E.VAX - het project van Evan Mast, de helft van de New Yorkse elektronische rockband Ratatat - kondigt zijn nieuwe, gelijknamige album aan dat 27 augustus uitkomt. Vandaag deelt hij tevens zijn nieuwe single Karst met een bijhorende video. Eerder verscheen reeds zijn eerste single Rabindra.

Luister hier naar Karst

Met zijn samensmelting van rock en electronica heeft Mast gedurende meer dan 10 jaar, als deel van Ratatat, een enorm publiek bereikt. Hij werkte de afgelopen jaren evenals als hip-hop producer voor onder meer Kanye West, Kid Cudi en Jay-Z .

Zijn nieuwe soloalbum E.VAX is een verzameling van instrumentale songs, doorspekt met enkele dialogen die hij hier en daar heeft opgenomen. De rode draad tussen de nummers hebben niet bepaald een kenmerkend geluid, maar uiten eerder Mast zijn gevoel als producer. Hoewel de nummers telkens heel verschillend zijn, hebben ze allemaal een vergelijkbare sensibiliteit: de nummers zijn oprecht, speels, uitnodigend, nieuwsgierig en contemplatief - allemaal kenmerken van Mast zelf.

Voor dit album kwam Mast uit zijn comfortzone en veranderde hij zijn houding ten opzichte van zijn gewoonlijke productieproces. Hij begon met alles thuis op te nemen en halverwege de pandemie verplaatste hij tijd zich naar Montana (US), waar hij het album verder opnam in de kunstgalerij van een vriend. Deze grote lege ruimte zorgde na de vele studiotijd in kleine ruimtes voor een zekere nieuwe vrijheid en mogelijkheid voor experimenteren. Hij speelde nummers af op de verkeerde snelheid om het effect hiervan te horen of hij liet opzettelijk een melodie maandenlang onaangeroerd en improviseerde er dan overheen nadat hij het opnieuw voor de eerste keer had gespeeld.

"I used to be way more precious," zegt Mast over zijn songwriting. "A lot of this stuff on the record is about trying to skip the brain processes that can get in the way of making something tat really feels sincere."

E.VAX verschijnt digitaal en fysiek op 27 augustus

De videoclip voor Karst is de tweede in een serie van muziekvideo's die hij maakte voor alle 12 tracks op het album, geschoten over de hele wereld door Evan Mast zelf.

Tracklist

 1. Rabindra
 2. Karst
 3. Always
 4. What About You
 5. Mania
 6. Anything At All
 7. Kolkata
 8. Pretty Good
 9. New Words
 10. Little Lung
 11. Koko
 12. Actual Air

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over