Anne Marie Van Broeck

Voor de 8ste keer op rij werd het nieuwe theaterseizoen in het Fakkeltheater voorgesteld. Na de verwelkoming stelde de algemeen directeur Sam Verhoeven het programma voor, met een mooi aantal producties voor te stellen uit de nieuwe mooi-ogende brochure. Het nieuwe seizoen telt immers 45 producties uit eigen huis of te gast - Fakkeltheater is telkens meer een meer een receptief theater! – waardoor er een selectie moest gemaakt worden.

Vervolgens was er tijd om de keur aan theatermakers te interviewen, vaak mensen die meerdere dingen combineren, acteren, regisseren, stukken schrijven, decors bouwen, muziek maken, theatergezelschappen leiden; sommigen onder hen met een lange carrière, maar ook mensen die voor het eerst de vuurdoop zullen ondergaan van amateur naar professioneel theater. Met een natje en een droogje … drank en hapjes, en dus een gezellig onder onsje en een kans om met heel wat mensen te spreken. Maar ook hier dwong tijd ons tot een keuze. Vandaar, ook voor Frontview Magazine, een greep uit het zeer ruime aanbod …

Vergeet me niet
Dit stuk in eigen productie van het Fakkeltheater (i.s.m. Timing bvba en T-Mg BSO vzw) over de relatie tussen een dementerende grootvader en zijn kleinzoon, schreef Manu Jacobs, deels gebaseerd op zijn eigen ervaring, en dan voornamelijk de band tussen hem en zijn grootvader. Deze productie is Manu’s vuurdoop : voor het eerst wordt een tekst van hem opgevoerd en staat hij op de professionele planken, al schrijft en speelt hij al langer. Hij vertolkt zelf in het stuk de kleinzoon, en Carry Goosens de grootvader. De derde persoon op het podium is Anne De Winne; zij zal de dementie zal verpersoonlijken. Dit lijkt me een interessant gegeven: hoe ontkoppel je de ziekte van de persoon? Gezien het stuk pas in april 2017 opgevoerd wordt, kan er uiteraard nog niet veel concreets over verteld worden. Men is nog een aantal maanden weg van de aanvang van de repetities, en voorlopig enkel begonnen met het doorlezen van tekst, en informatie vergaren om zich in deze rollen in te leven.

Anne De Winne bevestigde dit, maar het spelen met Carry Goosens in een stuk met zang trok haar zeer aan. Zij heeft een zeer volle agenda dit jaar, en staat meermaals in het programmaboek van het Fakkeltheater, zij het bij verschillende gezelschappen. Momenteel speelt ze nog in De Collega’s (toert ook nog door Vlaanderen in januari en februari 2017), vervolgens is ze te zien in juli en augustus (het Fakkeltheater speelt dus ook deze zomer door) in Viva Minerva (zie hieronder); ze is te horen in Hotel Vocal (Het ABC van de muziek, met de gastvrouw Daisy Thys, november-december 2016) en het Eindejaarsconcert samen met Hans Peter Janssens (december 2016). In 2017 staat ze op de planken van het Fakkeltheater in de gastvoorstellingen van Loge10 (Toen waren er nog nul) en Het kerkhofclubje; en tussen beiden, pas in april Vergeet me niet … Sam Verhoeven maakte een grapje dat Erik Goris vaak in het programmaboek staat, maar ik denk dat Anne De Winne, mogelijk dit evenaart!

Over Viva Minerva, een stuk van het productiehuis Het Achterland vzw, vertelde me dan weer Marilou Mermans. Het stuk speelt zich af rond de populaire radio Minerva (FM98.0) en hun charmante radiomakers. Ook al kennen verschillenden onder hen geen Engels, en worden de titels van de crooners en evergreens vaak als met zwaar accent uitgesproken, who cares? Het theaterstuk, uiteraard met veel muziek, brengt een verzameling van verschillende scenes die op elkaar volgen, … en is gebaseerd op situaties verteld door deze programmamakers, en filmpjes op YOUTUBE. Een radiozender, met café, feesten … vandaar dus ook bij de voorstellingen op zondag met een Minerva BBQ. Blijkbaar is fun gegarandeerd. (juli-augustus 2016)

De rozenoorlog
Mark Lauwrys, eerder gekend als TV acteur staat terug op de planken, en speelt nu na 9 jaar, nog eens in een musical productie (Judas producties, november-december 2016). Het verhaal over een (v)echtscheiding, een zwarte musicalcomedy, gebaseerd op de bestseller “The War of the Roses” en de gelijknamige film wordt hier verteld in een musical, met liveorkest. Vijf acteurs staan op de planken: de oorlog wordt uitgevochten tussen Lucas Van den Eynde en Maike Boerdam, en daarnaast speelt de recent afgestudeerde Laura Seys. Vervolgens is er dus Mark Lauwrys, die alle andere mannenrollen vertolkt, en Myriam Bronzwaar, die alle vrouwenrollen op zich neemt.

Mark zette zijn 35 jaar acteur in schril contrast met de ervaring van Alice Toen, met wie hij net stond te keuvelen. Deze 91 jarige coryfee, is officieel wel op haar 90ste gestopt, na 125 voorstellingen gedurende zeven jaar van haar monoloog Charlotte, maar blijkbaar is dit toch nog niet definitief, nu ja, wel de voorstelling Charlotte, maar niet het acteren. En waarom zou ze ook? Zolang ze kan en er van geniet. Zij staat éénmaal op de planken met een extra kerst Hotel Vocal (december 2016), waarin ze verhaalt over haar jeugd, over het begin van haar carrière, aan de hand van fragmenten die ze zelf geselecteerd en geschreven heeft. En met verhalen en liedjes uit de oorlog want die heeft ze uiteraard meegemaakt… Ze liet ook nog ontvallen dat ze te zien zal zijn in een TVproductie van Bart De Pauw Showtime die we in 2017 zullen kunnen zien.

In het vaste, steeds wederkerend aanbod van het Fakkeltheater zijn er naast de reeds vermeldde Hotel Vocals waarbij gastvrouw Daisy Thys en gastheer Sam Verhoeven dit seizoen veertien bijzondere gasten ontvangen, gespreid over 9 verschillende edities, ook op acht maandagavonden de Chansons Charmantes (i.s.m. Herman Van Hove), een programma vol met chanson, American songbook, traditionals, evergreens, mooi Nederlands en ander welluidend Frans. Verder ontbreekt ook Luc Caals niet (De plezantste nieuwjaardrink van ’t stad; januari 2017)

Naast één volledig eigen productie (De onderkant van de hemel), zijn er verschillende producties in samenwerking met anderen (zoals het reeds vermelde Vergeet me niet en Viva Minerva alsook de Ode an die Freunde – a fine line i.s.m. Studio Dongo Theaterproducties. )

Ook musicals ontbreken dit jaar niet. Naast de reeds vermeldde De Rozenoorlog zijn er ook Kiss of the spider woman (beiden van Judas theater producties vzw), zijn er onder andereStepping out, My fair lady, Volmaakt en Lotje, een kindermusical vanaf 3 jaar. Persoonlijk zie ik ook uit naar ¡Ambras! Cervantes dolend door Vlaanderen (Click) met Hans Peter Janssens, Kurt Defrancq en Annelies Van Hijfte in januari 2017.

Goed om te weten is ook dat er een aantal kinderproducties zijn. Zo brengt Uitgezonderd Jaak en de Bonenstaak (oktober) en Arthur, of hoe je koning kan worden (november 2016), naast de voorstelling Blind Date.

Dit is maar een greep uit de programmatie in het Fakkeltheater. Voor een aantal gastproducties van Theater M, Theater Zeemanshuis, Take2 Producties, Paljas Producties/Vrouwentongen, verwijs ik naar de andere artikels.

Wat ooit het Fakkelteater was, is vanaf nu het Fakkeltheater, met een H, want wat ooit “de progressieve spelling” was, is niet meer. Dus vanaf nu dan maar met een H, H van een groot Hart, open voor zoveel mooie gastproducties.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: