Het was een opvallend beeld vorige week woensdag, toen Paus Franciscus I op het balkon boven het Sint-Pietersplein verscheen. Twee meter links van de nieuwe machtige man van de katholieke kerk, stond de Belgische kardinaal Godfried Danneels. Prominent vooraan. “Jullie zullen nog van hem (Franciscus) verschieten”, zegt kardinaal Danneels. Hij is zichtbaar opgetogen met de keuze voor Jorge Mario Bergoglio.

Danneels nam voor de tweede keer in zijn leven deel aan het Conclaaf dat de nieuwe paus verkiest. “Dat is heel eigenaardig. Het is een grote zware deur, er is vanbinnen een soort grendel aan. Dat valt in het slot en je hoort dat, dat is een beetje akelig. In de Sixtijnse kapel, de deur die toegedaan wordt, vast en opgesloten zitten, het is eigenaardig”, vertelt kardinaal Danneels. “Het is een apart gevoel om daar binnen te komen met al de kardinalen, de electoren. Je kijkt al onmiddellijk op de fresco van Michelangelo: Het Laatste Oordeel. Je kunt er niet naast kijken, ik was toch wat gestresseerd, want er hangt heel veel vanaf. Vooral dat gevoel van: wie zijn wij hier eigenlijk? Een paus kiezen voor heel de wereld…”.

In een exclusief interview voor Telefacts vertelt Godfried Danneels aan VTM NIEUWS-journalist Barend Leyts over zijn 48 uur in het Conclaaf, zijn relatie met paus Franciscus en de moeilijkheden van het recente verleden.

Het interview werd dit weekend afgenomen in Rome en wordt morgen, dinsdag 19 maart 2013 uitgezonden in Telefacts.

Vlaamse Jihadi voor Syrië
“Hij heeft afscheid genomen in het midden van de nacht. Enkel van zijn jongste zusje. Hij heeft gezegd: Mij zie je nooit meer terug. Hij heeft zijn gsm en zijn sleutels op tafel gelegd. Dat was het laatste. Sindsdien hebben we geen nieuws meer”, zegt de moeder van Brian De Mulder.

Zij kan het nog altijd niet geloven. Eind januari vertrok Brian, 19 jaar oud, zonder afscheid te nemen naar Syrië om er mee te vechten tegen het regime van Assad. Hij had zich bekeerd tot de Islam en wou sterven voor de goede zaak. “Hij droeg plots lange gewaden, bad 5 keer per dag en at alleen nog maar hallal vlees”, vertelt zijn zus Bruna.

Twee jaar geleden was Brian nog een doodnormale jongen. Hij heeft een Vlaamse vader, een Braziliaanse moeder en werd katholiek opgevoed. Maar stilaan begon Brian meer en meer op te trekken met vrienden die erg extremistische ideeën koesterden. De 19-jarige jongen radicaliseerde zo erg dat hij zijn eigen familie afviel. “Hij begon kritiek te hebben op alles wat we deden. De relatie tussen mij en mijn broer verslechterde”, verduidelijkt Brians zus.

Volgens Eurojust, het agentschap dat zorgt voor juridische samenwerking tussen Europese lidstaten zijn er sinds het begin van het conflict in Syrië, nu twee jaar geleden, al honderden Europese jongeren naar Syrië getrokken. Jongeren met een Westerse achtergrond die meevechten tegen het bewind en aan de zijde van radicale Salafistische splintergroeperingen.

Eurojust vreest dat de jongeren als terroristen zullen terugkeren uit de oorlog. Als ze al terugkeren. “Kunnen zij nog terugkomen? Wie zegt niet dat Brian op een bepaald moment tot inkeer is gekomen? Dat hij denkt: Ik zit hier in een hel, ik wil terug naar mijn mama? 19 jaar. Dat is een kind he! En hoe kan hij terugkomen?”, aldus zijn moeder.

The Race for Space
De ruimtevaart is niet langer het exclusieve domein van de internationale overheidsorganisaties NASA en ESA. De commerciële ruimtevaart boomt en is met een wereldwijde omzet van 120 miljard euro per jaar één van de snelst groeiende markten. The Race for Space lijkt opnieuw ingezet. Maar dit keer voor gewone burgers.

Wie droomt van de ruimte of van een reis naar Mars, ziet zijn droom stilaan werkelijkheid worden. Of toch niet?

Oded Shapiro, een Antwerpse diamantair van Joodse afkomst bereidt zich voor op zijn eerste ruimtereis, die gepland staat voor 2014. Een mini-spaceshuttle zal hem met 3600 km per uur de ruimte inschieten. “Ik ben al mijn hele leven gefascineerd door de sterren en het heelal. Een droom die in vervulling gaat”. De hele trip heen en terug duurt hooguit een uur. De eigenlijke tijd in de ruimte: 5 minuten. De kostprijs: 73.000 euro. Of de deadline van 2014 wordt gehaald is niet 100% zeker.

Maar op dromen staat geen limiet. Het Nederlands bedrijf Mars One wil in 2023, over 10 jaar al, de eerste mensen op de planeet Mars droppen. Een retourplan hebben ze niet, maar kandidaten wel. “We hebben al 8000 inschrijvingen. 28 ervan zijn Belgen”, verduidelijkt het management van Mars One.

Telefacts praat met 1 van die Belgische kandidaten en vraagt aan ruimtevaartspecialisten of dit soort projecten eigenlijk wel haalbaar zijn.

Telefacts dinsdag 19 maart 2013 in Telefacts om 21u30 bij VTM

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: