1983) en Jean-Jacques Andrien (Australia, 1989). Deze ontmoetingen zijn een aanleiding voor de projecties van een selectie van belangrijke werken waaraan ze meewerkte, als actrice of als regisseuse. Van de oudste films in BOZAR en CINEMATEK tot de recentste op het BRIFF.

Elk jaar eren het BRIFF en BOZAR de cinematografie van een land, als drager en getuige van de blikken en reflecties die eigen zijn aan dat land. Voor deze 5de editie van het BRIFF, in samenwerking met BOZAR, zal Frankrijk op het grote scherm worden geprojecteerd, in het kader van het Franse Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, zal via deze hommage aan Fanny Ardant ook de jonge generatie van Franse cineasten in de kijker worden gezet.

Programma
  • 28 juni | 19:00 | Cinematek - Vertoning van de film La famiglia van Ettore Scola met een introductie, in aanwezigheid van Fanny Ardant + retrospectieve (juli)
  • 29 juni | 19:30 | Bozar - Gesprek met Fanny Ardant over haar carrière als actrice en regisseuse, met Hugues Dayez, en projectie van de film Lola Patervan Nadir Moknèche
Fanny Ardant is aanwezig op 28 en 29 juni.

Coproductie: Cinematek, BOZAR, BRIFF
In het kader van het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over