Langstlopende theaterproductie in de VS nu in première voor Vlaanderen

Het EWT-Theater aan de Hertstraat in Deurne pakt voor het einde van het seizoen 2013 – 2014 uit met een wel zeer speciale productie.  “De Schaar Erin” is zowel een komedie als een “whodunit”, goed voor zowel spanning, actie en een gulle lach, dus.  Het opvallende ligt hem in het feit dat “Shear Madness”, zoals dit stuk van Paul Pörtner oorspronkelijk heet, de langstlopende theaterproductie in de Verenigde Staten is, met bv. 42 seizoenen op de teller in Boston, maar nog nooit in Vlaanderen werd opgevoerd.  EWT-directeur Frank De Kaey zorgde voor de vertaling, regisseert en speelt één van de sleutelrollen.  Dat alles verloopt niet zonder slag of stoot, want de Amerikanen stellen strenge eisen.

In een lokale kapperszaak zijn we getuige van een doordeweekse dag, tot totaal onverwacht de bovenbuur wordt vermoord.  Alle aanwezigen hebben een duidelijk motief om deze verschrikkelijke vrouw uit de weg te ruimen.  De politie komt ter plaatse om de eerste vast-stellingen te doen en een verdachte aan te duiden. Wanneer de hoofdinspecteur er niet meer uitkomt roept hij de hulp in van het publiek om deze bizarre zaak op te lossen.

Deze unieke komedie-whodunit werd door de Boston Globe zeven maal uitgeroepen tot “Best Comedy of the Year”.  In het Guinnes Book of World Records staat “Shear Madness” vermeld als langst lopende theaterproductie in de geschiedenis van de V.S.  Het Charles Playhouse in Boston heeft dit stuk nu 42 jaar lang op het programma staan.  In The Kennedy Center  in Washington staat het 34 jaar op de affiche.  Het stuk werd vertaald in 10 talen en opgevoerd in alle grote steden van de wereld, van Barcelona tot Seoul.  10,6 miljoen toeschouwers genoten al van de spanning en de fun.  Maar... de voorstelling werd nog nooit geprogrammeerd in Vlaanderen.

Daar brengen Frank De Kaey en zijn EWT dus verandering in vanaf 9 mei eerstkomend.  Minder evident dan het lijkt, want de Amerikanen stellen strenge eisen aan de manier waarop het stuk gemonteerd en geïnterpreteerd wordt.  Daarvoor verbleef Frank De Kaey al tweemaal in Washington op een soort “stage”, om ter plaatse te zien en te ervaren wat de perfecte manier is om hier een overdonderende voorstelling te maken, waarin ook het publiek zijn rol krijgt en mee bepaalt hoe de plot zich verder ontwikkelt.

Frank De Kaey regisseert zijn mede-acteurs in deze productie:  Dieter Troubleyn, Door Van Boeckel, Marc Verbruggen, Anne Mie Gils en Annik Pauwels.

De Schaar Erin” gaat in première op vrijdag 9 mei en staat op het affiche elke donder-, vrij- en zaterdag om 20.30u en zondag om 15.00u tot en met 22 juni.  Extra voorstellingen op de maandagen 9 en 16 juni.  Reserveren kan reeds op het nummer 03 324 52 42 of via info@ewt.be.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
De Schaar Erin
Datum: 
9 mei 2014
Locatie: 
Het EWT-Theater, Deurne

Reservatie:

03 324 52 42
Meer over